- This event has passed.
Iași: Obiectul lunii iunie la Muzeul Național al Literaturii Române Iași este carnetul de membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Populară Română al poetei Otilia Cazimir
2 iunie, 2022 - 30 iunie, 2022
Obiectul lunii iunie este carnetul de membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Populară Română al poetei Otilia Cazimir, aflat în patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române Iași.
„Am multe de făcut în București (unde n-am fost de patru ani și jumătate!) pe la Minister, Editură, Uniune. Nici nu cred că o să le pot face pe toate, mai ales că nu pot circula decât „pe jos”, nu pot urca scări, nu pot vorbi prea mult și nu trebuie să mă obosesc. Ce să fac, dacă coroanelor mele le-a venit gust să se îmbolnăvească, punându-mi biata inimă la eforturi peste puterile ei?”, scria Otilia Cazimir poetului Horia Guia, în 1962.
Carnetul de membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Populară Română, emis la data de 1 aprilie 1949, ne arată că poeta a fost înregistrată ca al 274-lea membru activ, stagiar, fiind semnat de către scriitorii Zaharia Stancu, președinte al Uniunii Scriitorilor, și Mihai Beniuc, secretar pe atunci.
Uniunea Scriitorilor din România apărea la 27 februarie 1949, Filiala Iași fiind prima înființată din țară, ca modificare a denumirii vechi, Societatea Scriitorilor Români (1908-1949). Otilia Cazimir a fost aleasă în biroul Filialei, alături de Ioan Istrati și Dumitru Ignea, după ce, în anul 1929, dosarul său de înscriere fusese respins. Propunerea de a fi inclusă a venit din partea lui Liviu Rebreanu, președinte (a deținut această funcție de șapte ori), la ideea de a împărți un abonament CFR comun cu Ionel Teodoreanu. Iată câteva date ale Otiliei Cazimir, dintr-un tabel nominal cu scriitorii membri ai Filialei Iași a Societății Scriitorilor din Republica Populară România> vârsta – 58 de ani/ funcția – scriitor/ originea socială – mic burgheză/ apartenența politică – fr./ caracterizare – poetă activă pe linie de traduceri.
Otilia Cazimir a avut un rol activ în cadrul conducerii filialei ieșene, fiind în această perioadă scurtă președintă, dar, după cinci luni, în august 1949, s-a retras, invocând motive de sănătate.
„În Uniunea Scriitorilor din R.P.R. am intrat simplu, fără nici un <<cântec>> și aproape imediat, biroul mi-a încredințat „președinția de onoare” a Filialei Iași. Trecuse demult timpul când o președinție „de onoare” nu era decât un titlu de glorie, sau poate un prilej de câștig.”, avea să mărturisească Otilia Cazimir.
Obiectul lunii iunie poate fi admirat la Muzeul „Otilia Cazimir”, iar povestea acestuia se poate afla vizitând muzeul de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00.