- This event has passed.
Reșița: Obiectul lunii mai 2019 la Muzeul Banatului Montan – Patefonul
10 mai, 2019 - 31 mai, 2019
Patefonul, strămoșul pick-up-ului, a fost cel mai comun aparat de ascultat muzică de pe discuri înregistrate în prima jumătate a secolului al XX-lea.
Design-ul său a fost modificat de-a lungul anilor, însă principiile de funcționare și componentele de bază au rămas aceleași. Platanul este o placă circulară pe care era aşezat discul de vinil.
O tijă aflată în centru poziţionează discul, care are o gaură în mijloc, şi îi permite acestuia doar să se învârtă. Platanul de metal este acoperit cu material textil, care protejează discul de zgârieturi.
Platanul se roteşte prin intermediul unei curele de transmisie.
Acul este cel mai mic şi probabil cea mai importantă componentă a patefonului, fiind realizat dintr-un diamant sau alt material dur în formă de con şi suspendat de o bandă flexibilă de metal.
Partea ascuţită este singura piesă care atinge discul de vinil şi se plimbă în jurul canelurilor în spirală ale discului, percepând vibraţiile care în cele din urmă sunt transformate în sunet. Patefonul nu a avut niciodată butoane pentru derulare rapidă sau derulare înapoi, și nici opțiunea de a asculta piese aleatorii.
Aparatul expus este de fabricație englezească, fiind produs de firma The Gramophone Company Ltd.
Are cutia de lemn învelită în piele neagră, și a fost importat în România în anii 1930 de către magazinul de muzică Jean Feder din București, pentru a fi comercializat.
Patefonul este funcțional, și a intrat în patrimoniul Muzeului Banatului Montan din Reșița în anul 1989 în urma confiscării sale la vama Naidăș.