Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Sinaia: Obiectul lunii februarie 2024 la Muzeul Național Peleș – CUPĂ MINIATURALĂ PENTRU VOTCĂ, ÎN FORMĂ DE COIF

1 februarie - 29 februarie

OBIECTUL LUNII FEBRUARIE
CUPĂ MINIATURALĂ PENTRU VOTCĂ, ÎN FORMĂ DE COIF
Atelier Moscova, autor Yemelyan Kuznetsov, 1886-1897
Argint, presat, ciocănit, cizelat, parțial aurit; email
În timpul Războiului de Independență (1877-1878), aflat pe frontul din Bulgaria, Carol I menționa la data de 20 decembrie 1877 în corespondența către tatăl său, principele Karl-Anton de Hohenzollern Sigmaringen, una dintre întâlnirile cu țarul Alexandru al II-lea. Victoria de pe câmpul de luptă a armatei române, condusă de Carol I ,,într-un moment decisiv” – cucerirea Plevnei – l-a determinat pe țarul Rusiei să-l decoreze pe suveranul român cu Ordinul ,,Sfântul Andrei”. Carol I transmitea tatălui său: ,,Cu cele mai călduroase vorbe și îmbrățișându-mă din nou, mi-a înmânat Ordinul «Andrei» cu spade, adăugând că este abia a treia oară când spadele se oferă celui mai înalt ordin rusesc. A fost o surpriză nemaipomenită pentru mine (…) Am fost foarte mișcat de această atenție delicată”.
Instituit în anul 1698 de Petru cel Mare și conferit celor care se remarcau prin merite civile și militare deosebite, Ordinul ,,Sfântul Andrei” a fost reprodus cu fidelitate în ornamentația unor obiecte de artă decorativă de sorginte rusească realizate din metale nobile, din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. În colecția de orfevrărie a Muzeului Național Peleș se remarcă o cupă miniaturală pentru votcă, în formă de coif, creație a renumitului orfevru Yemelyan Kuznetsov, care și-a desfășurat activitatea la Moscova, în perioada 1886-1897. Miniatura realizată din argint, parțial aurit, în forma coifului specific ofițerilor din Regimentul de Gardă Imperială, cu apărătoare de ceafă formată din trei lamele, are aplicată la partea frontală steaua Ordinului ,,Sfântul Andrei”, decorată cu email policrom și inscripția circulară ,,Pentru credință și loialitate”, scrisă în limba rusă. Vulturul bicefal, în ronde-bosse, cu stema Moscovei pe piept, aripile deschise și coroana imperială pe cap, prin răsturnarea piesei, constituie suportul.
Atelierele rusești au realizat o gamă largă de bunuri în formă de coif, precum cupe miniaturale pentru votcă, pandantive cu portrete în miniatură, recipiente pentru pudre, medicamente ori pandantive cu ceas miniatural la interior etc. Frumusețea compoziției, calitatea cizelurii și a emailului policrom, îmbinarea fericită a tehnicilor de prelucrare a metalului prețios, precum și diversitatea produselor, au contribuit la consacrarea orfevrăriei realizată în atelierele moscovite, de la finele secolului al XIX-lea.
Cupa miniaturală pentru votcă în formă de coif aflată în patrimoniul Muzeului Național Peleș este foarte probabil să fie un suvenir din vara anului 1898, când regele Carol I a efectuat unica sa vizită în Rusia, la invitația țarului Nicolae al II-lea. Scopul acestei vizite a fost de a aduce la cunoștință aprecierea monarhului român ,,asupra dovezilor de prietenie pe care i le-a arătat împăratul și care sunt de o deosebită importanță și pot constitui o nouă și puternică garanție pentru menținerea păcii în Peninsula Balcanică”, conform raportului diplomatic din 19 august 1898 întocmit de M. Rockhill, șeful Legației Statelor Unite în România, adresat Secretarului de Stat de la Washington, William R. Day.
Corina Dumitrache, muzeograf

Details

Start:
1 februarie
End:
29 februarie
Event Categories:
,
Website:
https://www.facebook.com/muzeulnationalpeles/posts/774706014689026

Organizer

Muzeul Național Peleș – Sinaia
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național Peleș
Str. Peleșului nr. 2
Sinaia, Prahova 106100 Romania
+ Google Map
View Venue Website