- This event has passed.
Miercuri, 15 iunie 2022, de la ora 16:00, la Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii, sala Studio J, va avea loc Conferința „Chișinăul cel de toate zilele”, susținută de invitatul special, Alexandru Corduneanu, organizator al Bienalei internaționale „Identitățile Chișinăului”.
15 iunie, 2022
Miercuri, 15 iunie 2022, de la ora 16:00, la Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii, sala Studio J, va avea loc Conferința „Chișinăul cel de toate zilele”, susținută de invitatul special, Alexandru Corduneanu, organizator al Bienalei internaționale „Identitățile Chișinăului”.
Modernitatea urbană a Chișinăului numără peste 350 de ani. Temeliile târgului au fost puse pe vremea domnului Vasile Lupu (1634-1653), peste care s-au așternut în timp mai multe straturi urbane și tot atâtea paradigme culturale, între care:
– târgul mănăstiresc moldovenesc, aflat pe linia confruntărilor militare ruso-turce și ars din temelii de câteva ori doar pe parcursul secolului al XVIII-lea;
– oraşul imperial cazon, cu o populaţie colonială;
– centrul de provincie românească, care a dat tonul Marii Uniri, primind apostolatul elitelor culturale din celelalte provincii ale României Mari;
– oraşul sovietic, capitală de republică unională, centru al dominionului agricol, care, în ciuda ideologizării realist-socialiste, devine „cetate de scaun a culturii românești din Basarabia, găzduind și solidarizând aproape întreaga intelectualitate de creație, provenită din țară, realizând o sinteză de neașteptat între ruralismul moral și urbanismul intelectual” (acad. Mihai Cimpoi).
Astăzi orașul își revendică stăruitor memoria reprimată, îmbogățind-o prin cercetările fenomenelor urbane, dar și prin mișcările pregnante de protejare a patrimoniului cultural material și imaterial.
Alexandru Corduneanu este absolvent al Institutului Politehnic din Chişinău, Facultatea de Electrofizică. A fost secretar literar al Teatrului folcloric „Ion Creangă” (1987-1988), director al Teatrului Național „Eugène Ionesco” din Chișinău (1990-1991), secretar literar al Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chișinău (1991-1992), director al Colocviilor teatrale „I.L. Caragiale” (Chişinău, 1992) și al Colocviilor revistei „Sud-Est” (1992-1993), director general al Fondului Plastic al Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova (1996-1997), director de programe culturale pentru tineret al Asociaţiei „Răsăritul românesc” (1999-2006), consilier municipal în Comisia Cultură a Primăriei Municipiului Chișinău (2004-2011), viceprimar al Municipiului Chișinău (2007). Din anul 2009, desfășoară o intensă activitate în cadrul Grupului Civic pentru Patrimoniu Cultural din Chișinău.
Evenimentul din data de 15 iunie 2022 face parte din seria de conferințe „Patrimoniu și comunitate: Iași-Chișinău”, organizată de Muzeul Național al Literaturii Române Iași, în parteneriat cu Asociația Națională a Tinerilor Istorici din Moldova, Grupul Civic pentru Patrimoniu Cultural din Chișinău și Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” Iași.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Pentru a putea facilita accesul celor care nu pot ajunge la conferință, aceasta va putea fi urmărită și live, pe pagina de Facebook a Muzeului Național al Literaturii Române Iași.