- This event has passed.
București: Muzeul Național al Literaturii Române vă invită sâmbătă, 7 martie 2020, de la ora 17.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, la conferința susținută de dr. Mihaela Petrov, care va prezenta un segment din opera lui Victor Brauner văzut prin prisma relației cu poezia, folclorul, ezoterismul și „artele primare”.
7 martie, 2020
Muzeul Național al Literaturii Române vă invită sâmbătă, 7 martie 2020, de la ora 17.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, la conferința susținută de dr. Mihaela Petrov, care va prezenta un segment din opera lui Victor Brauner văzut prin prisma relației cu poezia, folclorul, ezoterismul și „artele primare”.
Creația pictorului oglindește o nouă și originală viziune despre lume. „Mitologii și Sărbătoarea Mamelor” este titlul ultimului ciclu de opere realizat de artist și expus pentru prima oară la Galeria Alexandre Iolas din Paris în ianuarie 1966. În același an, Victor Brauner este invitat să reprezinte Franța la Bienala din Veneția. Născut în 15 iunie 1903 la Piatra Neamț, se stinge din viață în ziua de 12 martie 1966 la Paris. Reprezentant de seamă al avangardei istorice românești, Victor Brauner este unul dintre creatorii de primă importanță ai mișcării suprarealiste și ai artei veacului XX.
Mihaela Petrov este istoric de artă. Experiența acumulată în decursul anilor la Muzeul Ludwig din Aachen și colaborarea cu Samy Kinge, expert în opera lui Victor Brauner, au contribuit la specializarea în arta modernă și contemporană și opțiunea pentru cercetarea operei brauneriene. Mihaela Petrov a încheiat în 2011 studiile doctorale la Universitatea Națională de Arte din București cu teza Victor Brauner – cuvântul scris și opera plastică. „Caiete și carnete” (1934-1965), Donația Jacqueline Victor-Brauner, Arhiva Bibliotecii Kandinsky, Centrul Georges Pompidou, Paris. Cărți publicate: Victor Brauner. Cuvântul scris și opera plastică / 1934-1965, Editura Humanitas, 2012; Victor Brauner, pictopoet. Mărturii și proiecte consemnate în scris / 1924-1948, Fundația „Gellu Naum”, 2013; Victor Brauner, vizionar al timpurilor moderne, Fundația „Gellu Naum”, 2013; Victor Brauner. Progression mythologique de Victor ∞, Fundația „Gellu Naum”, 2016.
„Mihaela Petrov reface parcursul plastic și tematic al operei lui Brauner, ilustrând asocierea imens diversificată și inspirat exploatată a cuvântului scris cu imaginea vizuală, punând accentul pe «pictopoezie». Autoarea configurează o «oglindă tematică» a operei lui Victor Brauner: tema hazardului, a realităților disparate, dar integrate unei misterioase și semnificate unități, tema «introviziunii», a «dublului», a «picturii dialectice», a celei de-a patra dimensiuni, a celei de-a «cincea esențe», tema «realizării simbolice», a regresiunii în sânul matern, a ființelor fantastice și a sensului lor magic, a «Totului în Tot», a descompunerii-recompunere, a «unui cod universal de semne»… Investigația presupune numeroase referiri la psihologie, alchimie, Cabală, folclor, Tarot, mitologie, antropologie culturală, literatură și filozofie”, nota Andrei Pleșu.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Vă așteptăm cu drag!