Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

ZILELE CENTRULUI DE CULTURĂ „GEORGE APOSTU” EDIȚIA A XXVIII-A, 9-12 MAI 2023

9 mai - 12 mai

Cea de-a XXVIII-a ediție a Zilelor Centrului de Cultură „George Apostu”, program cultural cu viguroase rezonanțe naționale și internaționale, se va derula în perioada 9-12 mai 2023 sub titulatura „Cărțile de istorie și nespusele adevăruri”. Având ca pretext relația dintre Adevăr și Cartea de istorie, actuala ediție își propune să aducă în lumina reflectoarelor personalități de prim rang din „breasla” istoricilor din România, academicieni, cadre universitare, cercetători, directori de prestigioase instituții de cultură care au acceptat invitația organizatorilor de a conferenția pe marginea unei tematici atât de generoase și de incitante.

Despre nevoia de Adevăr într-o epocă a post-adevărului și a „faptelor alternative”, despre Adevărul spus pe jumătate, despre Adevărul nerostit sau omis, despre Adevărurile incomode și iluziile liniștitoare din Cărțile de istorie de ieri și de azi, despre Adevărul nostru și felul în care ne raportăm la Adevărul celuilalt, dar și despre așa-numitul eșec al noțiunii de Adevăr obiectiv vor conferenția Acad. Ioan-Aurel POP, președinte al Academiei Române, prof. univ. dr. Ioan CRISTESCU, director general, Muzeul Național al Literaturii Române, dr. Virgil Ștefan NIȚULESCU, director general, Muzeul Național al Țăranului Român, prof. univ. dr. Adrian CIOROIANU, director general, Biblioteca Națională a României, prof. univ. dr. Ioan BOLOVAN, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, membru corespondent al Academiei Române, prof. univ. dr. Cătălin TURLIUC, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, cercetător la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” Iași al Academiei Române. Simpla menționare a numelor personalităților invitate în programul Zilelor Centrului de Cultură „George Apostu” constituie o garanție a calității superioare a conținutului informațional ce urmează să fie prezentat, o dovadă a rafinamentului intelectual șlefuit până la sclipiri diamantate și, nu în ultimul rând, un motiv de prezență obligatorie a publicului local în spațiile puse la dispoziția organizatorilor de instituțiile partenere, cu atât mai mult cu cât, cel puțin în ultimii 33 de ani, Bacăul nu a mai găzduit întâlniri de o asemenea anvergură intelectuală. Un moment istoric, despre Istorie, oferit nouă de elita istoricilor din România.

Dincolo de acest onorant „desant” academic în spațiul cultural băcăuan, programul Zilelor Centrului de Cultură „George Apostu” încearcă, în mod tradițional, să (re)creeze un spațiu al dialogului între idei, între diferitele forme de exprimare artistică, între personalitățile invitate și publicul Centrului, având credința că această abordare holistică este benefică încercării de înțelegere profundă a fenomenului cultural contemporan și a racordării noastre la prezent, la o realitate aflată într-o dinamică trepidantă. Astfel, programul mai conține activități specifice domeniului artelor performative, concerte și recitaluri extraordinare, dar și evenimente dedicate artelor vizuale, cu prezența unor nume importante ale artei plastice românești și remarcabilele lor realizări artistice, cu sensuri și origini inspiraționale care vor fi tălmăcite publicului de cunoscuți critici de artă.

Dovadă că lucrurile stau întocmai așa este chiar programul celei de-a XXVIII-a ediții a Zilelor Centrului, unul dens în privința manifestărilor și extrem de ofertant în ceea ce privește conținutul artistic și invitații protagoniști:

9 MAI 2023

Ora 17.00, Centrul de Cultură „George Apostu”

DESCHIDEREA PROGRAMULUI

„Glose retrospective” – Expoziție de pictură,  prof. univ. dr. Constantin TOFAN,                              

Prezintă: prof. univ. dr. Petru BEJAN, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași

Lansarea albumului de artă „Glose retrospective” – Constantin TOFAN

Lansarea revistei „Vitraliu”, nr. 58

ANUL CULTURAL DIMITRIE CANTEMIR – „Muzica începuturilor”

Detalii

Începe:
9 mai
Se termină:
12 mai
Eveniment Category:
Site web:
https://centrulapostu.ro/zilele-centrului-george-apostu-2/

Organizator

Centrul de Cultură „George Apostu” Bacău
Telefon:
0234/571.083
Email:
cc.apostu@gmail.com
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Centrul de Cultură „George Apostu” Bacău
Str. Crângului, Nr.18
Bacău, Bacău 600063 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare