Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Obiectul lunii la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici în anul 2020 la final de drum…

21 decembrie, 2020 - 31 decembrie, 2020

Obiectul lunii la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici în anul 2020 la final de drum…
Odată cu luna decembrie am încheiat un proiect dedicat apropierii vizitatorilor noștri de multitudinea obiectelor de natură etnografică din colecția Minovici. Ne-am axat asupra contextului producerii acestora, de la industria casnică până la atelierele specializate, dar și ca parte a unui curent cultural de la începutul secolului trecut. Am vizat crearea unui spațiu dedicat cunoașterii patrimoniului muzeal într-un context diferit față de cel gândit de colecționar, raportându-ne mereu la actul său de colecționism.
Din luna ianuarie a anului 2021, vom organiza un proiect cu desfășurare lunară ce revine cu intenția de a continua informarea în amănunt despre patrimoniul colecției noastre. Alcătuită nu doar din piese de natură etnografică, colecția se deschide în fața noastră cu o bogată varietate de piese și o multitudine de posibilități pentru specialiști. Mobilier Biedermeier, pictură românească de început de secol XX și fotografie, dar și elemente arhitecturale vor face obiectul acestui proiect, pentru a menționa doar o parte din microexpozițiile cu caracter documentar ce vor fi găzduite în muzeu. Vă așteptăm cu același drag și cu aceeași dedicare.
Iată o scurtă recapitulare a pieselor expuse și cercetate în acest an:
Luna februarie … Pomelnicul
Privind cele trei pomelnice din Neamț, piese rare și de o deosebită importanță istorică și culturală deopotrivă, am înțeles mai bine cum o colecție muzeală poate păstra vie amintirea.
Luna martie … Panoul decorativ din lemn
Luna Martie a fost dedicată simbolurilor solare care decorează panourile sculptate în lemn ale divanelor din expunerea permanentă.
Luna aprilie … Oul de Paște
Sărbătorind Paștele în luna aprilie, am cercetat îndeaproape colecția de ouă încondeiate din diverse regiuni ale țării.
Luna mai … Marama
Am admirat împreună spumoasa maramă din Muscel aleasă cu fir metalic auriu în buchete de flori ce o acoperă în întregime.
Luna Iunie … Ia suceveană
Ia, cămașa specifică portului femeiesc, realizată din pânză de casă provine din Suceava, fiind un exemplar de costum tradițional românesc deosebit din colecția medicului Minovici.
Luna Iulie … Icoana pe sticlă
Celebrându-l pe Sf. Ilie, protector al muncii câmpurilor, am expus icoana transilvăneană pe sticlă reprezetând unul din momentele miraculoase din biografia acestuia: „Sfântul Ilie urcând la cer”.
Luna August … Vază ceramică modernă
Vaza de flori de la atelierul urban al artistului Gheorghe Niculescu, decorată cu un motiv înrădăcinat în practice populare: dansul horei. Personajele autohtone sunt țăranii înveșmântați în straie de sărbătoare.
Luna Septembrie … Ștergarul
Ștergarul oltenesc împodobit cu un motiv zoomorf: cocoșul. El ordonează programul săteanului, trezindu-l de dimineață cu cântecul său.
Luna Octombrie … Tiparul de caș
Tiparul de caș, piesă realizată de păstori, prin cioplirea lemnului și împodobirea acestuia cu însemne simbolice.
Luna Noiembrie … Pristolnicul
Obiect de cult nelipsit din casele oamenilor în trecut, pristolnicul se folosește în ștampilarea anafurei cu inițialele Mântuitorului Isus Hristos, cel înviat din morți.
Luna Decembrie … Furca de tors
Piesă neprețuită din viața zilnică a femeii, furca de tors e adesea asociată practicilor ritualice și miturilor.
Text: Mădălina Manolache

Details

Start:
21 decembrie, 2020
End:
31 decembrie, 2020
Event Categories:
,

Organizer

Muzeul Municipiului București
View Organizer Website

Venue

Muzeul dr. Nicolae Minovici – Muzeul Municipiului București
Str. Dr. Nicolae Minovici nr.1
București, București 013712 Romania
+ Google Map