- This event has passed.
Cluj-Napoca: EXPONATUL LUNII Venceslav Melka „Biserica din Densuş” la Muzeului de Artă Cluj-Napoca
15 iulie, 2018 - 31 iulie, 2018
EXPONATUL LUNII
Venceslav Melka
„Biserica din Densuş”
Artist de origine boemiană, Venceslav Melka (n. 10 ianuarie 1834, Nové Benatky, Boemia – d. 25 septembrie 1911, Cluj) a fost unul dintre pictorii călători ai secolului al XIX-lea care, atraşi fiind de pitorescul peisajului geografic şi uman al provinciei intracarpatice, ca şi de oportunitatea de a onora solicitările comanditarilor locali, cât şi pe cele provenite din partea unei virtuale clientele europene, au cutreierat meleagurile patriei noastre, dând naştere unei bogate arhive imagistice, împlinite, nu în puţine cazuri, sub semnul unei asumate pribegii solitare. Dincolo de un netăgăduit interes artistic, lucrările create pe fundalul acestor peregrinări constituie, astăzi, preţioase dovezi documentare, autorii lor concentrându-se cu precădere asupra datelor observaţiei atente în descrierea particularităţilor cadrului natural sau în examinarea unor variate tipuri populare, a vieţii cotidiene şi a specificului vestimentaţiei epocii, a monumentelor de arhitectură sau a unor renumite vestigii antice.
Cunoştinţele de bază însuşite în instrucţia artistică la Praga (cca. 1791-1850), sub direcţia profesorului Michael Wurzinger, tânărul Melka a căutat să le completeze temeinic în spiritul artei academice oficiale, urmând cursuri de specialitate la Academia de Arte Frumoase din Viena, sub îndrumarea lui Joseph Adalbert Hellich (1810-1880), iar apoi la Dresda, unde va realiza copii după capodoperele vechilor maeştri reunite în celebrul muzeu al oraşului şi, nu în ultimul rând, studii după model care îşi vor lăsa, neîndoios, amprenta asupra ulterioarei sale evoluţii artistice. Tot în acest oraş, devine apropiatul unei bogate familii transilvănene, fapt care va juca un rol esenţial în luare deciziei de a se stabili definitiv la Cluj, în anul 1870.
În urbea de pe Someş, unde va desfăşura o intensă activitate pedagogică în calitate de profesor de desen (1879-1910), a ocupat şi funcţia de pictor oficial al curţii vieneze, intrând în graţiile arhiducelui Rudolf al Austriei, pentru care a lucrat mai ales scene de vânătoare (Venceslav Melka devenise o prezenţă nelipsită din suita care-l însoţea pe arhiduce la partidele de vânătoare organizate în Carpaţi, reale ocazii de a colinda locuri insolite şi de a descoperi peisaje de o sugestivitate aparte). Aprecierea deosebită de care se bucura în anturajul curţii este atestată şi de transferarea unei părţi consistente a propriilor lucrări, la ordinul împăratului Francisc Iosif I, în ambianţa rafinată a castelului imperial din Luxemburg. Alte creaţii au fost înglobate în ansamblul unor importante colecţii private transilvănene, precum cele deţinute de Ionel Pop, Ștefan Boeru, Emil Isac, dr. Iacob Iacobovici, baronul Bánffy, conţii Bethlen, Teleki, Wesselényi etc. A dovedit, cu prisosinţă, aplecare pentru pictura portretistică, peisagistică şi animalieră.
Din opera sa artistică, în fondurile patrimoniale ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca sunt conservate trei caiete de schițe, trei tablouri în ulei și o acuarelă. „Biserica din Densuş”, pictura de şevalet care face obiectul expunerii pe întreaga durată a lunii iulie, mărturiseşte înclinaţia pronunţată a artistului spre subiecte care tratează pitorescul priveliştilor contemporane, dezvăluind afinităţi semnificative cu acea atracţie manifestă pentru documentarismul peisagistic, arhitectonic şi etnografic întâlnită în pictura europeană a epocii. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesaţi următorul link: https://www.macluj.ro/exponatul-lunii-iulie.html.
„Exponatul lunii” este un program care își propune să prezinte cu frecvență lunară bunuri muzeistice cu valoare deosebită din colecțiile patrimoniale ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca, contribuind, astfel, la creșterea vizibilității pieselor selectate și, nu în ultimul rând, la accesibilizarea conținutului referitor la acestea. Responsabil program: Alexandra Sârbu