Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Sinaia: Obiectul lunii martie 2024 la Muzeul Național Peleș – GARNITURĂ DE SALON DECORATĂ ÎN STIL EMPIRE

3 martie - 31 martie

OBIECTUL LUNII MARTIE
GARNITURĂ DE SALON DECORATĂ ÎN STIL EMPIRE
Atelier Bernhard Ludwig, Viena, Austria, cca 1906
Lemn de acaju strunjit, sculptat, marchetat; bronz turnat, aurit; mătase
Perceput ca un simbol al succesului și al puterii, stilul Empire a apărut în vremea împăratului Franței, Napoleon I și a înflorit în perioada anilor 1804-1815. Exprimând ideologia epocii napoleoniene, stilul Empire se caracteriza prin măreție, complexitate, eleganță și monumentalitate. Însuși Napoleon spunea: „Scopul meu este să fac ca artele să abordeze subiecte care să păstreze vie amintirea realizărilor din ultimii cincisprezece ani”. Acesta a folosit arta pentru a reflecta gloria Franței, iar cu implicarea arhitecțiilor Charles Percier (1764-1838) și Pierre-François-Léonard Fontaine (1762-1853) a reușit să realizeze un nou stil decorativ inspirat de măreția Romei imperiale și de apetența Franței pentru grandoare și lux. Cei doi arhitecți au fost însărcinați să decoreze reședința Malmaison și Palatul Tuileries ale împăratului Napoleon și ale soției sale, Josephine. Pereții interioarelor erau decorați fie cu tapet cu dungi colorate sau modele grecești, romane și egiptene, fie drapați cu țesături în culori intense (verde smarald, vișiniu, albastru închis sau galben auriu). Mobilierul a fost influențat de stilurile clasice din Grecia Antică, Roma și Egipt, cu linii simetrice, forme rigide, colțuri ascuțite și decorat cu bronzuri aurite, repertoriul decorativ rezumându-se la folosirea coloanelor, cariatidelor, ghirlandelor, motivelor grotești. De asemenea, erau folosite simboluri ce fac referire la domnia lui Napoleon: Victoria înaripată și cununa de lauri simbolizând triumful, albinele, snopii de cereale și cornul abundenței pentru prosperitate, fascii și sfincși simbolizând cucerirea, lebăda ca simbol al cuplului și al fidelității, dar și inițialele împăratului și împărătesei – N pentru Napoleon și J pentru Josephine.
Curțile domnitoare din Europa au adoptat stilul Empire, iar în România a fost folosit cu mult înainte de venirea regelui Carol I, în decorația încăperilor din Palatul Regal din București, de către domnitorul Alexandru Dimitrie Ghica.
În Castelul Peleș, la etajul I, a fost amenajat un apartament destinat găzduirii principesei Josephine de Hohenzollern, mama regelui Carol I. Pentru acest apartament, decoratorul Bernhard Ludwig a ales stilul Empire, de proveniență vieneză, specificând pe factura furnizată, ca sursă de inspirație pentru salon, Palatul Episcopal de la Würzburg, iar pentru dormitor, o încăpere din reședința de vară de la Karlsruhe a familiei domnitoare de Baden. Alegerea stilului Empire ar putea sugera și gradul de rudenie dintre împăratul Franței și mama regelui Carol I – aceasta fiind nepoata împărătesei Josephine. Eleganta garnitura de mobilier din salon, realizată din lemn de acaju, este decorată cu detalii din bronz aurit de înaltă calitate, lebede, acesta fiind și decorul preferat al împărătesei Josephine, prezent în camerele reședinței din Malmaison.
Text: Alexandra Ghioarcă, muzeograf.
Reproduceri color: Árpád Udvardi.

Organizer

Muzeul Național Peleș – Sinaia
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național Peleș
Str. Peleșului nr. 2
Sinaia, Prahova 106100 Romania
+ Google Map
View Venue Website