Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, Teatrul de Comedie și Clubul UNESCO-Adolescenții anunță selecția națională pentru programul Rezidența LiterArt – prima rezidență de scriere creativă și creație vizuală din România dedicată adolescenților. În prima vacanță intersemestrială a acestui an, între 4 – 8 februarie 2019, vor avea loc, în spațiile Muzeului Național al Literaturii Române din București, ateliere de scriere creativă coordonate de scriitorii Dan Mircea Cipariu și Florin Iaru, precum și ateliere de creație vizuală coordonate de Maestrul Mircia Dumitrescu și artistul vizual Mihai Zgondoiu. Vor fi selectați 5 adolescenți (din ciclul liceal) pentru literatură și, respectiv, 5 adolescenți pentru arte vizuale (din ciclul liceal, din liceele de profil). Producțiile literare și plastice realizate de către cei 10 adolescenți vor fi prezentate într-o antologie ce va fi publicată la Editura Tracus Arte, o lectură publică și în cadrul unei expoziții, evenimente ce vor fi cuprinse în cadrul Euro Fest-Teen/ Festivalul SALUT, ADOLESCENȚA!, program cultural și educațional ce va avea loc între 6 – 12 mai 2019. Se pot înscrie la selecția națională pentru Rezidența LiterArt adolescenți din toată țara (cursul liceal, clasele a IX-a – a XII-a). Pentru secțiunea literară vor fi trimise pe adresa de email clubulunesco@gmail.com maximum 3 texte literare și o scurtă notă bio-bibliografică însoțită de datele de contact. Pentru secțiunea vizuală vor fi trimise pe adresa de email clubulunesco@gmail.com maximum 3 imagini ale unor opere vizuale proprii și o scurtă notă bio-bibliografică însoțită de datele de contact. Termenul limită de înscriere este vineri, 25 ianuarie 2019, ora 23.00. Anunțul celor 10 adolescenți selectați va fi făcut public luni, 28 ianuarie 2019. Cheltuielile de transport, masă și cazare pentru adolescenții selectați vor fi suportate de către organizatori. Premiile Rezidența LiterArt acordate celor 10 adolescenți selectați vor fi în valoare totală de 10000 lei (10 premii X 1000 lei). Premiile vor fi acordate de Ziua Adolescenților, în a doua duminică a lunii mai, 12 mai 2019, în cadrul Galei Salut, Adolescență! Radio România Cultural și AgențiadeCarte.ro sunt partenerii media ai programului.
Euro Fest-Teen / Festivalul SALUT, ADOLESCENȚA!
6-12 mai 2019
Euro Fest-Teen / Festivalul SALUT, ADOLESCENȚA este un program cultural, artistic şi educaţional care marchează sărbătorirea celei de-a XXII-a ediţii a Zilei Adolescenţilor, conform unei Legi promulgate la 13 noiembrie 1997 de Preşedintele României, sărbătorirea Zilei Europei (9 mai) și celebrarea președinției românești a Consiliului Uniunii Europene.
În 2019 se împlinesc 21 de ani de când a doua duminică a lunii mai a fost recunoscută oficial ca fiind Ziua Adolescenţilor, conform Legii privind instituirea Zilei Adolescenţilor, promulgată de Preşedintele României şi aprobată de către Parlamentul României la 13 noiembrie 1997, în urma lobby-ului făcut de Maestrul George Mihăiță și Clubul UNESCO – „Adolescenţii”.
În 2019, programul se va desfăşura între 6 și 12 mai 2019, în următoarele locaţii: Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, Muzeul Municipiului Bucureşti, Teatrul de Comedie și Cafeneaua „Jos Pălăria”.
Euro Fest-Teen / Festivalul SALUT, ADOLESCENȚA este organizat de Teatrul de Comedie, Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti și Clubul UNESCO-Adolescenții. Parteneri: asociația Euro CulturArt și AgențiadeCarte.ro.
Clubul UNESCO-Adolescenţii este o organizaţie non-politică, non-guvernamentală şi non-profit fondată de Maestrul George Mihăiţă. Preşedintele Clubul UNESCO-Adolescenţii este scriitorul Dan Mircea Cipariu, iar Vicepreşedintele asociaţiei este artistul vizual Mihai Zgondoiu.
Clubul UNESCO-Adolescenţii a fost creat în anul 1992 şi face parte din reţeaua mondială de cluburi UNESCO. Încă de la înfiinţare, Clubul UNESCO-Adolescenţii a făcut lobby parlamentar pentru legiferarea unei zile speciale dedicate fenomenului adolescentin. Astfel, în 1997, a fost promulgată LEGEA nr. 197 din 17 noiembrie 1997 privind instituirea Zilei Adolescentului în fiecare an.
Clubul UNESCO-Adolescenţii este printre primele asociaţii non-guvernamentale din România dedicate adolescenţilor. Scopul clubului este realizarea de programe cultural-sportive, turistice, info-educaţionale, de descoperire de noi şi tinere talente şi de promovare a acestora în plan profesional şi în viaţa publică.
Clubul UNESCO-Adolescenţii a colaborat încă de la înfiinţare cu instituţii culturale publice precum AFCN, Primăria Muncipiului Bucureşti, ArCub, Teatrul de Comedie, Primăria Sectorului 3 şi Primăria Sectorului 6 în realizarea unor proiecte culturale, artistice şi info-educaţionale pentru promovarea adolescenţilor şi a tinerilor creatori din domeniile artelor spectacolului, artelor vizuale şi ale literaturii.
Proiectele noastre comune, Săptămâna Adolescenţilor, Comedia ţine la TINEri, Festivalul Naţional de Teatru pentru Liceeni „Jos Pălăria”, Vernisaj A, Virtual Text A, Cursurile gratuite de actorie pentru elevi (profesor Delia Nartea), au venit în întâmpinarea creativităţii adolescenţilor din Bucureşti şi din ţară şi au devenit repere de referinţă pentru colaborarea dintre o reprezentantă a societăţii civile, o instituţie culturală aflată sub finanţarea unei autorităţi publice locale şi Primăria Municipiului Bucureşti.
În cele 20 ediţii de până acum ale Festivalului Naţional de Teatru „Jos Pălăria”, au urcat pe scenă peste 5000 de adolescenţi (din care câţiva au ajuns mari actori şi regizori), iar premiile au fost decernate, de-a lungul anilor, de Marcel Iureş, Horaţiu Mălăele, Maia Morgenstern, Emilia Popescu, Vlad Cristache, Andi Vasluianu, Dorina Chiriac, Alex Bogdan etc.