Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează la Muzeul „Otilia Cazimir” expoziția temporară Dincolo de scenă, o incursiune în lumea și culisele teatrului ieșean interbelic, 12 februarie – 31 martie 2023

12 februarie, 2023 - 31 martie, 2023

Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează la Muzeul „Otilia Cazimir” expoziția temporară Dincolo de scenă, o incursiune în lumea și culisele teatrului ieșean interbelic.

Expoziția pune în lumină prietenia marilor actori ai Teatrului Național cu poeta Otilia Cazimir, în perioada în care aceasta era Inspector special al teatrelor din Moldova, Basarabia și Bucovina și membră în Comitetul de Conducere a Teatrului Popular, înaintând Direcțiunii Generale a Teatrelor peste 1.000 de rapoarte de spectacol.

Pe unii dintre celebrii actori ai Iașului, Otilia Cazimir îi admira din copilărie. Aglae Pruteanu o impresionase când era elevă la liceu. Interpretarea actriței în piesa Hamlet a determinat-o să publice poezia Sonet în revista Teatru sub pseudonimul „Ofelia”. Peste timp, avea să o conducă pe ultimul drum, aducându-i omagii în revistele vremii: „Aglae Pruteanu a fost iubită de publicul ei, dar a fost iubită ca un giuvaer de preț.”

Medalioane admirative a dedicat Otilia Cazimir și Agathei Bârsescu, o adevărată vedetă internațională, primă tragediană la Burgtheater din Viena, care jucase pe scenele teatrelor din Europa și America. De asemenea, Margaretei Baciu, actriței Anny Braesky sau actorului Bruno Braesky. Elogii a adus și generației de aur a Teatrului Național: Mărioarei Davidoglu, Elizei Petrăchescu, actorilor Aurel Ghițescu, Constantin Ramadan, Miluță Gheorghiu etc. Otilia Cazimir a fost camarada tuturor, au corespondat, au călătorit împreună, au râs, au sărbătorit, au suferit. A pornit în pribegie cu întreaga Trupă a Naționalului ieșean în timpul celui de Al Doilea Război Mondial.

Din culisele acelor vremuri îndepărtate, expoziția aduce astăzi în fața publicului vizitator scrisori, documente, fotografii, într-o încercare de recompunere a unui miraj al teatrului.

Expoziția Dincolo de scenă este curatoriată de Indira Spătaru și Laura Terente, muzeografe MNLR Iași, și poate fi vizitată în perioada 12 februarie – 31 martie 2023, la Muzeul „Otilia Cazimir”, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00.

 

Indira Spătaru (muzeografă – Muzeul „Otilia Cazimir”)

Details

Start:
12 februarie, 2023
End:
31 martie, 2023
Event Category:
Website:
https://www.muzeulliteraturiiiasi.ro/expozitii/dincolo-de-scena-expozitie-la-muzeul-otilia-cazimir/

Organizer

Muzeul Național al Literaturii Române – Iași
View Organizer Website

Venue

Muzeul „Otilia Cazimir” – Muzeul Național al Literaturii Române Iași
Str. Otilia Cazimir nr. 4
Iași, Iași 700400 Romania
+ Google Map
View Venue Website