Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Iași: Micro-expoziția „Din intimitatea saloanelor boierești: fructiera de la Palatul «Cuza» din Ruginoasa”  

27 septembrie, 2023 - 17 decembrie, 2023

Micro-expoziția

„Din intimitatea saloanelor boierești: fructiera de la Palatul «Cuza» din Ruginoasa”

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași continuă seria „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei”, prezentând vizitatorilor în perioada 27 septembrie – 17 decembrie 2023, la Palatul Culturii din Iași, micro-expoziția „Din intimitatea saloanelor boierești: fructiera de la Palatul «Cuza» din Ruginoasa”.

Scurta incursiune în intimitatea unei case boierești din Principatele Române Unite este posibilă, de această dată, prin intermediul unei piese de lux, o fructieră de porțelan datând de la jumătatea secolului al XIX-lea, cu monograma lui Costache Negri.

Cele mai numeroase articole de inventar casnic existente într-o reședință boierească în secolul al XIX-lea erau cele utilizate la servirea bucatelor. Prânzurile, dineurile și balurile făceau parte din mecanismul de etalare a nivelului social, într-o epocă în care rangurile nu mai reprezentau principalul criteriu al statutului aristocratic. Astfel de obiecte constituiau, în egală măsură, elemente de modernitate ale unei societăți care își dorea să se alinieze la modelele occidentale.

Martor tăcut al acelor timpuri, fructiera expusă acum la Palatul Culturii face parte din patrimoniul Muzeului Memorial „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa, fiind integrată în expoziția permanentă. Piesa din porțelan traforat poartă sigla unei renumite fabrici de profil, „Fischer & Mieg”, din Pirkenhammer, Bohemia, Austria (astăzi Brezova, în Republica Cehă). Pe piciorul piesei se regăsește monograma lui Costache Negri, realizată cu auriu.

Om politic și scriitor, Costache Negri (martie 1812 – 28 septembrie 1876) s-a născut la Iași, într-o familie de boieri înstăriți, care avea legături apropiate cu familia domnitorului Ioniță Sandu Sturdza. A fost implicat în pregătirea Revoluției de la 1848 și în lupta pentru Unirea Principatelor. Numele său a fost vehiculat pentru alegerea ca domnitor pe tronul Moldovei, dar a refuzat, în favoarea lui Alexandru Ioan Cuza. A fost unul dintre cei mai de seamă reprezentanți diplomatici ai Moldovei, și apoi ai României, la Viena și Constantinopol, în perioada 1855 – 1866, contribuind semnificativ la rezolvarea chestiunilor privitoare la politica externă a Principatelor și la recunoașterea de către Marile Puteri a dublei alegeri a lui Cuza și a Unirii Principatelor Române. El a renunțat să se mai implice în viața politică după detronarea lui Alexandru Ioan Cuza în 1866, retrăgându-se la Târgu Ocna, unde şi-a dedicat ultimii ani ai vieţii pasiunilor sale: horticultura, numismatica şi colecţionarea de picturi.

Micro-expoziția va putea fi vizitată în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei, cu biletul aferent acestuia, de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 17.00 (accesul ultimului vizitator, la 16.30).

 

Manager,

Dr. Valentina Druțu

Şef Secție Relaţii Publice, Marketing, Logistică, Proiecte și Programe

Dr. Coralia Costaş

 

Details

Start:
27 septembrie, 2023
End:
17 decembrie, 2023
Event Category:

Organizer

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași
View Organizer Website

Venue

Complexul Muzeal Național „Moldova” – Iași
Piața Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 1
Iași, Iași 700028 Romania
+ Google Map
View Venue Website