Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Muzeul de Artă Cluj-Napoca vă invită să vizitați, în perioada 7 septembrie – 1 octombrie 2023, expoziția „Desen, culoare, formă” a artiștilor Vetró András și V. Bodoni Zsuzsa.

7 septembrie, 2023 - 1 octombrie, 2023

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de interes județean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, vă invită să vizitați, în perioada 7 septembrie – 1 octombrie 2023, expoziția „Desen, culoare, formă” a artiștilor Vetró András și V. Bodoni Zsuzsa. Vernisajul va avea loc în data de 7 septembrie 2023, de la ora 18. Cu această ocazie, vor lua cuvântul: Vákár István, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, dr. Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, dr. Deák Ferenc, istoric de artă, Bogdán Zsolt, actor, dr. Széman Péter, președinte EMKE. Curator: Iakob Attila.

Vetró András s-a născut în 1948 la Timișoara și a urmat cursurile Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu”, unde a absolvit secția de sculptură, în 1973. Pe parcursul studiilor, i-a avut ca profesori pe Löwith Egon, Bretter György, Földes László și pe propriul tată, Vetró Artúr. După terminarea studiilor, se întoarce la Târgu Secuiesc unde va deveni cadru didactic al Liceului Nagy Mózes, până la pensionarea sa (în 2014). Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Pe parcursul carierei, a participat la numeroase expoziții de grup și individuale, iar în orașul Târgu Secuiesc se regăsesc mai multe lucrări de for public semnate de acesta, printre care se numără Bustul lui Mozes Turóczi (1993), Bustul din bronz al lui Janos Tuzson (2010), Statuia episcopului romano-catolic Áron Márton, Statuia lui Kossuth Lajos (2003) etc.

V. Bodoni Zsuzsa (1951-2020), artistă originară din Cluj, a urmat cursurile Liceului de Arte Plastice și ale Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu”. După obținerea diplomei, se mută în Târgu Secuiesc și devine profesor în cadrul Liceului Nagy Mózes din localitate. Stilul ei și modul de expresie artistică devin inconfundabile și marcate de o efervescentă tematică și cromatică, care o va plasa în rândul artiștilor plastici autentici transilvani. Pedagog desăvârșit, pe parcursul vieții va sprijini și ghida generații de elevi în labirintul actului de creație și le va deschide orizonturile mentale. Din 2000 devine cadru didactic asociat al Universității Babeș-Bolyai, unde va preda istoria artei și pedagogie artistică. În cele aproape cinci decenii de activitate artistică, a participat la numeroase expoziții personale și de grup. În 2022, la Cluj, a fost organizată o expoziție comemorativă, unde au fost prezentate lucrări emblematice ale artistei, lucrări care au marcat și definit perspectiva ei asupra lumii.

„Desenez, pictez, fac ceea ce cred că trebuie să fac. Caut conexiuni în această lume încâlcită și minunată, – să văd, să descopăr și să prezint – asta este treaba mea”, mărturisea V. Zsuzsa Bodoni cu ocazia unui vernisajul. Acest crez și abordare sunt probabil testamentul cel mai simplu, dar profund, al unui artist care dorea să ofere nu numai o incursiune în creația ei, dar și în cea a unui spirit uman pornit pe drumul căutării legăturii dintre expresie și spirit.

Details

Start:
7 septembrie, 2023
End:
1 octombrie, 2023
Event Category:
Website:
https://www.macluj.ro/exhibitions/vetro-andras-v-bodoni-zsuzsa-desen-culoare-forma

Organizer

Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Venue

Muzeul de Artă Cluj-Napoca
Piaţa Unirii nr. 30
Cluj-Napoca, Cluj 400098 Romania
+ Google Map
View Venue Website