Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

EXPONATUL LUNII FEBRUARIE 2022 la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii “Ion Borcea” – Bacău este BONDARUL ESTIC (Bombus zonatus Sm.)

1 februarie, 2022 - 28 februarie, 2022

EXPONATUL LUNII FEBRUARIE la Muzeul de Științele Naturii este:
BONDARUL ESTIC (Bombus zonatus Sm.)
Bondarii sunt un grup de albine sociale care au corpul acoperit cu o pilozitate deasă, izolatoare și un colorit care-i face ușor de recunoscut. Datorită acestor trăsături, bondarii sunt capabili să genereze și să mențină o temperatură a corpului care le permite traiul în regiuni geografice caracterizate de un climat rece, aceștia având posibilitatea să zboare la temperaturi la care alte insecte sunt inactive.
În întreaga lume se cunosc aproximativ 250 de specii de bondari. În Europa se întâlnesc 71 de specii, iar în Romania 41 de specii.
În Europa, bondarii sunt frecvent întâlniți în pajiștile bogate în flori și la marginea pădurilor din zonele montane. Unele specii ocupă zonele de stepă și de silvostepă din sud-estul Europei, acești bondari fiind printre cei mai rari având statut de specii periclitate sau amenințate cu dispariția.
Printre acestea, se numără și bondarul estic, Bombus zonatus, a cărui limită vestică de distribuție se trasează prin România, specia fiind mai frecvent întâlnită la sud de țara nostră și spre est.
Bondarul estic (Bombus zonatus Sm.) este o specie de dimensiuni medii, foarte rară în Europa. Specia a fost descrisă în anul 1854 de Frederick Smith, entomolog britanic, care a lucrat la departamentul de Zoologie din cadrul British Museum. Specia a fost descoperită de Smith în insula Zakynthos din Grecia. Se cunosc 2 subspecii, dintre care, în România se întâlnește Bombus zonatus zonatus. Acest bondar este frecvent în sud – estul Europei (Grecia, Nordul Macedoniei, Bulgaria), în Turcia și Armenia. A fost semnalat sporadic și în Albania, Crimea, Caucaz, Georgia, Azerbaijan și nord vestul Iranului. În România, specia este foarte rară, cele câteva semnalări vechi provin din Dobrogea, Muntenia, Moldova și Banat.
Bondarul estic preferă zonele deschise, fiind întâlnit în habitate de stepă și silvostepă. Este o specie generalistă, care vizitează cu precădere specii plante din familia Asteraceae.
Intensificarea agriculturii prin transformarea terenurilor de stepă și silvostepă în terenuri cultivate și utilizarea pe scară largă a pesticidelor au determinat reducerea drastică a habitatului și populațiilor acestei specii, cercetătorii previzionând un declin accentuat până în anul 2050.
Din acest motiv, bondarul estic a fost inclus în Lista Roșie a Albinelor din Europa (2014) de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN), ca specie Amenințată cu dispariția (EN).
Piesele expuse fac parte din patrimoniul Complexului Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău și au fost colectate la jumătatea secolului trecut, din sudul Dobrogei.

Details

Start:
1 februarie, 2022
End:
28 februarie, 2022
Event Categories:
,
Website:
https://www.facebook.com/complexulmuzealionborceabacau/posts/4916121965131496

Organizer

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii “Ion Borcea” Bacău

Venue

Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea”
Str. Aleea Parcului 9
Bacău, Bacău 600034 Romania
+ Google Map
View Venue Website