- This event has passed.
București: EXPONATUL LUNII MARTIE – TUNICĂ DE COLONEL REGIMENTUL 9 ROȘIORI „PRINCIPESA ELENA” – la Muzeul Militar Naţional “Regele Ferdinand I”
4 martie, 2020 - 28 martie, 2020
TUNICĂ DE COLONEL
REGIMENTUL 9 ROȘIORI „PRINCIPESA ELENA”
De obicei, când spunem Martie spunem Mărţişor, spunem femeie, feminitate, dar și Marte – războinicul. De aceea, Martie este, prin tradiție, luna dedicată omagierii și sărbătoririi femeilor.
Așa cum v-a obișnuit, Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I, ca instituție militară de cultură, aduce și în această lună un omagiu FEMEII, alegând să vă prezinte, ca Exponatul Lunii, tunica de colonel în Regimentul 9 Roșiori „Principesa Elena”, care a aparținut chiar Principesei, și mica ei poveste.
Să începem, deci, a povesti…
Personajul feminin al poveștii noastre, cea care a fost Principesa, apoi Regina Mamă Elena, s-a născut în 1896 la Atena, ca „Principesă a Elenilor și de Danemarca”. În anul 1921 a devenit soția Principelui moștenitor Carol al României și mama viitorului rege Mihai.
În 1922, „Dorind a arăta Alteței Sale Regale Principesa Elena, Moștenitoarea Tronului, via Noastră dragoste”, prin Înaltul Decret nr. 4366 din 19 octombrie 1922 semnat de Regele Ferdinand, „Alteța Sa Regală, Principesa Elena, Moștenitoarea Tronului se numește cap al regimentului 9 roșiori”. Din acest moment, denumirea regimentului va fi Regimentul 9 roșiori ,,Principesa Elena”. Va purta acest nume până în anul 1930 (când regele Carol al II-lea i-a retras celei ce-i fusese soție titlul onorific de colonel, cap al regimentului), denumirea unității devenind Regimentul 9 Roșiori ,,Robănești”, pentru ca în 1944, de la 1 noiembrie, prin Decretul Regal nr. 2081 să poarte denumirea Regimentul 9 Roșiori ,,Regina Elena”, iar din 19 mai 1945, conform Jurnalului de Operații al Regimentului, să poarte numele Regimentul 9 Roșiori de Gardă ,,Regina Mamă Elena”.
Între anii 1948-1949, mare parte dintre uniformele purtate de membrii Familei Regale a României, rămase în Palatul Regal după plecarea din țară a acestora, au fost trimise Teatrului Național din București, pentru a fi folosite ca recuzită. Identificate în anii ʼ90, de către specialiștii muzeului nostru, ele au fost preluate de Muzeul Militar Național și restaurate în Laboratorul de restaurare-conservare devenind, apoi, parte a patrimoniului instituției.
Tunica este confecționată din stofă de culoare kaki, încheiată la un rând. Pe piept are cinci perechi de brandemburguri din mătase maro, fiecare brandemburg având la extremitate o rozetă metalică, iar la mijloc un inel de metal galben. Tunica are guler răsfrânt, kaki, mărginit cu găitan din mătase maro. Pe guler sunt aplicate două petlițe din postav roz-deschis, culoarea distinctivă a Regimentului 9 Roșiori aprobată prin Înaltul Decret nr. 1509 din 1 mai 1908. Tunica are două buzunare laterale, oblice, mărginite cu găitan din mătase maro. Manșetele sunt în colț, mărginite cu găitan din același material. Epoleții sunt din stofă kaki, pospoalați cu roz, ornați cu un galon auriu longitudinal și trei piese dispuse transversal. La spate, tunica are două găitane dispuse oblic, pe linia omoplaților, care se continuă din talie cu câte două găitane pe fiecare pulpană a tunicii.
Tunica și două insigne ale regimentului, una pentru „7 ani de vechime” pentru ofițeri în același corp, md.1933 și una cu Cifra Reginei Mamă Elena, alături de două portrete ale acesteia din perioada anilor ʼ20 vor putea fi admirate în holul instituției noastre în perioada 04-29.03.2020.
https://www.facebook.com/muzeul.militar/posts/2794064534005535