Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Reșița: expoziția „In memoriam Corneliu Baba. (1906-1997). 25 de ani de la moartea artistului”, Muzeul Banatului Montan, 17 martie – 23 aprilie 2023

17 martie, 2023 - 23 aprilie, 2023

Muzeul Banatului Montan, Reșița vă invită să participați vineri, 17 martie 2023, ora 17.00 la vernisajul expoziției „In memoriam Corneliu Baba. (1906-1997). 25 de ani de la moartea artistului”.

Lucrările prezente pe simeze sunt semnate de ambii pictori din familia Baba, și provin atât din colecția Muzeului Banatului Montan, „Donația Corneliu Baba”, cât și din colecția artistului. Conceptul expoziţional a fost elaborat de istoricul de artă Maria Muscalu Albani care a selectat lucrări ce ilustrează toate perioadele de creaţie ale lui Corneliu Baba. Cunoscutele „Spaime” ori „Regele nebun”, peisajele rurale și „Pieta” dar și portretele părinților (Gheorghe și Matilda), autoportrete precum și lucrări realizate de către Gheorghe Baba, se completează reciproc și exprimă stilul a două generații.

 

În deschiderea expoziției va vorbi teoreticiana de artă Andreea Foanene, muzeograf în cadrul Muzeului Național de Artă, Timișoara.
Corneliu Baba (1906-1997) a urmat cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie din Bucureşti şi ale Academiei de Arte Frumoase din Iaşi, avându-l drept profesor pe Nicolae Tonitza. A participat cu lucrări la expoziții la Cairo, Helsinki, Viena, New Delhi, Bruxelles (expoziție personală în 1964) și New York (1970).
O carieră academică de succes la catedra de pictură din cadrul Institutului de Arte Plastice ,,Nicolae Grigorescu” din Bucureşti a fost încununată de acceptarea ca membru corespondent al Academiei Române.

Expoziția este deschisă între 17 martie și 23 aprilie 2023. În această perioadă, vor fi proiectate trei filme documentare despre maestru:

  • Pictorul omului, scenariu și regie Florin Holban;
  • Un artist și secolul său-Corneliu Baba, scenariul și imaginea Ion Cristodulo;
  • Libertatea acidă a singurătăţii, texte Corneliu Baba şi Andrei Pleşu, scenariul şi imaginea Ion Cristodulo.

De asemenea, Muzeul Banatului Montan Reșița invită publicul în data de 18.03.2023, de la ora 11.00 la un tur ghidat în cadrul expoziției.

Manager interimar,
Dr. Livia MAGINA

Organizer

Muzeul Banatului Montan Reșița
View Organizer Website

Venue

Muzeul Banatului Montan Reșița
Bd. Republicii nr. 10-12
Reșița, Caraș-Severin 320151 Romania
+ Google Map
View Venue Website