Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Online: Conferințele Arheologia pentru toți, Ediția #8: Joi, 18 noiembrie, continuăm seria întâlnirilor „Arheologia pentru toți” cu o prezentare a sitului de la Drobeta

18 noiembrie, 2021

Joi, 18 noiembrie, continuăm seria întâlnirilor „Arheologia pentru toți” cu o prezentare a sitului de la Drobeta, ca parte a seriei de conferințe dedicate prezentării monumentelor arheologice de pe granița fostului Imperiului Roman (Limes), pentru care România pregătește în acest an dosarul de candidatură pentru înscrierea pe lista Patrimoniul Cultural Mondial (UNESCO).
Drobeta a fost prima așezare romană de la nordul Dunării, ocupată încă din prima campanie dacică a războiului purtat cu Imperiul Roman, și locul unde s-a construit, ulterior, podul lui Traian, o minune a arhitecturii antice, opera lui Apolodor din Damasc.
După cucerirea Daciei și transformarea vechiului regat al lui Decebal în provincie romană, castrul de la Drobeta a fost ocupat de cohors III Campestris, provenită din armata Moesiei Superior, azi Serbia, Macedonia de Nord si nord-vestul Bulgariei. Pe lângă așezearea militară s-a dezvoltat și o așezare civilă mai întinsă, ridicată la rangul de municipium (municipium Hadrianum Drobetense) în timpul împăratului Hadrian și ulterior colonie (colonia Septimia Drobetensis), în timpul domniei lui Septimius Severus.
Având în vedere poziția sa, castrul nu a fost părăsit la sfârșitul secolului al III-lea, când provincia este abandonată de autoritățile romane, ci a fost refăcut, în timpul domniei lui Constantin cel Mare, ca parte din sistemul de apărare al noii provincii Dacia Ripensis, continundu-și existența până spre jumătatea secolului al V-lea.
Povestea castrului și a așezărilor civile de la Drobeta va fi prezentată de Dr. Florian Matei-Popescu, Cercetător Științific Gradul II la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române.
Întâlnirea va fi moderată de Bogdan Șandric, director adjunct al Institutului Național al Patrimoniului și coordonator al direcției Patrimoniu Digital.
––––––––––––
De ce vorbim tot anul despre LIMES?
Pentru că anul acesta România depune dosarul de candidatură pentru înscrierea în Patrimoniul Cultural Mondial (UNESCO) a monumentelor și siturilor care au format granițaa Imperiului Roman de pe fluviul Dunărea, cunoscută sub denumirea de limes dunărean.
Programul Național Limes se referă la cei peste 1.500 km lungime ai limes-ului care străbate teritoriul României – cel mai lung sector al granițelor antice ale Imperiul Roman, care se desfășoară pe teritoriul unei structuri statale actuale. Limes-ul este un sistem de graniță complex, alcătuit preponderent din castre (tabere militare fortificate), turnuri, valuri de pământ și așezări urbane fortificate.
Programul Național Limes a fost instituit în anul 2014 de Ministerul Culturii cu scopul de a cerceta și valorifica monumentele și siturile romane care formau limes-ul roman și înscrierea lor în Patrimoniul Mondial UNESCO pentru o recunoaștere internațională a valorii cultural-istorice.
––––––––––––
De ce această inițiativă?
Arheologia este o disciplină care folosește instrumente, metode și reguli proprii, putând fi practicată doar de către specialiști recunoscuți de comunitatea arheologică și Ministerul Culturii.
Cercetarea arheologică ține cont de caracterul distructiv al metodelor și de caracterul fragil și perisabil al monumentelor și artefactelor arheologice. Așadar, dorim ca prin aceste conferințe să facem cunoscute metoda și rezultatele cercetărilor arheologice și să atragem atenția asupra faptului că patrimoniul arheologic capătă valoare culturală doar în contextul în care a fost descoperit, iar protejarea acestuia este responsabilitatea noastră, a tuturor.
Conferințele „Arheologia pentru toți” vor aduce în atenția tuturor situri arheologice de pe teritoriul României care aparțin epocilor preistorice și istorice, în cadrul a cca 30 de prelegeri susținute pe parcursul a 24 de luni. Fiecare sit arheologic va fi prezentat de către coordonatorul științific al monumentului într-un limbaj cât mai accesibil publicului larg.
–––––––––––––
Evenimentul este organizat de Institutul Național al Patrimoniului sub egida proiectului In-Herit – Centrul Național de informare și promovare a patrimoniului cultural, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA

Details

Date:
18 noiembrie, 2021
Event Categories:
,

Organizer

Institutul Național al Patrimoniului
View Organizer Website