Suceava: expoziția “Ştefan cel Mare. Din istorie în veşnicie” la Muzeul Bucovinei

Deschiderea expoziției “Ştefan cel Mare. Din istorie în veşnicie” la Muzeul Bucovinei, Suceava

Muzeul Naţional de Istorie a României (Bucureşti) şi Muzeul Bucovinei (Suceava), în colaborare cu Muzeul Naţional de Artă al României (Bucureşti), Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei (Chişinău, Republica Moldova), Muzeul Judeţean Vaslui, Complexul Muzeal Naţional „Moldova” (Iaşi), Complexul Muzeal Judeţean „Iulian Antonescu” (Bacău), Muzeul Judeţean Botoşani, Complexul Muzeal Judeţean Neamţ şi Muzeul Naţional al Literaturii Române (Bucureşti), organizează expoziția intitulată “Ştefan cel Mare. Din istorie în veşnicie”.

Evenimentul este dedicat împlinirii a 560 de ani de la urcarea pe tronul Moldovei a marelui voievod. Organizatorii au considerat necesară readucerea în prim-plan, atât a personalităţii lui Ştefan cel Mare, care constituie şi astăzi un model, cât şi a Sucevei medievale, la vremea respectivă principala reşedinţă domnească, centru politic, militar şi religios al Moldovei.

Cele peste 250 de obiecte de patrimoniu din expoziţie vin să ilustreze, fiecare în parte, ceea ce a făcut ca Moldova epocii lui Ştefan să fie preţuită de aliaţi, admirată de duşmani şi niciodată uitată de urmaşii oştenilor care i-au stat alături domnului în fiecare bătălie. Dintre numeroasele exponate, care vor stârni admiraţia oricărui iubitor de istorie, amintim stindardul liturgic dăruit de Ştefan cel Mare Mănăstirii Zografu, o spadă decorată pe buton cu numele Ştefan, similară celei aflate la Muzeul Topkapî din Istanbul, descoperită la Curtea Domnească din Vaslui, în cercetare arheologică, panaghiarul dăruit de Alexandru, fiul lui Ştefan cel Mare, ctitoriei sale Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Bacău, precum şi numeroase tezaure monetare şi obiecte de podoabă datând de la sfârşitul secolului XV şi începutul secolului XVI, precum şi multe altele, pe care vă invităm să le descoperiţi.

Expoziţia este însoțită de un catalog în care sunt prezentate toate piesele expuse şi texte cu privire la domnia lui Ştefan cel Mare. Volumul beneficiază de un Cuvânt înainte, aparţinând prof. univ. dr. Ştefan S. Gorovei, cel mai important cercetător al domniei lui Ştefan cel Mare.

Expoziția poate fi admirată în perioada 14 august 2017 – 15 februarie 2018 la Muzeul Bucovinei din Suceava.


 

Secţia Relaţii cu Publicul [Public Relations Department]

MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI [THE NATIONAL HISTORY MUSEUM OF ROMANIA]
Calea Victoriei nr. 12, cod 030026, sector 3, Bucureşti, ROMÂNIA
[12 Calea Victoriei street, postal code 030026, district 3, Bucharest ROMANIA]
Tel. [Phone] + 40 21 – 315.82.07 / int. 1008, 1015

Tel./Fax  [Phone/Fax] + 40 21 –  313.19.25

E-mail: [email protected], https://www.facebook.com/MNIRpage, http://twitter.com/MNIR_

Suceava: Muzeul de Istorie şi Cetatea de Scaun, redeschise publicului

http://www.obiectivdesuceava.ro

http://www.obiectivdesuceava.ro

Muzeul de Istorie şi Cetatea de Scaun, redeschise publicului

Începând cu data de 31 iulie, s-a redeschis Muzeul de Istorie din Suceava, un muzeu modern, conform standardelor europene. Având în vedere dotările existente, spaţiile destinate publicului precum şi expoziţiile permanente, muzeul sucevean devine unul de referinţă în România. Astfel, până în prezent este unica unitate muzeală din ţară care dispune de depozite climatizate, de vitrine climatizate precum şi de sisteme de securitate de ultimă generaţie.

Expoziţiile permanente au o abordare modernă, conformă cu cerinţele internaţionale actuale, prezentând istoria locală şi regională într-un mod original, din paleolitic şi până către zilele noastre, un capitol separat fiind alocat perioadei comunismului.

Tot începând de duminică, s-a deschis şi expoziţia permanentă a Cetăţii de Scaun, prima de acest fel la Suceava, care îşi propune să prezinte publicului funcţia iniţială a acesteia, cea de cetate militară.

Începând de astăzi, tunurile din cetate vor marca miezul zilei cu 12 salve, fix la ora 12.00, sucevenii putând să-şi potrivească ceasurile zilnic după loviturile de tun de la Cetate.

Începând de astăzi, tunurile din cetate vor marca miezul zilei cu 12 salve, fix la ora 12.00, sucevenii putând să-şi potrivească ceasurile zilnic după loviturile de tun de la Cetate.
Odată cu deschiderea Muzeului de Istorie vor fi vernisate şi trei expoziţii temporare organizare de Consiliul Judeţean Suceava şi Muzeul Bucovinei, în cadrul programului „Hai în Bucovina”. Este vorba despre expoziţia „Ie şi cămeşă din Bucovina”, deschisă în perioada 31 iulie – 13 august 2016; expoziţia de fotografie „Mănăstirea Dragomirna – De la monumental la miniatură”, autor fiind Petru Palamar, care va putea fi vizitată în intervalul 31 iulie – 31 august 2016 precum şi „Bucovina – Expoziţie, Tabere de Pictură, Pătrăuţi 2013, Călineşti 2014, Suceviţa 2015”, organizată de asemenea în perioada 31 iulie – 31 august 2016.

Corul La Muse Diversité va efectua un turneu muzical în România in perioada 3-17 iulie 2014

TurneuRO2014a

Corul LA MUSE DIVERSITE – Turneul diversitate culturala romano-canadiana

3-17 iulie014

Corul La Muse Diversité, format din coristi amatori din diferite coruri din Quebec, sub bagheta d-nei Ioana German, va efectua un turneu muzical in Romania in perioada 3-17 iulie 2014.
Concertele vor avea loc in urmatoarele orase:

Brasov – 6 iulie 2014 orele 19:00 Sala Patria – sala filarmonicii Brasov

Suceava – 10 iulie 2014 orele 19:00 la Sala Dom Polski
Iasi – 11 iulie 2014 orele 19:00 Aula Bibliotecii universitare „Mihai Eminescu”

Bucuresti – 16 iulie orele 19:00 Casa de Cultura a Studentilor

Concertele fac parte din Turneul ,,Diversitate culturala romano-canadiana’’ organizat de asociatia Asociatia La Muse – Héritage Musical avand ca tema descoperirea si promovarea valorilor culturale romane si canadiene.
Vor fi prezentate publicului Missa Brevis nr 2-13 de Healey Willan, Magnificat de Imant Raminsh, balada Erculean de Iacob Muresianu. Solistii invitati sunt artisti ai Operei din Brasov: Corina Klein – soprano, Cristina Coatu – mezzo-soprano, Liviu Iftene – ténor, pianista: Ana-Maria Negrea si orchestra Castelani Brasov.
Asociatia La Muse – Héritage Musical are ca scop promovarea muzicii si organizarea de evenimente culturale. De peste cinci ani asociatia organizeaza concerte pe a caror scena sunt prezenti atat artisti romani cat si canadieni. Asociatia a fost infiintata la initiativa d-nei Ioana German, presedinta acesteia si stranepoata compozitorului roman Iacob Muresianu, cu scopul de a promova muzica clasica, in special cea romaneasca.
Va asteptam cu drag si in numar cat mai mare pentru a ne bucura impreuna si a trai momente de inaltare si bucurie sufleteasca.
Ioana German
(514) 344-1572
[email protected]
www.la-muse.org

Noaptea Cercetătorilor, 27 septembrie 2013

Peste 300 de oraşe europene sărbătoresc Noaptea Cercetătorilor în ultima seară de vineri din septembrie.
Află care sunt oraşele din România care dedică noaptea de 27 septembrie 2013 cercetării ştiintifice pe  http://noapteacercetatorilor.eu/

noaptea-cercetatorilor

Suceava: expoziţia temporară itinerantă “ Basarabia 1812 – 1947. Oameni, locuri, frontiere”

42 p

EXPOZIŢIA TEMPORARĂ „BASARABIA 1812-1947. OAMENI, LOCURI, FRONTIERE” ITINERATĂ LA MUZEUL BUCOVINEI, SUCEAVA

Muzeul Naţional de Istorie a României în parteneriat cu Muzeul Bucovinei, Suceava, au vernisat astăzi, 27 martie 2013, ora 13.00, cu ocazia împlinirii a 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România (27 martie 1918), expoziţia temporară itinerantă “ Basarabia 1812 – 1947. Oameni, locuri, frontiere”.

 

Expoziţia, care s-a bucurat de succes în rândul publicului şi în mass media, după inaugurarea la Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, a fost itinerată în mai multe oraşe din Republica Moldova – Chişinău, Cimişlia, Căuşeni şi Cahul şi, începând de astăzi, 27 martie până în data de 14 aprilie a.c. va fi deschisă la Muzeul Bucovinei, Suceava.

Expoziţia comemorează două sute de ani de la încheierea Tratatului de la Bucureşti, care a consfinţit anexarea părţii de răsărit a Principatului Moldovei.

Pe 16/28 mai 1812 s-a semnat la Bucureşti, la Hanul lui Manuc,tratatul care încheia războiul ruso-turc din anii 1806-1812, prin care Basarabia a fost anexată de Imperiul Ţarist. La 200 de ani de la acel moment, expoziţia aduce în prim plan, prin intermediul hărţilor, documentelor, imaginilor, publicaţiilor şi obiectelor, principalele trasee diplomatice, evoluţia frontierelor şi societăţii acestei provincii. Principalele subiecte abordate sunt: cartografia istorică a Basarabiei înainte şi după 1812; anexarea Basarabiei prin Tratatul de la Bucureşti din 1812, realipirea sudului Basarabiei în urma Războiului Crimeei prin Congresul de la Paris (1856); pierderea sudului Basarabiei prin deciziile Congresului de la Berlin (1878), ce a urmat războiului ruso-româno-turc; unirea Basarabiei cu România (1918), tratatul de recunoaştere de către principalele Puteri Aliate a unirii Basarabiei cu Regatul României (1920), Basarabia în perioada interbelică; ocupaţia sovietică din 1940, în urma Pactului Molotov -Ribbentrop şi campania de eliberare a Basarabiei (1940-1941); Conferinţa de pace de la Paris 1946-1947 şi Tratatul de pace între România şi Puterile Aliate şi Asociate.

La realizarea acestei expoziţii au colaborat: Ministerul Afacerilor Externe, Arhivele Naţionale ale României, Biblioteca Naţională a României precum şi colecţionarii particulari Valentin Mandache, Mădălin Ghigeanu, Diana Mandache, Lucreţiu Tudoroiu, Cristian Scăiceanu.

Toate sursele istorice folosite în realizarea expoziţiei „Basarabia 1812-1947. Oameni, locuri, frontiere” au avut ca scop readucerea în contemporaneitate, cât mai viu şi veridic cu putinţă, a portretului românului din Basarabia, a universului său cotidian, de-a lungul ultimelor două secole. Cunoaşterea vieţii românilor basarabeni, precum şi a peisajului natural şi uman al ţinutului estic al Moldovei sunt azi mai necesare decât oricând, deoarece una dintre consecinţele cele mai dramatice ale stăpânirii străine, impuse prin tratatul din 1812, a fost aceea a unui început de înstrăinare artificială a acelora care trăiesc pe cele două maluri ale Prutului, de ignorare a rădăcinilor comune de limbă, civilizaţie şi destin.

Unirea Basarabiei cu România avea loc la 27 martie 1918. După o lungă perioadă de ocupație țaristă (1812-1918), venea rândul Basarabiei de a se uni cu România. Această unire va căpăta un cadru legal la data de 27 martie 1918, când în ședința Sfatului Țării de la Chi șinău se proclama unirea Republicii Democratice Moldoveneşti cu România.

___________________________________________________________

Pentru informaţii suplimentare vă rugăm să contactaţi:

MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI

Secţia Relaţii Publice, Marketing Cultural, Educaţie Muzeală şi Organizare Expoziţii

Tel./fax. 021 – 311.33.56; Tel. 021 – 315.82.07 / int. 1008, 1015; E-mail: [email protected]

http://www.mnir.ro, http://www.facebook.com/pages/MNIR, http://twitter.com/MNIR_

Suceava: gala decernării premiilor „Crucea Sf. Ştefan cel Mare”

Cu ocazia celei de-a X-a ediţii a galei decernării premiilor „Crucea Sf. Ştefan cel Mare” în cultura Bucovinei, care se va desfăşura în data de 15 decembrie, începând cu orele 16, în sala de spectacole „Dom Polski” din municipiul Suceava, Societatea Culturală „Ştefan cel Mare” invită pe cei interesaţi să-şi depună cv-ul şi lucrările până în data de 10 dec. A. c., după cum urmează:

secţiunea literatură şi istoria literaturii, două exemplare de carte, apariţie 2010 şi eventual recenzii;

secţiunea istorie şi istoria culturii, aceleaşi condiţii;

secţiunea artă, referinţe şi pliante despre activităţi de marcă 2010, expoziţii, concerte ş. a.;

Omul Anului 2010, pe lângă cv-ul menţionat şi referinţe despre realizările anului trecut.

Pentru depunerea materialelor şi documentaţiei, ca şi pentru alte informaţii, tel. 0741- 10.13.39.

Preşedinte,

Prof. dr. Mugur Andronic