- This event has passed.
Cluj-Napoca: High Classic Rooms. Saloane muzicale de muzeu – episodul 2 Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, 14 august 2022
14 august, 2022
Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei vă propune o altă transpunere în timp, printr-un eveniment special. Într-o atmosferă de salon de epocă amenajat într-una din sălile muzeului, veți putea admira piese autentice de mobilier și de artă decorativă din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, provenite din interioarele Castelului de la Mintia (județul Hunedoara), obiecte deținute de contele Géza KUUN și de soția acestuia, baroana Vilma KEMÉNY.
Géza Kuun (1838 – 1905) a fost un renumit filolog, lingvist, istoric și orientalist al secolului al epocii în care a trăit, membru al Academiei Maghiare de Știință. S-a remarcat și prin călătoriile sale în lume.
În anul 1869, contele Kuun a moștenit de la unchiul său, Lajos Gyulay, domeniul și castelul de la Mintia, transformându-le apoi într-un loc de întâlnire al unor scriitori și oameni de știință din Transilvania, precum și din străinătate. Castelul era vestit în epoca respectivă pentru colecțiile sale impresionante de cărți, manuscrise și antichități. Contele Kuun a îngrijit valorile adunate de strămoșii săi și le-a îmbogățit cu „obiecte interesante aduse de el sau primite cadou din diferite colțuri ale lumii”. După moartea lui Géza Kuun, survenită în anul 1905, soția acestuia s-a îngrijit ca o mare parte a bibliotecii și a arhivei Kuun, precum și a colecțiilor de antichități ale acestuia să ajungă în proprietatea Societății Muzeului Ardelean. În urma donațiilor (din anii 1907, 1912 și 1917), patrimoniul societății muzeale clujene s-a îmbogățit cu aproximativ opt sute de obiecte.
Mini-expoziția are un caracter exclusivist, în sensul că ea se va desfășura doar pe durata evenimentului, creând astfel o experiență unică pentru public.
Toate acestea, în timp ce se va asculta un recital live al Cvartetului Arcadia, cel mai bun cvartet de coarde de la noi și unul dintre cele mai premiate cvartete din lume. Sunday Times a scris despre interpretarea lor că este „o frumusețe care îți străpunge inima”, iar The Financial Times descria că atmosfera creată de Arcadia are o asemenea încărcătură, încât ”rezultatul este un asalt asupra simţurilor, străpungând inima acestei muzici tulburătoare”.
Cvartetul Arcadia
Ana Török vioara I
Răsvan Dumitru vioara a II-a
Traian Boală violă
Zsolt Török violoncel
Răsvan Dumitru vioara a II-a
Traian Boală violă
Zsolt Török violoncel
Program recital:
Joseph Haydn Cvartet nr. 5, op. 76
Bartók Béla Cvartetul nr. 4
Bartók Béla Dansuri Românești
Joseph Haydn Cvartet nr. 5, op. 76
Bartók Béla Cvartetul nr. 4
Bartók Béla Dansuri Românești
”High Classic Rooms. Saloane muzicale de muzeu” își propune să se defășoare ca un serial, în cadrul căruia vor avea loc mai multe recitaluri de cameră, implicând artiști de cea mai înaltă ținută din domeniul muzicii clasice. Aceștia vor susține recitalurile în spațiul MNIT, dar nu oricum, ci într-un cadru care va încerca să refacă un salon de epocă, cu piese din patrimoniul MNIT. Practic, fiecare astfel de eveniment va reprezenta o mini-expoziție de obiecte de mobilier, decorative și de uz personal din diverse epoci, în funcție de tema evenimentului/episodului. Artiștii vor interpreta repertoriul ales și el în consecință pentru o astfel de temă, în cadrul special amenajat, fără a atinge piesele expuse.
Eveniment în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, 14-21 august 2022.
Bilete pe www.eventbook.ro
Preț bilet: 50 lei (Biletul la eveniment include și o vizită gratuită la expozițiile Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, care poate fi făcută oricând, în programul de funcționare al muzeului, până la finalul lunii august.)