- This event has passed.
Online: Conferințele Arheologia pentru toți, Ediția #7: Miercuri, 20 octombrie, Seria de Conferințe „Arheologia pentru toți” revine cu o incursiune în istoria sitului arheologic Cetatea Noviodunum
20 octombrie, 2021
Miercuri, 20 octombrie, Seria de Conferințe „Arheologia pentru toți” revine cu o incursiune în istoria sitului arheologic Cetatea Noviodunum, ca parte a seriei de conferințe dedicate prezentării siturilor arheologice de pe fosta graniță a Imperiului Roman (Limes), pentru care România pregătește în acest an dosarul de candidatură pentru înscrierea pe lista Patrimoniul Cultural Mondial (UNESCO).
Situl arheologic Noviodunum se află pe malul drept al Dunării, în dreptul milei 55, pe un promontoriu din apropierea celui mai important vad din nordul Dobrogei. Prin poziţia sa geografică, Cetatea Noviodunum a avut un important rol strategic şi economic în perioadele romană, romano-bizantină şi medio-bizantină. Locuirea a încetat aici la sfârşitul secolului al XIV-lea, pentru a continua pe teritoriul actualului oraş Isaccea (județiul Tulcea), aflat la circa 3 km distanță.
Invitatul care ne va dezvălui secretele acestui sit este Aurel-Daniel Stănică, șeful biroului Arheologie Preventivă al Institutul de Cercetari Eco-Muzeale Tulcea, instituție care a coordonat săpăturile arheologice de la Noviodunum, începând cu anul 1995.
Pentru cercetarea arheologică de la Noviodunum din anul 2018, Institutul Național al Patrimoniului are un parteneriat încheiat pe durata a șase ani cu Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” din Tulcea.
Responsabilul științific din partea INP și moderatorul întâlnirii noastre este Marius Streinu, șeful secției Documentare Muzeală și Arheologică din cadrul Institutului Național al Patrimoniului).
Arheologia este o disciplină care folosește instrumente, metode și reguli proprii, putând fi practicată doar de către specialiști recunoscuți de comunitatea arheologică și Ministerul Culturii.
Cercetarea arheologică ține cont de caracterul distructiv al metodelor și de caracterul fragil și perisabil al monumentelor și artefactelor arheologice. Așadar, dorim ca prin aceste conferințe să facem cunoscute metoda și rezultatele cercetărilor arheologice și să atragem atenția asupra faptului că patrimoniul arheologic capătă valoare culturală doar în contextul în care a fost descoperit, iar protejarea acestuia este responsabilitatea noastră, a tuturor.
Conferințele „Arheologia pentru toți” vor aduce în atenția tuturor situri arheologice de pe teritoriul României care aparțin epocilor preistorice și istorice, în cadrul a cca 30 de prelegeri susținute pe parcursul a 24 de luni. Fiecare sit arheologic va fi prezentat de către coordonatorul științific al monumentului într-un limbaj cât mai accesibil publicului larg.
–––––––––––––
Evenimentul este organizat de Institutul Național al Patrimoniului cu sprijinul proiectului In-Herit – Centrul Național de informare și promovare a patrimoniului cultural, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.
–––––––––––––
Evenimentul este organizat de Institutul Național al Patrimoniului cu sprijinul proiectului In-Herit – Centrul Național de informare și promovare a patrimoniului cultural, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.