Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

#‎stamacasa‬: EXPONATUL LUNII MAI la Muzeul Dunării de Jos – tipar bivalv pentru turnarea pandantivelor circulare din bronz

6 mai, 2020 - 31 mai, 2020

EXPONATUL LUNII MAI
TIPAR DE PODOABE
Muzeul Dunării de Jos Călăraşi vă propune ca exponat al lunii mai , un tipar bivalv pentru turnarea pandantivelor circulare din bronz. Piesa datează din perioada medieval timpurie, sec. XI-XII şi a fost descoperită la Canlia, în apropierea Dealului Dervent.
Tiparul este din gresie fină , de culoare neagră, executat în tehnica gravării, având L= 57mm şi l= 45mm. Pe o valvă de formă trapezoidală sunt gravate negativele a cinci pandantive diferite, dispuse câte două pe laturile mai scurte şi unul în centru. Primul pandantiv are forma pătrată, cu un alt pătrat înscris, pe care se află o reţea de linii fine, paralele şi perpendiculare, intersectate. Cel de al doilea pandantiv este în formă de cerc haşurat, cu o cruce din globule cu braţe egale aflate în jurul unei globule centrale. Al treilea pandantiv are formă de rozetă alcătuită din cinci globule aflate în jurul uneia centrale, celelalte trei globule formând o cruce cu trei braţe. Al patrulea pandantiv este o plăcuţă circulară, cu partea inferioară uşor teşită şi prevăzută cu o agăţătoare, decorată cu o reţea de linii fine care prin intersectare formează romburi. Ultimul pandantiv are formă de lunulă cu capetele larg deschise, decorate cu câte o semirozetă alcătuită din patru globule şi o mică prelungire unghiulară mărginită de un semicerc cu alte patru globule. Trei linii fine formând un triunghi ascuţit, ocupă spaţiul dintre centru şi fiecare latură. La patru din cele cinci forme negative sistemul de prindere este constituit dintr-o plăcuţă dreptunghiulară, lungă şi îngustă, ce se răsucea ca un tub. A doua valvă este traversată pe diagonala lungă, de un şănţuleţ de scurgere a surplusului de material. Fixarea valvelor se făcea prin potrivirea orificiilor.
Descoperirea acestui tipar de podoabe în mediul rural, alături de alte unelte de meşteşugari, dovedeşte existenţa unor meşteri ambulanţi care, cu unelte simple, produceau la cererea clienţilor diverse podoabe. Aşa se explică prezenţa pe arii extinse a inelelor şi cerceilor din bronz în forme mai puţin finisate.
Piesa este clasată în categoria Tezaur prin ordinul 2184/22.03.2011.

Details

Start:
6 mai, 2020
End:
31 mai, 2020
Event Categories:
, , ,

Organizer

Muzeul Dunării de Jos
View Organizer Website

Venue

Muzeul Dunării de Jos – Călărași
Str. Progresului nr. 4
Călărași, Călărași 910079 Romania
+ Google Map
View Venue Website