Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Sinaia: Obiectul lunii ianuarie 2024 la Muzeul Național Peleș – MAXIMILIAN von SCHNEIDT (1858-1927) Vânătoare de cerbi

4 ianuarie - 31 ianuarie

OBIECTUL LUNII IANUARIE

MAXIMILIAN von SCHNEIDT (1858-1927)
după PHILIPS WOUWERMANN (1619-1668)
Vânătoare de cerbi
Ulei pe pânză
111 cm X 168 cm

Semnat pe verso: „Cop. nach Ph. Wouwermann von Max Schneidt”; Originalul se află la Gemäldegalerie, Dresda;

Originar din orașul olandez Haarlem, Philips Wouwermann (1619-1668) s-a născut în așa numita Epocă de Aur neerlandeză, în familia pictorului Paulus Joostenz Wouwemann sub tutela căruia își va începe studiile asupra culorii și formelor, dovedind un adevărat talent în realizarea detaliilor din peisajele specifice Țărilor de Jos. Părăsind atelierul tatălui său, Wouwermann își va însuși tehnica spațialității și a culorii în atelierele artiștilor Frans Hals, în orașul natal, și Evert Decker, în Hamburg. După ce va petrece o scurtă perioadă la Hamburg va reveni în Țările de Jos unde va continua să realizeze lucrări de mari dimensiuni, inspirate de pitorescul peisajelor.
Se stinge din viață în orașul Haarlem, la doar 48 de ani, lăsând în urmă o creație ce numără aproape 800 de lucrări.
Copistul Maximilian von Schneidt (1858-1927) a fost un pictor de origine germană care va realiza, la comanda Administrației Casei Regale a României, o serie de treisprezece cópii ale unor lucrări ale căror originale se găsesc în prezent la Castelul Sigmaringen, castelul familial al suveranului României, Castelul Windsor, proprietate a Coroanei Britanice, și la Alte Pinakothek din München.
Lucrarea „Vânătoarea de cerbi”, din colecția Muzeului Național Peleș, se constituie într-o copie de bună factură a originalului semnat de Philips Wouwermann în cea de-a doua jumătate a secolului al XVII-lea, lucrare de mari dimensiuni ce păstrează proporționalitatea specifică picturilor flamande, unde două treimi din lucrare sunt ocupate de albastrul cerului, în timp ce scena principală a lucrării este concentrată la baza tabloului. Baza picturii se delimitează în trei diagonale dispuse paralel, prima diagonală prezentând ruina unei vechi fortărețe medievale, situate pe malul stâng al unui curs de râu. Centrul bazei este ocupat de scena propriu-zisă a vânătorii, în care un grup de vânători călare intră în apele râului pentru a prinde turma de cerbi. Cea de-a treia diagonală prezintă grupurile de nobiliînfățișați prezenți la scena vânătorii, pe malul drept al râului, prinși în mirajul cântecului la flaut și ignorând brutalitatea scenei cinegetice ce se desfășoară în apropierea lor.
Paleta cromatică se înscrie în sfera culorilor specifice peisajelor Epocii de Aur neerlandeze, cu griuri colorate străpunse de tonurile pământii ce creează volumele și conferă dinamism lucrării.

Referent,
Drd. Costin-Mihai DUMITRU

Details

Start:
4 ianuarie
End:
31 ianuarie
Event Categories:
,
Website:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=756588629834098&set=a.546852130807750

Organizer

Muzeul Național Peleș – Sinaia
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național Peleș
Str. Peleșului nr. 2
Sinaia, Prahova 106100 Romania
+ Google Map
View Venue Website