- This event has passed.
Timișoara: conferința Granițe și transferuri, 15 – 17 iunie 2022
15 iunie, 2022 - 17 iunie, 2022
În acest an, Societatea de Studii Românești/Society for Romanian Studies (SRS) organizează la Timișoara împreună cu Universitatea de Vest, Muzeul Ororilor Comunismului în România și Muzeul Național de Artă din Timișoara conferința cu tema Granițe și transferuri. Între 15 și 17 iunie 2022 se vor întâlni în Banat, unde supa e dulce și aduce ghinion să servești pui la petrecerea dintre ani, unde se întâlnesc marginile imperiilor și ale statelor națiuni, într-o regiune descrisă de transferuri etnice, culturale, religioase și economice de-a lungul râurilor Mureș, Tisa și Dunărea, 200 de specialiști în studii românești (istorici, sociologi, literați, experți în studii religioase, etc.) care vor reflecta împreună de o manieră formală sau informală asupra modului în care granițele geografice, istorice, conceptuale creează și conectează culturi sau le singuralizează la nivel imaginar sau real. Astăzi, imaginarea și transcederea granițelor constituie un subiect contestat, disputat, tragic al spațiului public. Proximitatea teritorială a războiului la care asistăm în ultimele luni prin filtrul neputinței personale sau a solidarității impune în spațiul academic o reconsiderare nu doar necesară, ci obligatorie a statutului granițelor în studiile umaniste contemporane.
Pe lângă numeroase panel-uri individuale, lansări de carte, mese rotunde, o expoziție, o vizionare de film documentar, conferința va găzdui prelegerile plenare oferite de Doamna Profesoară Adriana Babeți (Universitatea de Vest, Timișoara) și de Doamna Profesoară Maria Bucur (Universitatea Indiana, Bloomington). În cadrul acestor manifestări, vorbitorii vor analiza și vor dezbate modalitățile cum sunt imaginate granițele, despre imigranți și imigrație, despre granițele identitare, etnice, religioase, de gen, despre procese de marginalizare, diviziune, centralizare, solidaritate, despre granițe lingvistice și multiculturalism, despre impactul pandemiei și al apariției curentelor extremiste. Programul conferinței poate fi accesat pe site-ul SRS.
Înscrisă în tradiția Societății de Studii Românești în seria de conferințe organizată de aceasta la distanță de trei ani, conferința din acest an, amânată din cauza contextului pandemic, va permite specialiștilor în studii românești din România, Republica Moldova și din străinătate să se re-întâlnească la nivel discursiv și, de ce nu, polemic pe teme de cercetare mai vechi și mai noi, să-și revadă colegii și prietenii, să genereze rețele de cercetare multidisciplinare și proiecte transnaționale.
Comitetul de organizare al conferinței Societății de Studii Românești „Granițe și transferuri”