- This event has passed.
Mogoșoaia: conferința „Barbu Știrbey și rolul său istorico-politic”
7 iulie, 2018 @ 13:30 - 15:00 EEST
Primăria Capitalei prin Centrul Cultural ”Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului”, în colaborare cu Asociația Istoria Artei, vă invită la cea de-a doua conferință dedicate Centenarului Marii Uniri, susținută de istoric de artă dr. Oana Marinache:
7 iulie, ora 13:30, Salonul „Domnița Bălașa”
Barbu Știrbey și rolul său istorico-politic
Barbu A. Știrbey (1872-1946) a fost fiul cel mare al lui Alexandru și al Mariei Știrbey și nepotul domnitorului Barbu D. Știrbey. A urmat liceul și Facultatea de Științe Juridice la Paris. După moartea tatălui său, în 1895, Barbu se dedică afacerilor și administrării moșiilor, în nume propriu și pentru frații minori. Căsătoria cu Nadeja Bibescu, vara sa de gradul al II-lea, a avut loc în același an, la Geneva și cuplul se va stabili în România, la moșia Buftea.
Prințul se implică activ în activități economice, atât în ceea ce privește propriile moșii (cu precădere la Buftea unde dezvoltă fabrica de vată, de conserve și de făină), cât și în noile ramuri industriale și financiar-bancare. Prietenia cu familia moștenitoare îl propulsează în umbra tronului și a marilor evenimente prin care trece țara în prima jumătate a secolului al XX-lea.
Oana Marinache este istoric de artă, cercetător și autor a peste 20 de studii monografice. A absolvit Academia de Studii Economice (2003), deținând un master în Relații Internaționale; ulterior a urmat cursurile Facultății de Istoria şi Teoria Artei – Universitatea Națională de Arte București (2008-2011), obţinând în cadrul aceleiaşi instituţii diploma de doctor cu teza Arhitectura și decorația interioară a reședințelor familiilor Bibescu – Basarab Brâncoveanu (coordonator ştiinţific prof. univ. dr. Ruxandra Demetrescu, 2015). Membră a Uniunii Artiștilor Plastici, secția critică. A primit premiul „G. Oprescu” al Academiei Române pentru lucrarea „Știrbey: reședințe, moșii, ctitorii” (2014). Membru fondator și președinte al Asociației Istoria Artei.
Programul viitor:
Monumente comemorative și creatorii lor (22 septembrie, ora 16:00, Sala Scoarțelor de la etajul 1)
100 de ani de arhitectură neoromânească (6 octombrie, ora 16:00, Sala Scoarțelor de la etajul 1)
Acces București/Mogoșoaia
Transport public: de la gura de metrou 1 Mai (Piața Chibrit) circulă la fiecare 15-20 minute linia 508 către Mogoșoaia (stația Palat brâncovenesc), preț călătorie 2 lei
Transport privat: taxă de parcare 2 lei/zi/autovehicul
Palatul este deschis în fiecare zi, de marți până duminică, între 10:00 – 18:00
https://palatebrancovenesti.ro/