- This event has passed.
Cluj-Napoca: „Exponatul lunii mai” la Muzeul Mitropoliei Clujului este Decorația regală „Ordinul Coroana României” în grad de Comandor, primită de Episcopul Nicolae Ivan.
30 mai, 2022 - 31 mai, 2022
Dragi prieteni ai Muzeului Mitropoliei Clujului,
În cadrul proiectului „Exponatul lunii”, nu de puține ori ați avut prilejul de a admira icoane sau alte obiecte care, în ultimii ani, au trecut prin ample procese de restaurare, rezultatele fiind unele spectaculoase. Muzeul nostru însă desfășoară, în prezent, și o veritabilă muncă de investigație, recuperare și restaurare a unor obiecte care le-au aparținut foștilor noștri ierarhi.
În acest sens vă propunem ca „Exponat al lunii mai”, cea mai recentă împlinire: Decorația regală „Ordinul Coroana României” în grad de Comandor, primită de Episcopul Nicolae Ivan.
În primăvara acestui an, 2022, ne-a parvenit, incompletă, crucea Ordinului „Coroana României”, acesteia lipsindu-i panglica și, pe avers, coroana regală aflată în interiorul medalionului de email roșu. Dorindu-ne, dacă se putea, întregirea decorației și expunerea ei, Muzeul Mitropoliei Clujului, prin D-l. Director Dr. Paul Ersilian Roșca, a luat legătura cu Av. Ioan Luca Vlad, Cancelar al Decoraţiilor Regale și Consilier al Familiei Regale, acesta oferindu-și tot sprijinul pentru întregirea piesei de patrimoniu. Astfel, într-un timp foarte scurt, prin mijlocirea domniei sale, am fost puși în legătură cu Dl. Dr. Adrian Buga, critic de artă și consultant al Casei Regale, acesta recreând și trimițându-ne, cu titlu gratuit, panglica corectă istoric. Astfel, prin efortul combinat al tuturor celor implicați, începând cu data de 14 mai 2022, patrimoniul Muzeului nostru s-a îmbogățit cu un nou exponat cu o valoare istorică deosebită pentru Eparhia noastră.
Instituit de către Regele Carol I prin Decretul Regal nr. 1244 din 10 Mai 1881, Ordinul „Coroana României” a funcționat până în 1948 la instaurarea regimului comunist (când a fost desființat asemenea celorlalte ordine regale), în 30 decembrie 2011 fiind reînființat de către Regele Mihai I. În grad de Comandor, cum este cazul exponatului nostru, distincția se înfățișează sub forma unei cruci cu braţe egale (malteze), emailate în roşu, având de jur-împrejurul braţelor o dungă de email alb, iar între braţe cifrul Regelui Carol I. În mijlocul crucii se află un medalion roşu cu o dungă de email alb, pe aversul căruia este aplicată Coroana Regală de oţel (înlăturată în cazul exponatului nostru), deviza „Prin noi înşine” şi data „14 martie 1881”. Medalionul central de pe revers are pe mijloc, pe emailul roşu, data “10 MAI” şi pe cercul din email alb, împrejur, anii “1866-1877-1881”. Însemnul de Comandor are diametrul de 60 mm şi culoare aurie, crucea este prinsă cu o panglică lată de 45 mm, din moar albastru-închis, cu o dungă de culoarea oţelului (argintie) pe fiecare margine.
Vă așteptăm cu drag!