Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Muzeul Județean Mureș – Secția de Artă organizează în perioada 22 septembrie – 4 octombrie 2023, în Galeria Art Nouveau a Palatului Culturii, o expoziție axată pe o lucrare a artistului Ion Vlasiu, cu titlul Stihiile războiului, salvată de la uitare de unul dintre specialiștii noștri.

22 septembrie, 2023 - 4 octombrie, 2023

🇷🇴 Muzeul Județean Mureș – Secția de Artă organizează în perioada 22 septembrie – 4 octombrie 2023, în Galeria Art Nouveau a Palatului Culturii, o expoziție axată pe o lucrare a artistului Ion Vlasiu, cu titlul Stihiile războiului, salvată de la uitare de unul dintre specialiștii noștri.
„E puțin cât am putut transpune la alt nivel, un mod estetic fantast, adică incluzând forțe și porniri stihinice cu care omul luptă de veacuri și nu renunță. […] Cred că am reușit să ridic estetica populară a sperietorilor într-o lucrare semnificativă. Este lucrarea intitulată Stihiile războiului. Țăranii au botezat-o și mai expresiv: Câinii războiului. […] nu știu când și unde își va face debutul această lucrare, nici ce ecou va avea. Nu putem prevedea ecoul public al unei lucrări, dar tocmai din această îndoială se naște tensiunea dintre artist și public.” (Ion Vlasiu)
🇭🇺 A Maros Megyei Múzeum Művészeti Osztálya 2023. szeptember 22-től október 4-ig kiállítást szervez a Kultúrpalota Art Nouveau Galériájában. A kiállítás középpontjában a múzeum munkatársa által megmentett remekmű, Ion Vlasiu A háború szellemei című alkotása áll.
„Kevés az, amit egy másik szintre, egy olyan esztétikára át tudtam ültetni, amelyben mindazok az erők és szellemek jelen vannak, amelyekkel az ember évezredek óta küzd, és nem adja fel. […] Azt hiszem, sikerült a madárijesztő populáris esztétikáját jelentős művé emelnem. Ez A háború szellemei című alkotás. A parasztok még kifejezőbbre keresztelték: A háború kutyái. […] Nem tudom, mikor és hol debütál ez a munka, és azt sem, hogy milyen visszhangja lesz. Egy mű visszhangját nem tudjuk megjósolni, de éppen ebből a kétségből fakad a művész és a közönség közötti feszültség.” (Ion Vlasiu)

Details

Start:
22 septembrie, 2023
End:
4 octombrie, 2023
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=792179026240953&set=a.502970275161831

Organizer

Muzeul Județean Mureș – Târgu Mureș
View Organizer Website

Venue

Palatul Culturii din Târgu-Mureș
George Enescu
Târgu Mureș, Mureș Romania
+ Google Map