- This event has passed.
Sinaia: Obiectul lunii martie 2023 la Muzeul Național Peleș – PIESE DIN MOBILIERUL DE AUR AL REGINEI MARIA
1 martie, 2023 - 31 martie, 2023
OBIECTUL LUNII MARTIE
PIESE DIN MOBILIERUL DE AUR AL REGINEI MARIA
Școala de Arte și Meserii Sinaia
Design realizat de principesa Maria, 1909
Lemn de tei strunjit, sculptat, stucat, aurit
Urmând îndeaproape exemplul regelui Carol I, dar dorind să renunțe la rigiditatea și severitatea specifice neorenașterii germane, regina Maria a simțit nevoia să aducă o schimbare în ambientul reședinței sale de la Sinaia. Între maternitate și numeroasele ei îndatoriri, ea a găsit mângâiere și adevărată plăcere în amenajarea Castelului Pelișor, castel ce devenea astfel imaginea fidelă a gusturilor sale în materie de frumos, dezvăluind personalitatea sa îndrăzneață, misterioasă, romantică. Talentată, principesa Maria nu a dorit să copieze fidel stilul Art Nouveau, ci și-a dorit să creeze propriul stil artistic, „un amestec al stilului neoromânesc, cu stilul Art Nouveau, elemente bizantine și etnografice”. A comandat arhitectului Liman și decoratorului vienez Bernhard Ludwig, interioare luminoase, primitoare, decorate și mobilate după tendințele noului stil decorativ, și a realizat design-ul mai multor piese de mobilier într-o concepție novatoare.
Regina Maria mărturisea în Memoriile sale: „Cu trecerea anilor începusem să pricep și să prețuiesc arta și arhitectura țării mele și ajunsesem inițiatoarea de căpetenie a unei mișcări ce avea drept scop reînvierea unui stil național care să înlocuiască necontenita imitație a tot ce venea din Apus”.
Garnitura de mobilier, creată de regina Maria în jurul anului 1909, este una dintre cele mai valoroase lucrări păstrate în patrimoniul muzeului Pelișor. Se compune din numeroase piese ce formează o garnitură de dormitor și un ansamblu de salon pentru Apartamentul reginei și Camera de Aur: un tabernacol pentru capela de rugăciune a suveranei, banchete, jilțuri, scaune, mese, un pat, un dulap, o toaletă etc.
Sculptate din lemn de tei acoperit în întregime cu foiță de aur, piesele de mobilier au prins contur în atelierele Școlii de Arte și Meserii din Sinaia. Caracterizate de linii drepte, impozante, sobre, cu ornamente de arce semirotunde, trilobate sau în acoladă, creațiile imaginate de regina Maria se încadrează armonios interioarelor luminoase și pline de farmec ale Castelului Pelișor.
Desenele din arhiva muzeului păstrează dimensiunile și ornamentele pieselor de mobilier ce au fost realizate de arhitectul Karel Liman, la Sinaia, în aprilie 1909. Pe marginea planurilor se găsesc adnotări scrise cu creionul de arhitect, conținând prețioase sugestii pentru meșterii tâmplari de la Școala de Arte și Meserii de pe domeniul castelului.