- This event has passed.
Ploiești: „Pe urmele lui Eminescu – grafică de Spiru Vergulescu” Lucrări din Colecția de Artă a Memorialului Ipotești
28 septembrie, 2021 - 8 octombrie, 2021
Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus“
organizează
marți, 28 septembrie 2021, ora 17,00
la sediul muzeului
Ploiești, Bulevardul Independenței nr. 1
vernisajul expoziției
„Pe urmele lui Eminescu – grafică de Spiru Vergulescu”
Lucrări din Colecția de Artă a Memorialului Ipotești
(donația Spiru Vergulescu)
Curatori: Cotinel Munteanu și Alice-Ana Neculea.
Înființat în anul 1992, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” realiza dezideratul multor cărturari ce şi-au legat numele de satul copilăriei lui Eminescu, anume înglobarea tradiționalei activități muzeale într-un amplu proiect cultural, focalizat pe cercetarea biografiei și operei eminesciene și deschis oricăror manifestări de valoare din diverse domenii ale expresiei artistice.
Până la acea dată, Ipoteștii dispuneau de trei obiective muzeale: Casa părintească, Bisericuța familiei Eminovici și Biserica nouă. Muzeul „Mihai Eminescu”, Biblioteca Națională de Poezie și Casa țărănească de epocă sunt alte trei obiective de interes cultural realizate la Ipotești în perioada 1992-2000. Proiectele culturale ale Memorialului Ipotești includ, alături de activitatea specifică unui centru muzeal, și organizarea periodică de colocvii simpozioane, cursuri de vară, tabere de creație, expoziții temporare și spectacole.
Lucrările din expoziția propusă, realizate în perioada 1988-1989 (desene în tuș, cu penița) au făcut parte inițial din expoziția Locuri eminesciene, vernisată la Galeriile de Artă ale Municipiului București (1-15 ianuarie 1989) şi ulterior au fost expuse la Complexul studențesc Costinești, în cadrul Colocviului literaturii și publicisticii pentru turism (18-20 mai 1989 – sala de expoziții din cadrul bibliotecii).
101 lucrări cu tema Locuri eminesciene au fost donate instituției ipoteștene în momentul inaugurării noii clădiri din incinta Memorialului Mihai Eminescu – Ipotești (15 iunie 1989), cu prilejul manifestărilor dedicate Centenarului morții poetului.
Spiru Vergulescu
„Născut într-o zi de joi, 13 septembrie 1934, la Slatina, dintr-o mamă de o frumusețe legendară, dar oarbă din naștere, Spiru Vergulescu a fost adoptat, la vârsta de un an, de fratele mamei, locuitor la București. Astfel încât slătineanul de origine și-a făcut studiile (de la primele clase până la cele din Școala Medie Tehnică de Arte Plastice, și apoi cele de la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu) în Capitală. În 1968 a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, secția pictură. Participarea sa la numeroase expoziții de rang național și internațional, personalele deschise în săli prestigioase, dar și prezența lucrărilor sale în numeroase colecții muzeale sau particulare românești sau străine, i-au atras o binemeritată recunoaștere artistică europeană, Spiru Vergulescu fiind considerat de reputații critici și istorici de artă Adrian-Silvan Ionescu, Octavian Barbossa și Pavel Șușară, una dintre cele mai autentice și pregnante personalități din câmpul artelor vizuale contemporane. (…)
Vocația pentru artă și generoasa deschidere către ceilalți i-au adus în 1993 titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Slatina.(…)
Într-o zi de aprilie 2007, maestrul Spiru Vergulescu și-a înălțat sufletul și mintea către cele sfinte, conducându-și prin aerul primăverii trupul de țărână către Cimitirul Mănăstirii Cernica, să se odihnească.” (Ioana Dinulescu, „Noapte bună, Maestre Spiru Vergulescu!”)
Program de vizitare: marți-duminică: 9.00-17.00, lunea – închis.
Pentru detalii vă stă la dispoziție Departamentul – Servicii educative, relații publice și documentare din cadrul Muzeului Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus“:
Tel./fax: 0244/511375, tel. 0244/522264