Loading Events

« All Events

Cu ocazia împlinirii a 35 de ani de la reînființarea sa, Muzeul Național al Țăranului Român vă invită la expoziția Tehnici tradiționale de țesere a scoarțelor fn România si Republica Moldova.

5 februarie - 23 martie

Cu ocazia împlinirii a 35 de ani de la reînființarea sa, Muzeul Național al Țăranului Român are plăcerea să vă invite miercuri, 5 februarie 202 5, de la ora 18.00, la Sala Noua Galerie, la vernisajul expoziției Tehnici tradiționale de țesere a scoarțelor fn România si Republica Moldova.

Expoziția are ca temă centrală unul dintre elementele de patrimoniu cultural imaterial intrat în Lista reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial în 2016, având o largă reprezentare în întreg teritoriul locuit de români. Anual, acest element este monitorizat, iar faptul că încă se lucrează în toate zonele țării demonstrează că aceste tehnici au fost perpetuate de milenii, adaptate tradițiilor locale și transmise din generație în generație, până în zilele nostre. La ora actuală se lucrează scoarțe și covoare cu tehnicile cunoscute în tradiție, modernitatea determinând schimbarea rosturilor lor inițiale, de obiecte utilitare, în obiecte cu rol preponderent decorativ. Funcționalitatea inițială a scoarțelor țesute a fost aceea de a înveli pereții bordeielor (orig. Lat. Scorta=scoarta de copac) pentru a izola termic locuința, ulterior devenind obiecte decorative și având și funcții ritualice, în cadrul comunității tradiționale.
Expoziția adună laolaltă covoare și țesături lucrate după specificul fiecărei zone etnografice, fiind reprezentate Moldova, Transilvania, Maramureșul, Banatul, Muntenia, Oltenia și Basarabia. Vechimea pieselor le clasează în categoriile Fond și Tezaur, mărturii ale existenței milenare pe teritoriul românesc, dar și expresii artistice desăvârșite, lucrate la războiul de țesut de femeile din satul românesc tradițional. Expunem piese din secolul XVIII până la jumătatea secolului XX, fiecare purtând cu sine o poveste despre identitate, despre comunitate și despre legătura profundă a omului cu natura.
Expoziția oferă posibilitatea ca vizitatorul să vadă cu ochii lui ceea ce ține de specificul fiecărei zone în parte, referitor la acest element de artă populară. Covorul sau scoarța, prin dimensiunile sale, dă, de asemenea, posibilitatea ca toate motivele decorative specifice unei zone să fie văzute la scară mare, fiind redate de cele mai multe ori geometric sau stilizat. Diferențele dintre zonele etnografice se văd la nivelul tehnicilor de țesere, la nivelul decorului și la dimensiuni, dar și în funcție de scopul pentru care erau țesute piesele: decorative, ritualice, funcționale etc. Fiecare piesă, prin vechimea ei, prin originalitate și valoare artistică, este o oglindă deschisă publicului spre trecut, spre tradiție.
Piesele expuse devin artefacte istorice pentru că poartă dovada existenței pe aceste meleaguri a unei populații care a perpetuat cu continuitate și a adaptat vieții cotidiene aceste obiecte.
Specialiștii implicați în acest proiect fac parte din grupuri care monitorizează aceste elemente înscrise în Lista reprezentativă UNESCO, întocmind raportări anuale de monitorizare, cu scopul de a păstra în rigorile tradiției creațiile realizate de meșterii prezentului
Expoziția va putea fi vizitată în Sala Noua Galerie, în perioada 5 februarie – 23 martie 2025, de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 18.00. Lunea, marțea și cu ocazia sărbătorilor legale este închisă.
: Muzeul Olteniei Craiova – Secția De Etnografie, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Astra din Sibiu, Muzeul de Etnografie din Piatra Neamț, Muzeul Județean Botoșani, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Baia Mare, Muzeul Maramureșului din Sighetul Marmației
*****
̦: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, RFI România, Historia, Igloo, Arhitectura, Observator Cultural, Infinitezimal, Revista Timpul, Ziarul Lumina, LiterNet.ro, Agenția Națională de Presă AGERPRES, spotmedia.ro,

Details

Start:
5 februarie
End:
23 martie
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/events/1644154279826217/1644154299826215

Organizers

Muzeul Național al Țăranului Român – București
Muzeul Olteniei
Complexul Național Muzeal ASTRA – Sibiu
Complexul Muzeal Național Neamț
Muzeul Județean Botoșani
Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Baia Mare
Muzeul Maramureșului – Sighetu Marmației

Venue

Muzeul Național al Țăranului Român – București
Şoseaua Kiseleff 3
București, București 011341 Romania
+ Google Map