- This event has passed.
București: Muzeul Național al Literaturii Române vă invită marți, 10 martie 2020, de la ora 13.00, la Conferința dialog „Radu Stanca – 100”.
10 martie, 2020
Muzeul Național al Literaturii Române vă invită marți, 10 martie 2020, de la ora 13.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, la Conferința dialog „Radu Stanca – 100”. Participă Anca Sârghie, Marin Diaconu, Cosmin Ciotloș. Moderator: Ioan Cristescu, director MNLR. Moment artistic în interpretarea actorilor Rodica Mandache și Marius Bodochi.
La 5 martie 1920 se năștea Radu Stanca, mezinul familiei, în orașul Sebeș, în casa de pe Str. Sicolorum nr. 53 (astăzi localul Școlii generale nr. 3). A fost fiul Mariei (născută Munteanu) și al lui Sebastian Stanca, preot. Nepot al lui Dominic Stanca, fratele scriitorului Horia Stanca.
Radu Stanca a absolvit Facultatea de Litere și Filosofie a Universității Regele Ferdinand din Cluj în anul 1942. În timpul războiului, studenții Facultății de Litere a Universității din Cluj s-au refugiat la Sibiu. Aici a luat ființă Cercul literar de la Sibiu. După modelul lui Eugen Lovinescu, care la Cenaclul Sburătorul a pus bazele Modernismului interbelic, Cercul a încercat să salveze tradiția literaturii române, dar a fost oprit destul de rapid. Membrii lui au fost denumiți ulterior de criticii și istoricii literari membrii generației pierdute. Radu Stanca a fost, pe rând, asistent al lui Lucian Blaga la catedra de filosofie a culturii, profesor de estetică a teatrului, la Sibiu, redactor, actor, regizor. A făcut parte din Cercul literar de la Sibiu, alături de Ștefan Augustin Doinaș, Dan Constantinescu, Deliu Petroiu, Alexandru Cucu, Viorica Guy Marica, Eugen Todoran, Ion Negoițescu, Ion Desideriu Sârbu, Ioanichie Olteanu, Cornel Regman, Nicolae Balotă, Victor Iancu, Henri Jacquier, Wolf von Aichelburg.
Intrarea este liberă.
Vă așteptăm!