Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Bacău: exponatul lunii octombrie 2023 la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii “Ion Borcea” este Bureţi iuţi (Lactifluus vellereus (Fr.) Kuntze 1891)

3 octombrie, 2023 - 31 octombrie, 2023

Deschiși permanent pentru cunoaștere!
Exponatul lunii octombrie 2023 la Muzeul de Științele Naturii este:
Bureţi iuţi (Lactifluus vellereus (Fr.) Kuntze 1891)
Proiectul „Exponatul lunii” dedicat valorificării patrimoniului pe care îl deţine Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău continuă seria cu exponatul lunii octombrie, reprezentat de piese din „Colecţia de Ciuperci”, expuse în cadrul unei microdiorame la Muzeul de Ştiinţele Naturii. Exemplare de Lactifluus vellereus au fost colectate din păduri de amestec din Munţii Nemirei.
Specia este cunoscută sub diferite denumiri populare: bureţi iuţi, bureţi porceşti, porceni, scripcuşoară, râşcov pâslos.
Ciuperca este o specie foarte comună, micorizantă care creşte pe sol, prin păduri de foioase şi de amestec, îndeosebi sub fag şi stejar, din iulie până în noiembrie.
Pălăria este cărnoasă, tare, iniţial convexă, ulterior ca o pâlnie, fin catifelată, de culoare albă sau albicioasă, se pătează cu nuanțe ocru-gălbui cu vârsta, cu diametru de 10-30 cm. Lamele sunt distanţate, albicioase, la atingere secretă un lichid alb lăptos (latexul). Porţiunile lovite se colorează repede în ocru-oranj. Piciorul este scurt, gros, albicios, catifelat, are 2 până la 4 cm în diametru și 4 până la 7 cm lungime. Culoarea este albă până la slab galbenă, devenind la strivire ocru-roșiatică. Carnea este albă, foarte compactă, dură dar fragilă și conține mult latex în tinerețe. Mirosul este aproape imperceptibil, dar gustul este foarte iute, amărui şi provine de la alcaloidul numit piperină.
Este necomestibilă din cauza gustului foarte iute, dar în Europa de Est este colectată pentru consum.
Lactifluus vellereus (Fr.) Kuntze,1891 este o ciupercă încadrată din punct de vedere sistematic în familia Russulaceae, Ordinul Russulales, Clasa Agaricomycetes, Încrengătura Basidiomycota, Regnul Fungi.
Specia a fost descrisă pentru prima oară ca Agaricus vellereus de Elias Magnus Fries în anul 1821, ulterior a schimbat numele binomial în Lactarius vellereus, transferându-l corect la genul Lactarius. Denumirea Lactifluus vellereus a fost propusă de micologul german Otto Kuntze, datorită unor diferențe de ADN, descrise în numărul 51 al jurnalului Scripta Botanica Belgica din 2013.
Ciuperca poate fi confundată cu alte specii, precum: iuţari (Lactarius piperatus) – specie comestibilă cu gust iute, Lactarius pubescens este o specie otrăvitore, extrem de iute, care creşte sub mesteceni, Lactarius controversus (necomestibilă, extrem de iute, crește sub plopi sau anini), Lactarius pallidus (necomestibilă), sau cu crănţăneii care sunt comestibili (Russula delica).
Material realizat de dr. Pavel Otilia Carmen, muzeograf IA
Vă invităm să ne vizitați!

Organizer

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii “Ion Borcea” Bacău

Venue

Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea”
Str. Aleea Parcului 9
Bacău, Bacău 600034 Romania
+ Google Map
View Venue Website