Tulcea: simpozionul ştiinţific internațional ”Conservarea patrimoniului natural şi peisagistic – premisă a dezvoltării durabile”

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea organizează:

Simpozionul ştiinţific internațional

”Conservarea patrimoniului natural şi peisagistic – premisă a dezvoltării durabile”

În perioada 28 – 30 septembrie 2017, la Centrul Muzeal Ecoturistic ”Delta Dunării” din str. 14 Noiembrie, nr. 1, se vor desfășura lucrările celei de-a V-a ediții a Simpozionului ştiinţific  Conservarea patrimoniului natural şi peisagistic – premisă a dezvoltării durabile.

 

Ce spun organizatorii:

 

„Manifestarea, la care şi-au anunţat participarea specialişti din România, Republica Moldova şi Georgia, va reuni cercetători, muzeografi etnografi şi naturalişti, custozi, implicați în cercetarea, conservarea și managementul ariilor naturale protejate, educația pentru mediu, precum și reprezentanți ai altor organizații din acest domeniu și factori de decizie.  După susţinerea comunicărilor, participanţii vor efectua o documentare in rezervaţiile naturale Pădurea Babadag, Capul Doloşman şi Enisala. La organizarea simpozionului au contribuit agenţii economici  S.C. Ruxmar Office SRL Tulcea, Grupul de firme Angelo Greci-Tulcea şi S.C. Kollant Reclama SRL Tulcea, cărora conducerea ICEM Tulcea le aduce mulţumiri pentru susţinere.”

Cătălina Popa – Responsabil Relații Publice

relatiipublice@icemtl.ro

Tulcea: Lucrarea Lunii SEPTEMBRIE la Muzeul de Artă, Francisc Şirato (1877 – 1953), „Târg”, aparținând colecției de grafică

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea vă invită să vizionați

Lucrarea Lunii SEPTEMBRIE la Muzeul de Artă

Pe parcursul lunii SEPTEMBRIE 2017, la Muzeul de Artă din str. Grigore Antipa nr.2, publicul poate viziona lucrarea artistului Francisc Şirato (1877 – 1953), „Târg”, aparținând colecției de grafică.

 

”Personalitatea artistică a lui Francisc Șirato (1877-1953), pictor, grafician si desenator, se înscrie în pictura românească a perioadei interbelice prin colorismul impresionist. Pictor și grafician, Șirato s-a specializat la Dusseldorf, în Germania, într-un atelier de litografie. […]

Francisc Șirato a abordat toate genurile în pictura de șevalet și tehnicile în pastel, acuarelă, guașe, tușuri, laviuri sau cărbune și creion. În întreaga sa creație distingem compoziții, portrete, peisaje și naturi statice, care prezintă sensibilitatea rafinată de mare colorist a pictorului. Creația sa este inspirată de satul romanesc, el creează picturi cu țărani de o mare sensibilitate: ,,Întâlnirea”, ,,Vânzătorul de covoare”, ,,Întoarcerea de la târg”. […]

Personalitatea artistică a pictorului Francisc Șirato se distinge în cultura plastică românească prin talentul nativ excepțional pentru culoare îmbogățită de profundă seriozitate, spirit de elaborare artistică și spirit intelectual. […]

Realizează lucrări de grafică și desen precum: ,,Strada”, ,,Cafenea la Balcic”, ,,Femeie șezând”. Francisc Șirato s-a dedicat și activității publicistice, a scris cronici de artă și articole în revista ,,Cugetul românesc” și ,,Sburătorul”; în anul 1938 a redactat o monografie despre Nicolae Grigorescu.

Tudor Arghezi spunea despre Șirato că ,,este artistul ce gândește cu pensula și culoarea, iar gândul său continuă dincolo de tabloul zugrăvit, dincolo de el și nu se mai isprăvește”.”

Sursa: https://destepti.ro/francisc-sirato-pictor-cronicar-de-arta

 

Cătălina Popa – Responsabil Relații Publice

relatiipublice@icemtl.ro

www.icemtl.ro, www.cjtulcea.ro , www.noviodunum.ro , www.muzee.org, www.regiocult.ro , http://proiecteuropolis.wordpress.com/ , http://archeologie-danube.hypotheses.org/

Tulcea: Bienala Națională de Artă Contemporană ”Aegyssus” la Muzeul de Artă

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea vă invită la

Bienala Națională de Artă Contemporană ”Aegyssus” – Ediția a III-a

la Muzeul de Artă

Vineri, 1 septembrie 2017, la ora 16.00, la Muzeul de Artă din str. Grigore Antipa, nr. 2, va avea loc deschiderea celei de-a treia ediții a Bienalei Naționale de Artă Contemporană ”Aegyssus”.

Organizatori: Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea (Complexul Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord Dobrogean) și Asociația de Dezvoltare Regională ”Aegyssus”, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România.

 

Ce spun organizatorii:

 

”Bienala Națională de Artă Contemporană ”Aegyssus” este o sărbătorire a artei prezentului prin reunirea în același spațiu a celor mai proaspete creații ale artiștilor români: membrii titulari și stagiari ai Uniunii Artiștilor Plastici din România, precum și absolvenții și studenții academiilor de artă din țară.

 

La această a treia ediție participă 54 de artiști cu 69 de lucrări, în tehnicile picturii, sculpturii, gravurii, desenului, ceramicii, instalației și obiectului.

 

Expoziția va putea fi admirată până pe data de 31 octombrie   (muzeograf Petre Teodorescu)

Cătălina Popa – Responsabil Relații Publice

relatiipublice@icemtl.ro

www.icemtl.ro, www.cjtulcea.ro, www.noviodunum.ro , www.muzee.org, www.regiocult.ro , http://proiecteuropolis.wordpress.com/ , http://archeologie-danube.hypotheses.org/

Tulcea: Expoziția „Delta Dunării – Trecutul Continuu” la Centrul Muzeal Ecoturistic ”Delta Dunării”

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea vă invită să vizionați

Expoziția „Delta Dunării – Trecutul Continuu” la Centrul Muzeal Ecoturistic ”Delta Dunării”

Pe data de 31 august 2017, la ora 15.00, la Centrul Muzeal Ecoturistic ”Delta Dunării” din str. 14 Noiembrie, nr.1 va avea loc vernisajul expoziției  „Delta Dunării – Trecutul Continuu”, organizată cu prilejul Zilei Rezervației Biosferei Delta Dunării – 1 Septembrie.

Ce spun organizatorii:

”Anul acesta,  Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării va marca aniversarea a 27 de ani prin vernisajul unei expoziții de fotografii vechi intitulată „Delta Dunării – Trecutul Continuu”, organizată în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” și Asociația Salvați Flora și Fauna Deltei Dunării, în perioada 31 august – 7 septembrie 2017.

Expoziția aduce în atenția publicului aspecte din perioada interbelică, din viața grea dar pitorească a locuitorilor deltei, ce au reprezentat de-a lungul timpului sufletul acesteia.”

 

Sursa: https://web.facebook.com/ARBDD/photos/a.1113648345446398.1073741829.1095315973946302/1154499558027943/?type=3&theater

 

Cătălina Popa – Responsabil Relații Publice

Tel./ fax: 0240 515866; relatiipublice@icemtl.ro

www.icemtl.ro, www.cjtulcea.ro, www.noviodunum.ro , www.muzee.org, www.regiocult.ro , http://proiecteuropolis.wordpress.com/ , http://archeologie-danube.hypotheses.org/

Tulcea: Lucrarea Lunii AUGUST la Muzeul de Artă, „Chioșc de ziare”, aparținând colecției de pictură, Dumitru Ghiață (1888 – 1972)

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea vă invită să vizionați

Lucrarea Lunii AUGUST la Muzeul de Artă

Pe parcursul lunii AUGUST 2017, la Muzeul de Artă din str. Grigore Antipa nr.2, publicul poate viziona lucrarea artistului Dumitru Ghiață (1888 – 1972), „Chioșc de ziare”, aparținând colecției de pictură.

”„Ghiaţă Dumitru anunţă un artist încântător şi complet. În paleta sa este nu ştiu ce dulce tandreţe orientală şi în factura sa nobilă frumuseţe a planurilor…’’, spunea Henri Focillon – istoric şi critic de artă francez, cu ocazia expoziţiei retrospective Ghiaţă D. Artist al Poporului din 1967.

Dumitru Ghiaţă s-a născut la data de 22 septembrie 1888 în Colibaşi, judeţul Mehedinţi, fiul lui Gheorghe Ghiaţă şi al Elisabetei Ghiaţă. În timpul liceului, profesorul său de desen V. Ravici i-a intuit talentul, iar câteva luni mai târziu Ghiaţă începe să frecventeze atelierul pictorului Arthur Verona. În perioada 1913 – 1914,  frecventează cursurile Academiilor Ranson şi Delecluze de la Paris, familiarizându-se cu tehnicile post-impresioniste, pe care le va asimila într-o manieră personală în lucrările sale: naturi moarte, peisaje şi compoziții în culori sobre, cu influenţe din arta populară.

Ghiaţă a făcut parte, alături de Petraşcu, Pallady, Sirato, Iser, Tonitza, St. Dimitrescu, Bunescu, Catargi, Ciucurencu din strălucita pleiadă de artişti care s-au afirmat pe deplin între cele două războaie mondiale. A ştiut să realizeze confluenţa a ceea ce era mai viu şi legat de omenesc din arta românească şi din cea universală, având o viziune şi un stil propriu.

Autenticitatea lucrărilor sale este impresionantă, printre temele preferate ale pictorului fiind peisajele în care apar nelipsiţii copaci cu coroanele verzi, roşii sau desfrunzite, naturile moarte şi mai presus de toate motivele cu ţărani, „ţăranii tăcuţi şi gânditori surprinşi stând în grupuri la zile de târg, vorbind de-ale lor şi scărpinându-se pe sub cămăşi’’ (Corneliu Baba).

”Viaţa e şi aşa plină de griji”, spunea el uneori. ”Răul şi necazul vin prea de multe ori şi nechemate de nimeni. Frumosul însă se câștigă prin luptă, prin pasiune.”

În 1972 pictorul se stinge din viaţă, donându-şi colecţia de artă şi locuinţa statului român, mare parte din lucrările sale putând fi admirate la Muzeul Naţional de Artă al României.”

Sursa: http://galeriaromana.ro/ghiata-dumitru-un-artist-incantator-si-complet/

 

Cătălina Popa – Responsabil Relații Publice

relatiipublice@icemtl.ro

www.icemtl.ro, www.cjtulcea.ro , www.noviodunum.ro , www.muzee.org, www.regiocult.ro , http://proiecteuropolis.wordpress.com/ , http://archeologie-danube.hypotheses.org/

 

 

 

Tulcea: Expoziția ”ÎNTRE PERIBOINA ȘI PARCHEȘ – O ALTĂ PRIVIRE ASUPRA DELTEI”

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea vă invită să vizionați

Expoziția ”ÎNTRE PERIBOINA ȘI PARCHEȘ – O ALTĂ PRIVIRE ASUPRA DELTEI”

 

Marți, 1 august 2017, la ora 13.00, la Jurilovca, Capul Dolojman, în incinta Centrului de informare al ICEM Tulcea de lângă vechea cetate ORGAME/ARGAMUM va avea loc vernisajul Expoziției de grafică, pictură, fotografie instant și aparatură Polaroid intitulată ”ÎNTRE PERIBOINA ȘI PARCHEȘ – O ALTĂ PRIVIRE ASUPRA DELTEI”, autor – artistul Adrian Timar.

Organizatori: Consiliul Județean Tulcea, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea, Primăria Jurilovca.

 

Ce spune autorul:

 

     ”Ceapa prăjită nu face bine la ficat, tutunul dăunează grav sănătăţii, viteza dăunează autostrăzii… şi aşa mai departe: Turismul dăunează Deltei.

     Lucrările expuse propun o abordare a imaginii Deltei din acest unghi, încercând identificarea “dăunătorilor” Deltei, lucrări, pentru care lacul nuferilor galbeni şi sălciile plângânde de verde ale peisagiştilor melancolici pot să nici nu existe… E drept, consider că este corect să defineşti realitatea. Expoziţia anterioară, prezentată la Braşov şi la Tulcea, a avut ca temă descoperirea Deltei: „Dând cu mâna stuful la o parte…” Prezenta expoziţie este continuarea descoperirii, şi identificarea zonelor de conflict. De aceea, culorile din lucrări sunt cele regăsite în Deltă, dar agresiv prezente, în context dramatic, cotidian, transformându-se ca un ţipăt vesel de copil într-un ţipăt de durere surdă, spaimă… De câţiva ani cutreierând între Sinoie, Parcheş, Ceatalchioi, Lumea Deltei Romantice nu am regăsit-o, am găsit însă o Deltă zbuciumată, haotică, dezorientată. Tradiţia, echilibrul locurilor mai este prezent, vag, regăsind valori în gesturi ale puţinilor localnici rămaşi în zonă, în atitudinea confuză a vietăţi lor, până în felul în care curge apa pe canalul Sireasa determinând înmulţirea sau regresul speciilor habitatului acvatic. Pictorii n-au schimbat Delta, şi nici eu nu pot să o schimb. A încercat savantul Grigore Antipa, propunând lucruri tentante, dar astăzi discutabile. Poate, aduc însă o umbră de seriozitate asupra fiecăruia care trece prin Deltă, fie că pescuieşte, îşi caută vaca, face un grătar sau prospectează o afacere.

      Am găsit potrivită propunerea Domnului Ailincăi de a face o expoziţie “în pustietate”, într-un loc , Orgame, care “a văzut” multă istorie, şi prin aceasta vreau să dau mesajului meu o implicare responsabilă social-istorică. Chiar şi în pustietate: politicienii trebuie să ia decizii pentru apele poluate ale unei jumătăţi din Europa care vin în Deltă de atâţia ani, pescarii “sportivi” să nu lase în urma lor grămezi de gunoaie, pensiunile să nu-şi mai facă piscine, turiştii să-i asculte pe băştinaşi, nu manele şi nici Bach, că le zgârie pe păsări în urechi… Poţi să constaţi că mulţi locuitori ai Deltei sunt conştienţi că au pierdut totul, nici cargourile nu le mai aruncă iarna scânduri pentru foc, despre fetele din Sfiştofca mai amintesc doar ruinele caselor, politicienii probează motoare Volvo şi Honda, iar turiştii de la pensiuni cu A.C. le fac poze digitale cu telefoane 4G … şi astea aşa, numai câteva secvenţe … ca ghid turistic reinventat, să ştiţi ce să faceţi în Deltă. Poate în pustiu vocea se aude mai bine, mesajul e mai clar. Nu trebuie făcut mult, doar puţin, constant, sau cum se spune : ”numai doar decât puţin…”

 

Cătălina Popa – Responsabil Relații Publice

relatiipublice@icemtl.ro

Tulcea: Lansarea proiectului ”POVEȘTI DIN ARHIVĂ” și evenimentul ”POVEȘTILE ARHIVEI”

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea anunță:

 

Lansarea proiectului ”POVEȘTI DIN ARHIVĂ” și

Evenimentul ”POVEȘTILE ARHIVEI”

 

Miercuri, 21 iunie 2017, ora 11.00, la Sala ”DOBROGEA” a Consiliului Județean Tulcea va avea loc lansarea proiectului ”POVEȘTI DIN ARHIVĂ”, implementat în perioada 1 iunie – 29 noiembrie 2017 de ONG CELISEA în parteneriat cu ICEM Tulcea și cofinanțat de Consiliul Județean Tulcea.

Joi, 22 iunie 2017, ora 11.30, la Muzeul de Istorie și Arheologie din Parcul Monumentul Independenței va avea loc evenimentul ”POVEȘTILE ARHIVEI”, constând în vernisajul a șapte mini-expoziții prin care vor fi aduse în atenția publicului valoroase bunuri culturale păstrate în colecțiile Arhiva Mureșenilor dar și în colecțiile ICEM Tulcea.

” Scopul proiectului ”POVEȘTI DIN ARHIVĂ” este creşterea nivelului de informare cu privire la valorile istoriei prin organizarea unor activităţi menite să contribuie la creșterea nivelului de informare în rândul cetăţenilor tulceni, îndeosebi în rândul copiilor, elevilor, tinerilor. Derularea de activități practice – cum este cunoașterea valorilor prin expunere organizată – vine în sprijinul promovării educaţiei și îmbunătăţirii calităţii procesului instructiv-educativ prin activităţi extraşcolare, cu participarea elevilor şi a cadrelor didactice la activități în spații alternative (muzeu), cu atât mai mult cu cât tematica propunerilor din acest proiect vine în completarea programei școlare.

Pentru aceasta, printr-un parteneriat cu instituția abilitată – ICEM Tulcea, tinerii din organizație și muzeografii instituției vor conlucra (tinerii vor învăța) pentru amenajarea în spațiile muzeale a două expoziții tematice, și anume: ”Poveștile arhivei” (ICEM având pentru aceasta un protocol de colaborare cu Muzeul Casa Mureşenilor Brașov (în iunie) și ”Consfinţirea independenţei României pe câmpurile de luptă” – pentru Ziua Dobrogei (protocol între ICEM și Muzeul Național Militar București).

Proiectul a debutat cu întâlniri între muzeograf și tineri pentru a se putea face transferul de cunoștințe despre ce este și cum se gândește o expoziție.

Prima manifestare, ”Poveștile arhivei” (care ne-a sugerat și titlul proiectului), reunește șapte miniexpoziții prin care vor fi aduse în atenția publicului valoroase bunuri culturale păstrate în colecțiile Arhiva Mureșenilor dar și în colecțiile ICEM Tulcea. Am optat pentru colaborarea cu un muzeu (Muzeul ”Casa Mureșenilor” din Brașov) dintr-o provincie istorică cu potențial și cu valoroase bunuri de patrimoniu care amintesc despre un trecut istoric legat de toată țara noastră. Publicul doritor va viziona miniexpozițiile: ”Pentru o istorie a Imnului Național, „Serviciile poștale în trecut”, „Sigiliul – garanția autenticității”, „Fotografia între album de familie și document istoric”, ”Tipografia A. Mureșianu”, „A uziți, vedeți, mirați-vă! Expoziție de publicitate”, „ROMANA – dans de societate brașovean”.

Această expoziție va putea fi vizionată în perioada 22 iunie – 31 octombrie 2017 la Muzeul de Istorie și Arheologie din Parcul Monumentului în Tulcea.”

 

Mădălina Ciocoiu – Coordonator proiect

Cătălina Popa – Responsabil Relații Publice

relatiipublice@icemtl.ro

www.icemtl.ro, www.cjtulcea.ro, www.noviodunum.ro , www.muzee.org, www.regiocult.ro , http://proiecteuropolis.wordpress.com/ , http://archeologie-danube.hypotheses.org/

Tulcea: Lucrarea Lunii IUNIE la Muzeul de Artă

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea vă invită să vizionați

Lucrarea Lunii IUNIE la Muzeul de Artă

Pe parcursul lunii IUNIE 2017, la Muzeul de Artă din str. Grigore Antipa nr.2, publicul poate viziona lucrarea artistului Max Herman Maxy (1895 – 1971), „Madame Ghitaș”, aparținând colecției de pictură.

 

 

”Maxy este fondatorul Integralismului și al revistei ”Integral”, la care au contribuit Brunea-Fox, Ion Călugăru, Ilarie Voronca, B. Fondane și Mattis Teutsch. Acest curent presupunea o sinteză a tuturor orientărilor avangardiste din spațiul românesc. Integralismul s-a dezvoltat din ce în ce mai mult, încercând să exprime spiritul epocii prin noutate și diversitate. El a fost o formă de manifestare originală în cadrul fenomenului avangardei românești.

 

Maxy spunea: ”Omul trebuie să încerce (…), sensibilitatea nu poartă uniformă”.”

 

 

Sursa: http://www.probr.ro/max-hermann-maxy-braileanul-european-al-avangardei/

Cătălina Popa – Responsabil Relații Publice

relatiipublice@icemtl.ro

www.icemtl.ro, www.cjtulcea.ro , www.noviodunum.ro , www.muzee.org, www.regiocult.ro , http://proiecteuropolis.wordpress.com/ , http://archeologie-danube.hypotheses.org/

Tulcea: expoziție de eșantioane de flori de mină și chihlimbar, intitulată TEZAURUL DE SUB PICIOARELE NOASTRE

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea vă invită să vizionați

TEZAURUL DE SUB PICIOARELE NOASTRE

la Centrul Muzeal Ecoturistic ”Delta Dunării”

Pe 16 martie 2017, ora 15.00, la Centrul Muzeal Ecoturistic ”Delta Dunării” din str. 14 Noiembrie, nr. 1 va avea loc vernisajul unei expoziții inedite de eșantioane de flori de mină și chihlimbar, intitulată TEZAURUL DE SUB PICIOARELE NOASTRE și organizată în colaborare cu Muzeul Județean de Mineralogie ”Victor Gorduza” din Baia Mare și Muzeul Județean Buzău.

Expoziția va putea fi vizionată în perioada 16 martie – 15 iunie 2017.

 

 

Ce spun organizatorii:

 

”În cadrul expoziției vor fi expuse 105 piese de flori de mină, selectate din toate clasele sistematicii mineralogice, eșantioane cu calități estetice deosebite – dimensiuni de excepţie ale unor cristale, combinaţii de culori, forme cristalografice –, minerale reprezentative pentru Maramureș, minerale descrise pentru prima oară în zona Baia Mare, minerale reprezentative pentru fiecare mină din zonă, precum şi minerale rare pe plan mondial. Dintre aceste „flori de mină”, foarte multe, prin raritate, perfecţiune, dimensiuni, parageneză, se ridică la valoare de patrimoniu cultural.

Expoziția este completată de 11 mostre de chihlimbar de Buzău, din patrimoniul Muzeului Chihlimbarului Colți, secție a Muzeului Județean Buzău. Chihlimbarul specific Munților Carpați, numit și rumanit, a fost descoperit în stratele dezvelite sau în sol, sub formă de  roci de chihlimbar (ambră galbenă), cu o valoare deosebită atât din punct de vedere calitativ, cât și prin cele peste 160 de culori și nuanțe de culori predominant închise, de la roșu la negru.

Publicul tulcean este așteptat să vizioneze această expoziție în perioada 16 martie-15 iunie 2017. Deschiderea va avea loc joi, 16 martie, ora 1500, la etajul Centrului Muzeal Ecoturistic Delta Dunării, str. 14 Noiembrie, nr. 1 bis.

Organizarea evenimentului a fost posibilă cu sprijinul Fundației Coral Delta Tulcea și a Raiffeisen Bank, cărora organizatorii le mulțumesc pentru implicare în acest proiect expozițional.”

Cătălina Popa – Responsabil Relații Publice

relatiipublice@icemtl.ro

Tulcea: Expoziția TREPTE la Muzeul de Artă

traian-oancea

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea vă invită să vizionați

Expoziția TREPTE

                          la Muzeul de Artă

Vineri, 24 februarie 2017, la ora 15.00, la Muzeul de Artă din str. Grigore Antipa nr. 2 va avea loc vernisajul expoziției de pictură și grafică intitulată TREPTE, ce cuprinde lucrări ale artistului TRAIAN OANCEA, expoziție care va putea fi vizionată în perioada februarie – martie 2017.

“ Mergând pe urma lecției mari a lui Bruegel cel Bătrân care spunea că “ l’art c’est le rapport avec la nature”, Traian Oancea angajează un dialog cu lumea sensibilă dar, pe măsură ce evoluează, fiecare lucrare a sa capătă o dublă față, cel de-al doilea raport fiind de natură confesivă, un dialog cu sine însuși, cu propria stare de conștiință. Ca toți pictorii adevărați, el pare a merge către o dublă oglindă, una răsfrângând lumea, alta răsfrângându-se pe sine.”

(Marius Cilievici, artist plastic)

Sursa: https://uap.ro/oancea-traian/

Cătălina Popa – Responsabil Relații Publice

relatiipublice@icemtl.ro

Tulcea: Sesiunea Națională de Comunicări ”PATRIMONIUL ȘI EDUCAȚIA ÎN MUZEELE DE ARTĂ”

invitatie%20simpozion4

Vă invităm la Sesiunea Națională de Comunicări ”PATRIMONIUL ȘI EDUCAȚIA ÎN MUZEELE DE ARTĂ” – ediția 1,

eveniment ce se va desfășura la Tulcea, în perioada 11-12 mai 2017.

Vă așteptăm cu drag!

Paul Tocanie

Șef serviciu CMPCND din cadrul ICEM Tulcea (0746085016)

invitatie-oficiala

Tulcea: lucrarea Lunii IANUARIE la Muzeul de Artă, „Compoziție cu autoportret”, Max Herman Maxy (1903-1977)

lucrarea-lunii-ianuarie

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Gavrilă Simion Tulcea vă invită să vizionați

Lucrarea Lunii IANUARIE la Muzeul de Artă

 

Pe parcursul lunii IANUARIE 2017, la Muzeul de Artă din str. Grigore Antipa nr.2, publicul poate viziona lucrarea artistului Max Herman Maxy (1903-1977), „Compoziție cu autoportret”, aparținând colecției de pictură modernă și contemporană.
Maxy este pseudonimul lui Maximilian Herman.  Pictor, grafician, scenograf și profesor, Max Herman Maxy  (Brăila, 1895 – București,1971) , a fost unul dintre numele de frunte ale mișcării de avangardă românească. În căutarea unei maniere care să-l definească, experimentează mai multe direcții, descinse din sfera cubismului ajungând până la constructivism și  abstracționism,   tematica sa fiind aproape întotdeauna adânc ancorată în realitatea socială. Personalitate profund cerebrală, își structurează discursul plastic pe baze exclusiv raționale, urmărind echilibrul formelor și al volumelor. Prin natura sa, Maxy a fost un militant fervent pentru înnoirea mijloacelor de exprimare plastică. S-a implicat activ în viața artistică și socială a epocii sale.

S-a născut în mica comunitate evreiască din Brăila, dar a crescut la București. A studiat pictura la Academia de Arte F rumoase din București, avându-i profesori pe Camil Ressu și Iosif Iser. În 1922 a devenit elevul lui Segal la Berlin, unde a descoperit avangarda în toată diversitatea ei. Tot acolo, a luat contact cu Constructivismul și s-a alăturat grupului de expresioniști Novembergruppe. În 1923, Maxy s-a întors în România. Este colaborator al ziarului Contimporanul.

Este un lucru încă puţin cunoscut, chiar şi printre cei care îi preţuiesc pictura, acela că Max Herman Maxy a desfăşurat şi o foarte interesantă şi consistentă activitate de creator de mobilier şi obiecte decorative. Reuşitele lui Maxy în domeniul artelor decorative şi aplicate stau mărturie nu numai pentru multiplele sale înzestrări, ci şi pentru consecvenţa cu care a căutat să împlinească, în propria operă, dezideratul integralist al artistului complet, capabil să abordeze, simultan, mai multe ramuri ale artei. Integralismul – „spirit constructiv, cu nemărginite aplicaţii în toate domeniile” – era menit să îmbrăţişeze toate formele de expresie artistică, de la pictură, sculptură şi grafică până la tapiserie, ceramică, legătorie de carte, design de mobilier şi lucrări în metal. De altfel, data primelor sale exerciţii în domeniul artelor aplicate coincide cu debutul revistei Integral, în 1925. A fondat atunci, împreună cu Victor Brauner şi Corneliu Michăilescu, Atelierul Revistei Integral, o mică întreprindere care îşi propunea să execute, pe lângă afişe şi „construcţii scenice”, şi „decoruri interioare”. Atelierul a fost desfiinţat în acelaşi an, probabil din lipsă de comenzi, dar nu după mult timp, în 1926, Maxy devine profesor şi apoi director artistic al Academiei de Arte Decorative (înfiinţată în 1924), pe care va încerca să o reorganizeze după modelul Bauhaus. După închiderea Academiei, în 1928, decide să continue pe cont propriu. În anul următor deschide, pe Calea Victoriei, la numărul 77, Studioul de Artă Decorativă Maxy, care va funcţiona fără întrerupere până în 1940.

În anii ’30, conștiința sa socială are o influență sporită asupra operelor sale, care au deseori ca subiect muncitorii. După 1941, legile rasiste fac imposibilă expunerea lucrărilor sale. El devine profesor la Școala Evreiască de Artă, avându-i ca elevi pe studenții evrei exmatriculați din academiile române de artă oficiale. În România comunistă, Maxy a fost directorul Muzeului Național de Artă din București din 1949 și până la moartea sa, în 1971.

Surse: https://monoskop.org/Max_Herman_Maxy , https://theartofpolemics.com/2013/06/14/max-hermann-maxy/ , https://artistiromani.wordpress.com/2009/04/21/max-heman-maxy-1895-1971/  , http://arhitectura-1906.ro/2013/05/arhitectura-masina-si-interiorul-modernist/

Tulcea: campania FII ȘI TU UN MOȘ CRĂCIUN! – 2016

fii-si-tu-mos-craciun

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Gavrilă Simion Tulcea vă invită să participați la campania

FII ȘI TU UN MOȘ CRĂCIUN! – 2016

la centrul muzeal ecoturistic ”delta dunării”

În perioada 7 – 22 decembrie 2016, la Centrul Muzeal Ecoturistic ”Delta Dunării” din str. 14 Noiembrie, nr.1 se va desfășura Ediția 2016 a Campaniei cu scop umanitar ”FII ȘI TU UN MOȘ CRĂCIUN!”, ai cărei beneficiari sunt copiii dezavantajați din satele județului Tulcea.

Donațiile pot fi dulciuri, obiecte de îmbrăcăminte și încălțăminte, cărți, rechizite, jucării.

Donatorii pot contribui de asemenea la împodobirea ”brăduțului cu globulețe personalizate” și astfel pot participa la tombola organizată pe data de 23 decembrie 2016. Marele premiu al tombolei va fi chiar brăduțul, iar celelalte 6 premii vor consta în câte o invitație pe baza căreia se va putea vizita gratuit muzeul.

 

Informații suplimentare la tel.: 0340 105652

 

 

Cătălina Popa – Responsabil Relații Publice

relatiipublice@icemtl.ro

www.icemtl.ro, www.cjtulcea.ro, www.noviodunum.ro, www.muzee.org, www.regiocult.ro, http://proiecteuropolis.wordpress.com/ , http://archeologie-danube.hypotheses.org/

Tulcea: evenimente speciale: – Vernisajul expoziţiei temporare ”Ulița cu “A FOST ODATĂ…”” și – manifestarea artistică intitulată ”Obiceiuri de Crăciun la meglenoromâni”

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea anunță:

 

Sâmbătă, 10 decembrie 2016, la ora 10.00, la Muzeul de Etnografie și Artă populară din str. 9 Mai, nr. 2 se vor desfășura două evenimente speciale:

Vernisajul expoziţiei temporare ”Ulița cu “A FOST ODATĂ…”” și

manifestarea artistică intitulată ”Obiceiuri de Crăciun la meglenoromâni”.

 

afis-ulita-cu-a-fost-odata

”Ulița cu “A FOST ODATĂ…”” este un titlu insolit pentru o expoziție pentru o expoziție insolită, despre care organizatorii spun:

 

”Povestea ei începe așa: A fost odată de demult, /  O lume fermecată, / O lume-n care să-ntâlnești / Comoara mult visată. / Dar anii trec și s-a pierdut / În cer, în apă, în pământ, / Hai copii să ne-amintim, / Comoara lumii s-o găsim.

Vom porni în căutarea comorii, peste nouă mări, nouă țări și o sută nouăzeci și nouă de ani, descoperind isprăvile eroilor din: Croitorașul cel viteaz, Cufărul zburător, Acul și barosul, Frumoasa din pădurea adormită, Povestea pescarului și a peștișorului de aur, Povestea unui om leneș, Cocoșul și cele nouă găini ale săracului, Comoara din grădină, Jack și vrejul de fasole și Pilipka.

La final vizitatorul va afla care-i comoara: E darul de a povesti / De-a nu uita și de-a-nvăța / Din câte sunt și câte-au fost / Poveștile sunt cu folos. / Eroii noștri de pe drum, / Crezut-au și mai cred acum / În toate aceste vitejii. / Și dacă ei vor mai greși, / Pân’ la final se vor căi / Iar prin povești, dragi copii / Ei veșnic, veșnic vor trăi.”

altona

”Obiceiuri de Crăciun la meglenoromâni” reunește momente artistice – expresie a tradițiilor și obiceiurilor meglenoromâne prilejuite de sărbătoarea Nașterii Domnului: ”Turta cu pară”, ”Boadnicu”,  ”Colida”, cântece și dansuri tradiționale.

 

Momentele artistice au fost pregătite de Ansamblul Altona din Cerna sub coordonarea doamnei bibliotecar Dumitra PETRICĂ, în coregrafia domnului  Roman JORA, având-o ca solistă pe doamna Mirela PETRICĂ. Transpunerea în dialect a textelor a fost realizată de  doamna bibliotecar școlar Nicoleta ȚOPAN.

 

Informaţii suplimentare la tel. 0240 516204.

Cătălina Popa – Responsabil Relații Publice

relatiipublice@icemtl.ro

www.icemtl.ro, www.cjtulcea.ro , www.noviodunum.ro , www.muzee.org, www.regiocult.ro , http://proiecteuropolis.wordpress.com/ , http://archeologie-danube.hypotheses.org/

Tulcea: Lucrarea Lunii NOIEMBRIE la Muzeul de Artă

15039690_1822208291330943_9034917562068656356_o

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Gavrilă Simion Tulcea vă invită să

vizionați

Lucrarea Lunii NOIEMBRIE la Muzeul de Artă

 

Pe parcursul lunii NOIEMBRIE, la Muzeul de Artă din str. Grigore Antipa, nr.2 publicul poate viziona lucrarea artistului Camil Ressu (1880-1962), „Peisaj cu casă”, aparținând colecției de pictură modernă și contemporană.

 

”Camil Ressu (1880-1962) – Galaţi – Bucureşti

 

Se înscrie la Şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti, apoi în Iaşi şi în cele din urmă continuă studiile la München şi Paris. În preocupările sale artistice urmăreşte construcţia unei compoziţii clasice, organizată astfel încât să poată reda un sentiment de linişte şi pace. Culoarea este distribuită în zone compacte de lumină şi umbră, sporind impresia de severitate a întregii arhitecturi picturale. Opera lui se înscrie pe direcţia umanistă a artei româneşti, în care creaţia artistică devine un act de participare la evenimentul contemporan.

Arta lui Camil Ressu emană o anume pedagogie a lucrului bine construit. Desenator solid, consolidând realitatea cu gustul lui pentru robusteţe, vine apoi cu o meşteşugită stofă de modelator-pictor spre a îmbrăca această realitate în plinuri colorate. Şi totuşi, dincolo de această tratare plastică a realităţii, personajele îşi păstrează firescul gesturilor şi naturaleţea expresiei.

Muzeul de artă Tulcea deține în colecția de pictură un număr de 5 lucrări ale artistului.”

 

Sursa: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1822208291330943&set=a.1504304896454619.1073741828.100006253695393&type=3&theater

Cătălina Popa – Responsabil Relații Publice

relatiipublice@icemtl.ro

www.icemtl.ro, www.cjtulcea.ro , www.noviodunum.ro , www.muzee.org, www.regiocult.ro , http://proiecteuropolis.wordpress.com/ , http://archeologie-danube.hypotheses.org/

Tulcea: vernisajul expoziției-concurs “Tulcea de ieri, astăzi”

Asociaţia Ibida Tulcea, în parteneriat cu Institutul de Cercetări Eco-Muzeale “Gavrilă Simion” Tulcea, Liceul de Arte “George Georgescu” Tulcea, Școala Gimnazială Nr. 12 Tulcea şi Colegiul Economic “Delta Dunării” Tulcea organizează, vineri, 4 noiembrie 2016, la „Casa Avramide”, vernisajul expoziției-concurs “Tulcea de ieri, astăzi”.

Vor fi premiate şi expuse cele mai valoroase lucrări ale tinerilor artiști tulceni care s-au înscris la concursul cu aceeași temă, concurs lansat în urmă cu o lună sub coordonarea profesorilor Traian Oancea, Adrian Pal şi Viorica Pavel de la Liceul de Arte “George Georgescu” Tulcea. La concurs au fost înscrise cca. 80 de lucrări realizate de elevi de la liceele şi școlile generale din municipiul Tulcea: Liceul de Arte „George Georgescu”, Colegiul Dobrogean „ Spiru Haret”, Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, Liceul Teoretic „Ion Creanga”, Școala Gimnazială „Nifon Balasescu”, Școala Gimnazială „Ion Luca Caragiale” , Școala Gimnazială „Elena Doamna”, de la Liceul TehnologicSimion Leonescu” Luncavița şi Clubul elevilor din Babadag.

Obiectivul principal al concursului-expoziţie este de a-i apropia pe tinerii artiști tulceni de valorile culturale şi istorice locale şi de a promova aceste valori prin creația artistică. Aceștia au fost invitați să identifice şi să imortalizeze secvențe ale peisajului urban de altădată al municipiului Tulcea conservat încă sub forma de insulae sau monumente izolate, așa cum au făcut-o, de-a lungul vremii, artiști renumiți precum Nicolae Dărăscu, Iosif Iser, Lucian Grigorescu, Paul Miracovici, Eustațiu Stoenescu, care, alături de pictori locali Gheorghe Sârbu, Stavru Tarasov şi Constantin Găvenea au pictat pe străzile orașului Tulcea, fiind atrași de pitorescul clădirilor cu iz balcanic și de atmosfera deosebită creată de Dunăre și de cele şapte coline.

Expoziția tinerilor artiști tulceni va putea fi vizitată în perioada 4-20 noiembrie 2016.

Evenimentul face parte din proiectul „Orașul Tulcea – o istorie multiculturală”, proiect cofinanţat din bugetul local al municipiului Tulcea şi derulat în perioada mai-noiembrie 2016. Proiectul în sine are drept obiectiv principal cunoaşterea şi prezentarea istoriei locale ca fundament în evoluția orașului Tulcea, în scopul conservării şi promovării a acesteia prin cele mai diverse mijloace, pentru conștientizarea acestor valori de către tânăra generație, comunitatea locala, autorități.

Alături de expoziția-concurs „Tulcea de ieri, astăzi”, alte pagini de istorie a orașului Tulcea vor fi accesibile publicului larg în cadrul expoziției documentare (de postere) „Tulcea de ieri”, realizată în aer liber, astfel incat contactul vizual si informational al publicului cu datele istorice să poată fi unul permanent și pe termen lung. Expoziția „Tulcea de ieri”, va fi vernisată în data de 11 noiembrie 2016, ora 17.00, tot la „Casa Avramide”

dr. Mihaela Iacob Institutul de Cercetari Eco-Muzeale Str. 14 Noiembrie Nr. 1 bis Tulcea 820009 tel/fax: 0040-240-513231

Tulcea: Ziua Internațională a Mării Negre la Centrul Muzeal Ecoturistic ”Delta Dunării”

marea-neagra

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea vă invită să sărbătoriți

Ziua Internațională a Mării Negre la Centrul Muzeal Ecoturistic ”Delta Dunării”

Luni, 31 octombrie 2016, începând cu ora 11.00, la Centrul Muzeal Ecoturistic ”Delta Dunării” din str. 14 Noiembrie, nr. 1 va avea loc evenimentul ,,Mă-ntorc la tine, Mare Neagră!’’, un proiect educațional organizat de către Școala Gimnazială nr.12, Asociația părinților Școlii Gimnaziale Nr.12  și ICEM Tulcea, dedicat Zilei Internaționale a Mării Negre.Activitățile acestui proiect, care este primul din seria celor desfășurate în cadrul Programului ,,Școala altfel: să știi mai multe, să fii mai bun!’’, vor fi:

– Sesiune de comunicări interdisciplinare  și creații literare – 30 comunicări

– Expoziția de picturi și machete -,,Energii maritime’’

– Carnavalul Mării Negre

”Obiectivele acestui proiect, sponsorizat de Asociația  Părinților de la Școala Gimnazială Nr.12 și Cofetaria Angelo, sunt:

Antrenarea elevilor în activități de documentare care să contribuie la formarea unui comportament etic și a unor deprinderi de protejare a mediului marin, prin abordarea interdisciplinară a problemelor biomului Marea Neagră

Cooperarea elevilor în acțiuni concrete de cunoaștere, cercetare și  intervenție practică  pozitivă în ceea ce privește mediul  marin, ocrotirea acestuia

–         & nbsp; Stimularea motivației pentru explorarea valorilor naturale ale Mării Negre, din perspectivă cultural-artistică.”

 

                                                                                                                     (Prof.Dr. Stupineanu Valentina

                                                                                                                     Coordonator Programe și Proiecte educative – Școala Gimnazială Nr.12)

 

Despre Ziua Internațională a Mării Negre: https://www.icpdr.org/main/publications/international-black-sea-action-day ,

http://www.bsad.bsnn.org/home.htm

Cătălina Popa – Responsabil Relații Publice

relatiipublice@icemtl.ro

Tulcea: Rembrandt – Apogeul Artei Gravurii la Muzeul de Artă

rem-232x300

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea vă invită să vizionați

Rembrandt – Apogeul Artei Gravurii

                               la Muzeul de Artă

Vineri, 7 octombrie 2016, ora 15.00, la Muzeul de Artă din str. Grigore Antipa nr.2 va avea loc vernisajul expoziției  ”Rembrandt – Apogeul Artei Gravurii”, organizată cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Tulcea.

După ce, începând cu 2014, a bucurat publicul din Câmpulung Muscel, Timișoara, Cluj, Constanța, expoziția de gravuri – opere realizate de Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606 – 1669) poposește și la Tulcea, unde va putea fi vizitată în perioada 7 octombrie – 30 noiembrie 2016.

Expoziția cuprinde 273 de gravuri originale obţinute prin imprimare de pe plăcile lui Rembrandt, restaurate şi prelucrate de Amand Durand între anii 1865 – 1867, gravuri ce sunt parte a uneia dintre cele mai mari colecții de artă private din Europa, Euro Art Luxembourg.

”Mulţi vor fi surprinşi să afle că gravurile – şi nu picturile! – l-au făcut celebru pe Rembrandt în timpul vieţii sale. Când, în 1660, pictorul italian Guercino declara, referitor la Rembrandt: ”îl consider un mare virtuos”, acesta se referea la gravurile artistului, şi nu la picturile sale. Admiraţia contemporanilor lui Rembrandt pentru gravurile acestuia e de la sine înţeleasă, deoarece el a reuşit, în mai puţin de 40 de ani, să ducă gravura către cele mai înalte niveluri de expresie. Deşi ulterior mulţi vor încerca să experimenteze tehnica gravurii folosind materiale neconvenţionale, nici unul nu va atinge măiestria obţinută de Rembrandt prin simpla folosire a unei dăltiţe şi a unei plăci de cupru. […]

Astfel, reputaţia lui Rembrandt se va clădi pe activitatea sa de gravor, mai degrabă decât pe cea de pictor. Prin măiestria de care a dat dovadă Rembrandt a adaptat perfect gravura artei sale, realizând teme biblice, scene de gen, peisaje, portrete, nuduri.[…]

Gravurile realizate de Rembrandt se remarcă prin spontaneitatea cu care acesta este capabil să redea până şi cele mai mici detalii.”

 

                                                                                                                                                                                                                                                                  

   ( http://www.rembrandt-in-romania.ro/index.php)

Organizatori: Asociația de Dezvoltare Regională ”Aegyssus” Tulcea, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea, SC. Merkur Plus Consulting & Training Srl. Cluj-Napoca, Asociația Culturală ”În Exil” Tulcea.

Cătălina Popa – Responsabil Relații Publice

relatiipublice@icemtl.ro

Tulcea: Lucrarea Lunii OCTOMBRIE la Muzeul de Artă „Natură statică”, artist Alexandru Ciucurencu

lucrarea-lunii-octombrie-2016-300x162

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Gavrilă Simion Tulcea vă invită să vizionați

Lucrarea Lunii OCTOMBRIE la Muzeul de Artă

 

Pe parcursul lunii OCTOMBRIE, la Muzeul de Artă din str. Grigore Antipa nr.2, publicul poate viziona lucrarea artistului Alexandru Ciucurencu (1903-1977), „Natură statică”, aparținând colecției de pictură modernă și contemporană.

 

 

”artistul atins de un har înalt n-are nevoie de armoarii profane, e nobil printr-o elecţie fără apel, hotărîtă în ceruri imune la zădărnicia prejudecăţilor. I se întîmplă să arate umil, în bluză de rapin sau într-un şorţ de meseriaş trudit, cum se lăsa surprins, fără de jenă, Alexandru Ciucurencu. Nu se prefăcea deloc, atunci cînd gemea dureros, aproape scîncind, „Măi, băiete, pictura e grea!”.”

(Dan Hăulică – http://www.romlit.ro/puterea_de_creaie_a_unui_popor_iii_ciucurencu_fosforescen_i_imponderabil )

 

”Prin ceea ce făcea, Ciucurencu aducea un omagiu culorii. El chiar spune „culoarea mai are, încă, multe taine”. Aceasta arată tipul de om care a învățat și care își dă seama cât mai are de adăugat la ceea ce a dobândit. Ciucurencu era un om care se lupta, în sensul cel mai bun, cu culoarea.”

 

(Cristian Dițoiu – http://www.evz.ro/confesiunile-pic-torului-cristian-ditoiu-emotia-intalnirii-cu-alexandru-ciucurencu.html )

Despre Alexandru Ciucurencu: https://artistiromani.wordpress.com/2008/08/08/alexandru-ciucurencu-1903-1978/ , http://artindex.ro/2012/05/16/ciucurencu-alexandru/Cătălina Popa – Responsabil Relații Publice

relatiipublice@icemtl.ro

Tulcea: Lucrarea Lunii SEPTEMBRIE la Muzeul de Artă, Henri H. Catargi (1894-1976), „Natură statică cu chitară și cărți”

Lucrarea lunii septembrie

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Gavrilă Simion Tulcea vă invită să vizionați

Lucrarea Lunii SEPTEMBRIE la Muzeul de Artă

 

Pe parcursul lunii SEPTEMBRIE, la Muzeul de Artă din str. Grigore Antipa nr.2, publicul poate viziona lucrarea artistului Henri H. Catargi (1894-1976), „Natură statică cu chitară și cărți”, aparținând colecției de pictură modernă și contemporană.

”Henri H. Catargi este unul dintre artiștii care au traversat cumpăna dintre două lumi. În 1922 deschidea prima sa expoziție personală la Paris, iar din 1944 expune cu regularitate până la sfârșitul vieții, la toate marile expoziții de stat, din țară.

…unul dintre cei mai importanți pictori români contemporani a reușit să rezolve dilema în fața căreia au fost puși toți cei care au trăit și au activat în cei cincizeci de ani de comunism: aceea de a-și respecta propriul crez și de a răspunde unor „comandamente“ ideologice ale epocii.”

”Libertatea e un peisaj pe care îl nimerești fără să știi dinainte cum e.“

                                                                                                                                (Henri H. Catargi)

Surse: http://www.observatorcultural.ro/articol/arte-vizuale-henri-h-catargi-demnitatea-unei-profesiuni-2/ ,

http://www.gds.ro/Local/2014-11-05/mostenirea-unui-mare-pictor/

Cătălina Popa – Responsabil Relații Publice

relatiipublice@icemtl.ro

www.icemtl.ro, www.cjtulcea.ro, www.noviodunum.ro, www.muzee.org, www.regiocult.ro, http://proiecteuropolis.wordpress.com/ , http://archeologie-danube.hypotheses.org/

Tulcea: Ateliere de educație și creativitate pentru copii la Muzeul de Istorie și Arheologie

Afis CLIO 2016 final

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea anunță activitatea

ÎN VACANȚĂ NE DISTRĂM ȘI ÎNVĂȚĂM CU CLIO!

Ateliere de educație și creativitate pentru copii la Muzeul de Istorie și Arheologie

Copiii cu vârsta între 6 și 12 ani sunt invitați în perioada 08 – 26 august 2016 la Muzeul de Istorie și Arheologie din Parcul Monumentul Independenţei pentru a participa la atelierul de creaţie „În lumea lui Clio”, pentru a descoperi tainele meşteşugurilor străvechi.

Activitățile se vor desfășura în module cu durata de câte o săptămână, de luni până vineri, între orele 10.00 – 13.00.

Participarea la activități se asigură contra cost – 10 lei/zi.

Perioada de înscriere este între 25 iulie – 5 august 2016, la sediul Muzeului de Istorie şi Arheologie din Parcul Monumentul Independenţei Tulcea sau la tel. 0240/513626.

Cătălina Popa – Responsabil Relații Publice

relatiipublice@icemtl.ro

 

Tulcea: Expoziția PEISAJ FEMININ la Muzeul de Artă

Peisaj feminin_afis

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea vă invită să vizionați

Expoziția PEISAJ FEMININ

             la Muzeul de Artă

Miercuri, 20 iulie 2016, la ora 14.00, la Muzeul de Artă din str. Grigore Antipa, nr.2 va avea loc vernisajul expoziției PEISAJ FEMININ, cuprinzând lucrări ale artiștilor Lelia Rus-Pîrvan, Aurel Bulacu, Florin Stoiciu, Anna-Maria Orban, Ovidiu Ionescu și Mircia Dumitrescu.

Despre participanți:

Lelia Rus-Pîrvan

”Şi-a ridicat arta la puterea feminină, iar lucrările ei se bucură de mare succes prin mesajul pe care a reuşit să-l transmită de-a lungul timpului.

 

Tema principală a creaţiilor Leliei este femeia. „Suntem invadaţi de imagini cu femei pe tocuri, cu decolteu, femei superficiale, iar eu am dorit să arăt că femeia este şi interesantă, specială, blândă şi tandră. Femeia poate fi voluptoasă, inedită din alte puncte de vedere“.

( www.adevarul.ro/locale/constanta/constanta-lelia-rus-pirvan-realizat-40-expozitii-1_50bd4da17c42d5a663ca25fb/index.html )

Mircia Dumitrescu

”În lumea noastră mai există nebuni care lucrează din iubire.”

( http://www.cotidianul.ro/in-lumea-noastra-mai-exista-nebuni-care-lucreaza-din-iubire-124297/ )

Anna-Maria Orban

”tipul de abordare artistică al Annei Maria Orban poate avea cu adevărat pretenţia noutăţii, fiindcă, în cele din urmă, punând într-un dialog continuu tradiţia cu postmodernitatea, artista creează noi structuri vizuale ce valorifică fondul tehnic şi cultural al trecutului în forme care aparţin cu acuitate prezentului.”

( http://revistacultura.ro/nou/2015/11/traditie-si-noutate-in-artele-textile/ )

Florin Stoiciu

 

” Remarcabil constructor de spatii grafice și mânuitor al tehnicilor gravurii, virtuoz al cenușiului sau al negrului fulgerate de blitzuri albe sau aurii, Florin Stoiciu este câștigătorul sigur al unei competiții cu sine însuși.”

 

(Academician Prof. univ. dr. Răzvan Theodorescu – http://www.artline.ro/Prezentare-artist-Florin-Stoiciu-160.html )

Ovidiu Ionescu

 

”paravanul, apropos de peisajul feminin, este un element care face parte din viața unei femei și din viața unui bărbat”

 

( Ovidiu Ionescu – http://radioconstanta.ro/2016/05/08/audio-peisaj-feminin-la-malul-marii/ )

 

Aurel Bulacu

 

„Corpul feminin apare în variate ipostazieri, de la unele primitiviste, amintind de idolii preistorici ai fertilităţii, pînă la cele de o tulburătoare, proaspătă senzualitate definită prin curbele pline ale desenului şi semnalele cromatice, fie interne, fie, dimpotrivă, delicate. (…). Aurel Bulacu are o contribuţie importantă la detabuizarea reprezentărilor erotice în arta contemporană românească. “ – Adrian Guţă

(Adrian Guţă – http://www.zf.ro/ziarul-de-duminica/album-aurel-bulacu-de-ziarul-de-duminica-galerie-foto-10987410 )

 


Cătălina Popa – Responsabil Relații Publice

relatiipublice@icemtl.ro

Tulcea: Expoziția Salvador Dali – BIBLIA SACRA la Casa Avramide

  Title: Biblia Sacra 5- Faciamus hominem Medium: Lithograph Size: 19" x 13.75" Reference #: ML No. 1604 Year: 1969 http://www.williambennettmodern.com/artists/dali/pieces/DALI1120.php


Title: Biblia Sacra 5- Faciamus hominem
Medium: Lithograph
Size: 19″ x 13.75″
Reference #: ML No. 1604
Year: 1969
http://www.williambennettmodern.com/artists/dali/pieces/DALI1120.php

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea vă invită să vizionați

Expoziția Salvador

Dali – BIBLIA SACRA

la Casa Avramide

Miercuri, 20 iulie 2016, la ora 16.00, la Casa Avramide din str. Progresului, nr. 32 va avea loc vernisajul expoziției Salvador Dali – BIBLIA SACRA, cuprinzând 40 dintre acuarelele realizate de marele artist pentru ilustrarea variantei în limba latină a Bibliei – BIBLIA SACRA.

Pentru cunoscătorii Bibliei, ilustrațiile nu au nevoie de cuvinte. Pentru publicul iubitor de artă, este un prilej unic de a admira creatorul.


 

https://www.youtube.com/watch?v=oJR3SDnSTd8

http://dali.parkwestgallery.com/biblia-sacra-d…/bs-about.htm
http://www.williambennettmodern.com/…/d…/pieces/DALI1119.php

Tulcea: expoziție itinerantă BRÂNCUȘI – EX LIBRIS 2016, 13 – 20 mai 2016

eX LIBRIS

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Gavrilă Simion Tulcea vă invită să vizionați

BRÂNCUȘI – EX LIBRIS 2016

la Casa Avramide

În perioada 13 – 20 mai 2016, la Casa Avramide din str. Progresului nr. 32 publicul poate viziona o impresionantă expoziție itinerantă denumită BRÂNCUȘI – EX LIBRIS 2016.

 

Expoziția reunește opere de artă la care au contribuit peste 100 de sculptori, pictori și gravori contemporani români, precum și masteranzi ai Facultăților de Arte din România.

Parte integrantă a unui proiect de anvergură inițiat de  conf. univ. dr. Florin Stoiciu de la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, proiect al cărui obiectiv este aducerea în prim plan a operei și vieții sculptorului român CONSTANTIN BRÂNCUȘI cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la nașterea acestuia, expoziția va fi deschisă publicului în muzee din România, Tulcea, Serbia, Bulgaria, Polonia și Franța.

Despre neobișnuitul mod de prezentare al lucrărilor, inițiatorul proiectului spune:

„Este o expunere atipică pe care am conceput-o împreună cu academicianul Mircia Dumitrescu. Am spus să prezentăm lucrările pe jos, fiindcă așa îi vom pune pe vizitatori să se aplece și chiar să îngenuncheze în fața unor lucrări de artă care-l comemorează pe Brâncuși”.

Sursa: http://radioconstanta.ro/2016/05/13/audio-primele-gravuri-ex-libris-constantin-brancusi-2016-au-fost-premiate/ , http://www.agerpres.ro/romania-colorata/2016/05/13/iubitorii-artei-invitati-sa-ingenuncheze-in-memoria-lui-brancusi-20-13-39

Cătălina Popa – Responsabil Relații Publice

relatiipublice@icemtl.ro

www.icemtl.ro , www.cjtulcea.ro , www.noviodunum.ro , www.muzee.org , www.regiocult.ro , http://proiecteuropolis.wordpress.com/ , http://archeologie-danube.hypotheses.org/

Tulcea: vernisajul expoziției temporare IMAGO MUNDI, artistul ZUZU CARATĂNASE

Institutul De Cercetări Eco-Muzeale Gavrilă Simion Tulcea vă invită să vizionați

IMAGO MUNDI  la Muzeul de Artă

 

Marți, 5 aprilie 2016, ora 15.00, la Muzeul de Artă din str. Grigore Antipa nr.2 a avut loc vernisajul expoziției temporare IMAGO MUNDI, cuprinzând lucrări ale artistului ZUZU CARATĂNASE.

ZuZu CARATĂNASE, pe numele său real Caratănase Răzvan-Constantin (n. 1985, Tulcea) este un artist plastic, cadru didactic universitar, curator de artă contemporană și doctor în arte vizuale.

Nu fac pariuri pe vârsta oamenilor dar aș fi susținut la infinit că Răzvan Constantin Caratănase, numele oficial sub care se ascunde xilogravorul român al acestui mileniu, ZuZu Caratănase, ar fi împlinit patru decenii chiar în ziua vernisajului expoziției sale de la simeza, cea deschisă luni, 25 mai. Cifrele reci și seci mă contrazic fără drept de apel dar îmi plac la nebunie motivele pentru care îl avansam în vârstă. Îi adunam ani artistici la cei lumești, puneam în cântar multele sale fapte de creație artistică, realizările, simezele, orele de muncă în atelier, fiecare mușcătură de daltă ce dezvăluie arta din fibra lemnului.

                                                                                                                                                            (Marius Tița, ARTINFONEWS, 27 mai 2015)

Expoziția poate fi vizitată în perioada 5 – 30 aprilie 2016.

Despre ZuZu CARATĂNASE: http://artindex.ro/2013/03/11/caratanase/ , http://artinfonews.ro/incertitudinile-lui-zuzu-sau-certitudinile-doctorului-caratanas e/

Cătălina Popa – Responsabil Relații Publice

relatiipublice@icemtl.ro

Tulcea: Concursul EU NU SUNT O COPIE… EU SUNT ORIGINALUL

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Gavrilă Simion Tulcea vă invită să participați la

Concursul EU NU SUNT O COPIE… EU SUNT ORIGINALUL

Pe 24 martie 2016, între orele 14.00 și 18.00, la Muzeul de Artă din str. Grigore Antipa nr. 2 va avea loc etapa  lunii martie a concursului: EU NU SUNT O COPIE … SUNT ORIGINALUL, deschis spre participare tuturor vârstelor și organizat de Complexul Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord Dobrogean.

Participanții vor reproduce Lucrarea lunii martie la Muzeul de Artă, tabloul Peisaj din deltă, autor Stavru Tarasov(1883-1961).

 

Pot participa maxim 16 persoane. Înscrierile au început pe data de 02.03.2016.

MARELE PREMIU: UN SMARTPHONE DE ULTIMĂ GENERAȚIE

 

Regulament și condiții de participare

 

1. Se pot înscrie atât elevi ai unităților școlare din județ (inclusiv Liceul de Artă), cât și pictori amatori de toate vârstele.

2. Înscrierile se fac printr-un e-mail transmis la artfel_tulcea@yahoo.com  sau la numărul de telefon 0754286229.

3. Fiecare participant va primi de la organizatori tot instrumentarul necesar (inclusiv șevalet și planșe pentru șevalet, culori, pensule etc.) și va realiza reproducerea într-un timp limită.

4. Lucrarea de reprodus va fi expusă pe toată perioada desfășurării concursului în fața concurenților.

5. Reproducerile vor fi expuse într-un spațiu special, la Muzeul de Artă, până la desfășurarea etapei următoare a concursului.

5. Desemnarea lucrării câștigătoare se face conform REGULAMENTULUI DE NOTARE stabilit de organizatori:

REGULAMENT DE NOTARE

– comisie de specialiști ai muzeului: 30% pondere (o comisie constituită în cadrul Muzeului de Artă Tulcea va acorda note, de la 4 la 10, lucrărilor realizate; nota 10 va fi nota maximă);

-publicul vizitator: 50% pondere (fiecare persoană care va vizita Muzeul de Arta în perioada 24 martie – 21 aprilie 2016 va primi, alături de biletul de intrare, trei autocolante cu ajutorul cărora va vota primele 3 lucrări (conform propriei viziuni artistice); în data de 21 aprilie 2016 se vor stabili care sunt lucrările care au cele mai multe voturi;

– vot pe facebook: 20 % pondere – fiecare lucrare va putea obține like-uri de la vizitatorii paginii de facebook a Complexului Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean Tulcea;

TOTAL: 100 %

 

   După centralizarea notelor obținute și a numărului de voturi, se va aplica algoritmul următor: participantul care va avea cele mai multe voturi în muzeu sau cel care va avea cele mai multe like-uri pe facebook va primi punctajul maxim de 50, respective 20 puncte. Pentru restul participanților, se va aplica formula: N part.= (Voturi participant / voturi câștigător) X 50, respectiv 20.

 

Toate lucrările realizate de participanți vor rămâne în proprietatea Complexului Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean. Participanții care doresc să-și păstreze lucrarea, vor achita o taxă de 50 lei.

Cătălina Popa – Responsabil Relații Publice

relatiipublice@icemtl.ro

www.icemtl.ro , www.cjtulcea.ro , www.noviodunum.ro , www.muzee.org , www.regiocult.ro , http://proiecteuropolis.wordpress.com/ , http://archeologie-danube.hypotheses.org/

Tulcea: Atelierele ART_FEL – martie 2016 la Casa Avramide

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea anunță:

Atelierele ART_FEL – martie 2016

                            la Casa Avramide

În luna martie 2016, în fiecare marți și vineri, orele 17.00,  la Casa Avramide din str. Progresului nr. 32, echipa Complexului Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean organizează ateliere educative și de creație destinate copiilor, sub genericul ART_FEL. 

PROGRAM

MARTIE 2016
1, 15, 22, 29 (în fiecare marți) – MUSICAL (marți, 8 martie, atelierul de musical nu se va desfășura)
4 MARTIE – ATELIER DE CREAȚIE: ”FELICITĂRI PENTRU MAMA” – ediție specială dedicată Zilei de 8 martie;
11 MARTIE – ATELIER DE CREAȚIE: ”A VENIT PRIMĂVARA!” – pictură peisaj și realizare machetă peisaj de primăvară;
18 MARTIE –ATELIER DE CREAȚIE: ”SĂ ÎNVĂȚĂM SĂ PICTĂM PE STICLĂ!” – natură statică cu flori după model;
25 MARTIE – ATELIER DE CREAȚIE: ”ÎNGERUL” – pictură pe figurine de ipsos;

OPȚIUNI DE ABONAMENTE PENTRU CEI INTERESAȚI

VARIANTA 1 – ”PACHETUL VICTOR BRAUNER”: ABONAMENT PENTRU TOATE TEMELE DIN LUNA MARTIE (8 TEME – CREAȚIE ȘI MUSICAL) – 50 LEI/COPIL;
VARIANTA 2 – ”PACHETUL GEORGE GEORGESCU”: ABONAMENT PENTRU TOATE TEMELE DE MUSICAL (ÎN FIEARE MARȚI – 4 TEME) – 25 LEI/COPIL;
VARIANTA 3 – ”PACHETUL NICOLAE TONITZA”: ABONAMEN PENTRU ATELIERELE DE CREAȚIE (ÎN FIECARE VINERI – 4 TEME) – 25 LEI/COPIL;
Mai există opțiunea de a participa independent, în funcție de disponibilitate, la anumite ateliere. În acest caz valoarea biletului este de 10 lei/atelier/copil.

RELAȚII ȘI REZERVĂRI
0754286229 (MOBIL Muzeul de Artă și Casa Avramide, zilnic în intervalul orar 9-17) sau la adresa de e-mail artfel_tulcea@yahoo.com

Cătălina Popa – Responsabil Relații Publice

relatiipublice@icemtl.ro

www.icemtl.ro , www.cjtulcea.ro , www.noviodunum.ro , www.muzee.org , www.regiocult.ro , http://proiecteuropolis.wordpress.com/ , http://archeologie-danube.hypotheses.org/

Tulcea: vernisajul expoziției AMPRENTE PLASTICE DOBROGENE

Amprente plastice

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Gavrilă Simion Tulcea vă invită să vizionați

AMPRENTE PLASTICE DOBROGENE

         la Casa Avramide

Vineri, 12 februarie 2016, ora 13.00, la Casa Avramide din str. Progresului nr. 32 va avea loc vernisajul expoziției AMPRENTE PLASTICE DOBROGENE, organizată de Complexul Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean și Filiala Constanța a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

 

Expoziția va fi putea fi vizionată în perioada 12 – 26 februarie 2016.

Cătălina Popa – Responsabil Relații Publice

relatiipublice@icemtl.ro

www.icemtl.ro , www.cjtulcea.ro , www.noviodunum.ro , www.muzee.org, www.regiocult.ro , http://proiecteuropolis.wordpress.com/ , http://archeologie-danube.hypotheses.org/

Tulcea: lansarea cărții Trăind cu morții. Înmormântări în așezările de la începutul epocii fierului între Carpați, Tisa și Nistru

Traind cu mortii

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Gavrilă Simion Tulcea vă invită la

Lansare de carte

la Muzeul de Istorie și Arheologie

 

Joi, 28.01.2016, ora 17.00, la Muzeul de Istorie si Arheologie din Parcul Monumentul Independenței va avea loc lansarea cărții Trăind cu morții. Înmormântări în așezările de la începutul epocii fierului între Carpați, Tisa și Nistru, autor dr. Sorin-Cristian Ailincăi.

 

 

Lucrarea, tipărită în 2015 la Editura Academia Română – Centrul de Studii Transilvane din Cluj-Napoca, cu sprijinul financiar al Direcției Județene pentru Cultură Tulcea, reprezintă o abordare științifică asupra unui rit funerar insolit practicat de populațiile tracice la sfârșitul mileniului II și începutul mileniului I a.Chr.

Referințe despre Dr. Sorin-Cristian Ailincăi: http://icemtl.academia.edu/AilincaiSorinCristian

Cătălina Popa – Responsabil Relații Publice

relatiipublice@icemtl.ro

www.icemtl.ro , www.cjtulcea.ro , www.noviodunum.ro , www.muzee.org , www.regiocult.ro , http://proiecteuropolis.wordpress.com/ , http://archeologie-danube.hypotheses.org/

Tulcea: Victor Brauner în colecțiile ICEM

Suete 5

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Gavrilă Simion Tulcea anunță:

Vineri, 29 ianuarie 2016, ora 17.00, la Casa Avramide din str. Progresului nr. 32 va avea loc un eveniment consacrat artistului plastic Victor Brauner – lider al suprarealismului la nivel internațional, eveniment al cărui punct central va fi lansarea broșurii VICTOR BRAUNER în colecțiile Muzeului de Artă Tulcea.

Evenimentul se constituie în partea a V-a a seriei de evenimente culturale intitulate generic Șuetele Avramizilor, desfășurate la Casa Avramide și organizate de Complexul Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean.

Invitații Dr. Ibrahima Keita și Paul Lucian Tocanie vor schița profilul artistic al pictorului, cu accent pe reflectarea acestuia în lucrările aflate în colecțiile Muzeului de Artă din Tulcea.

Manifestarea se va desfășura într-un cadru expozițional care va reuni reproduceri după lucrarea lui Victor Brauner Balerina, reproduceri realizate de amatori în cadrul concursului ”Eu nu sunt o copie…sunt originalul…” care avut loc în februarie 2014 la Muzeul de Artă Tulcea.

Intrarea liberă.

Referințe despre Victor Brauner: http://www.j-art.ro/artist.php?uid=5

Cătălina Popa – Responsabil Relații Publice

relatiipublice@icemtl.ro

Tulcea: exponatul lunii IANUARIE la Muzeul de Artă, lucrarea artistului Teodor HRIB, Cetățeni Tehnologici

Lucrarea lunii ianuarie

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Gavrilă Simion Tulcea vă invită să vizionați

Lucrarea Lunii IANUARIE la Muzeul de Artă


Pe parcursul lunii IANUARIE, la Muzeul de Artă din str. Grigore Antipa nr.2, publicul poate viziona lucrarea artistului Teodor HRIB, Cetățeni Tehnologici, aparținând colecției de pictură modernă și contemporană.

 

Teodor Hrib s-a născut pe 1 ianuarie 1946 în satul Arbore din județul Suceava. Începând cu perioada liceului, el s-a ridicat împotriva regimului comunist prin declarații publice și desene dure. Fiind considerat  ”un individ antisocial, periculos pentru societatea umană”, Teodor Hrib a fost în permanență urmărit și persecutat.

Începând cu anul 1985, fiind cunoscut ca unul dintre cei mai buni gravori din România, Teodor Hrib a coordonat studioul de gravură și Galeria PODUL din București, str. Speranței. Pe ușa studioului, potrivit convingerilor sale, artistul a plasat o fotografie a liderului politic polonez Lech Walesa. Aici, în acest studio, pe lângă experimente grafice, Teodor Hrib organiza întâlniri, discuții și prelegeri, evenimente atipice pentru arta românească din acea perioadă. În 2004, studioul și galeria au fost devastate. Consecință a unui asemenea șoc, Teodor Hrib a părăsit gravura și a ales să lucreze cu ”o artă mai apropiată de viața” reală. Instalațiile sale precum sculpturile, alegoriile, oamenii-roboți, mecanismele absurde cu circuite integrate și motoare zgomotoase se supun unei estetici a libertății nedescoperite. Aceste lucrări hibrid de pictură, sculptură și asamblare, construite din deșeuri, reprezintă modalitatea prin care Teodor Hrib explică într-un mod mai lucid și direct lumea actuală.

Cătălina Popa – Responsabil Relații Publice

relatiipublice@icemtl.ro

www.icemtl.ro , www.cjtulcea.ro , www.noviodunum.ro , www.muzee.org , www.regiocult.ro , http://proiecteuropolis.wordpress.com/ , http://archeologie-danube.hypotheses.org/

Tulcea: lansarea volumului Progresele orașului port Tulcea între anii 1878-1948

Progresele

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Gavrilă Simion Tulcea și Episcopia Tulcii vă invită la

Lansarea volumului Progresele orașului port Tulcea între anii 1878-1948

                                                                                               la Casa Avramide

 

Joi, 26 noiembrie 2015, ora 16.30, la Casa Avramide din str. Progresului nr.32 va avea loc lansarea volumului Progresele orașului port Tulcea între anii 1878-1948, al cărui autor este unul dintre specialiștii ICEM Tulcea, dr. Ligia Dima.

Ce spune autoarea :

”Progresele orașului port Tulcea între anii 1878-1948” se dorește a fi un studiu monografic al orașului port Tulcea. Veți găsi în această carte alături de informații istorice, fotografii ale orașului, portului, reclame din ziare, foi de titlu ale unor ziare și reviste locale, ale unor personalități tulcene, menite să completeze imaginea despre ceea ce a însemnat orașul-port Tulcea în perioada 1878-1948.

După cum apreciază prof. univ. dr. Valentin Ciorbea în Cuvântul înainte, ”cartea doamnei dr. Ligia Dima este o solidă contribuție științifică la cunoașterea Tulcei, cel mai important oraș românesc din arealul Deltei Dunării într-o etapă istorică bogată în evenimente atât benefice cât și dificile pentru viața tulcenilor și o recomandăm cu căldură tuturor celor interesați.”

Cătălina Popa – Responsabil Relații Publice

relatiipublice@icemtl.ro

Tulcea: 14 Noiembrie – Ziua Dobrogei

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Gavrilă Simion Tulcea vă invită la sărbătorirea zilei

14 Noiembrie – Ziua Dobrogei

Și în acest an, 14 NOIEMBRIE – Ziua Dobrogei va fi marcată printr-o serie de evenimente culturale organizate de ICEM Tulcea și colaboratorii săi la Casa Avramide din str. Progresului nr.32 și Muzeul de Artă din str. Grigore Antipa nr.2, în perioada 12 – 16 noiembrie 2015.

 

Pentru dobrogeni, 14 noiembrie 1878 reprezintă marea zi a Unirii cu Țara a acestui străvechi teritoriu românesc dintre Dunăre și Mare după patru secole și jumătate de stăpânire otomană.  În acea zi de neuitat, domnitorul Carol I a asistat la trecerea trupelor și autorităților în partea nouă a României, prilej cu care a dat citire Înaltului ordin de zi către armată și Proclamației către Dobrogeni .  Primele unități ale armatei române au fost primite cu mult entuziasm de populația provinciei.

Unirea Dobrogei cu România reprezenta o nouă și importantă etapă în procesul de desăvârșire a unității de stat a românilor, proces încheiat prin Marea Unire din 1918.

PROGRAM MANIFESTĂRI 14 NOIEMBRIE 2015

EVENIMENT

DATA

ORA

LOC DE DESFĂȘURARE

armonii de toamna

ARMONII AUTUMNALE – concert de pian, vioară și clarinet organizat în colaborare cu Liceul de Arte ”George Georgescu”

12.11.2015

18.00

Casa Avramide

Str. Progresului, nr 32

istoria umilă

ISTORIA UMILĂ – expoziție de pictură, colaj și obiect a artistului plastic ION ANGHEL de la Universitatea de Arte din București

13.11.2015

14.00

Muzeul de Artă

Str. Grigore Antipa nr. 2

150 DE ANI – CONACUL PAȘEI : Decernarea medaliilor aniversare cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la inaugurarea clădirii Muzeului de Artă, clădire cunoscută sub denumirea de Conacul Pașei

13.11.2015

15.00

Muzeul de Artă

Str. Grigore Antipa nr. 2

PESTE PEȘTE

PESTE PEȘTE – expoziție de debut a artistului ceramist ALINA MISTREANU – Universitatea de Arte București

13.11.2015

16.00

Casa Avramide

Str. Progresului, nr 32

Tulcea ieri si azi

TULCEA – IERI ȘI AZI – expoziție de fotografie organizată în parteneriat cu Asociația Umanitară Noroc Tulcea și Asociația Social-Culturală Emanoil St. Bogatu Tulcea

13.11.2015

17.00

Casa Avramide

Str. Progresului, nr 32

peuce

Lansare de carte: PEUCE serie nouă XIII – studii și cercetări de istorie și arheologie

13.11.2015

17.30

Casa Avramide

Str. Progresului, nr 32

REGELE CAROL I ȘI MODERNIZAREA ROMÂNIEI – conferință susținută de lector univ. dr. SORIN CRISTESCU – Universitatea ”Spiru Haret” București

13.11.2015

18.00

Casa Avramide

Str. Progresului, nr 32

ROCK 14 NOI

ROCK-UNPLUGGED – doi reprezentanți ai rock-ului românesc, din două trupe diferite, împreună pe aceeași scenă: Eugen Mihăescu (KRYPTON) & Costi Sandu (VOLTAJ’91) (un repertoriu ce include cele mai cunoscute piese ale trupelor – KRYPTON & VOLTAJ’91). O seara-acustică despre cei mai frumoși ani ai rock-ului românesc

14.11.2015

19.00

Casa Avramide

Str. Progresului, nr 32

china

REPERE PICTURALE ALE NOULUI AN CHINEZESC – o expoziție inedită de pictură organizată în colaborare cu Instituția Prefectului – Județul Tulcea, Consulatul General al R.P. Chineze și U niversitatea ”Andrei Saguna” Constanța

16.11.2015

15.00

Casa Avramide

Str. Progresului, nr 32

 

 

 

 

Cătălina Popa – Responsabil Relații Publice

relatiipublice@icemtl.ro

www.icemtl.ro , www.cjtulcea.ro , www.noviodunum.ro , www.muzee.org , www.regiocult.ro , http://proiecteuropolis.wordpress.com/ , http://archeologie-danube.hypotheses.org/

Tulcea: Lucrarea Lunii NOIEMBRIE la Muzeul de Artă: Vase pe Dunăre, Gheorghe Ivancenco (Ivancenko)

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Gavrilă Simion Tulcea vă invită să vizionați

Lucrarea Lunii NOIEMBRIE la Muzeul de Artă

lucrarea lunii noiembrie

Pe parcursul lunii NOIEMBRIE, la Muzeul de Artă din str. Grigore Antipa nr.2, publicul poate viziona lucrarea artistului Gheorghe Ivancenco (Ivancenko) [n. 18 mai 1914, Sankt Petersburg (Rusia) – d. 23 aprilie 1979, Bucureşti], Vase pe Dunăre, aparținând colecției de grafică modernă și contemporană.

 

”Gheorghe (Ivancenco) Ivancenko (n. 18 mai 1914, Sankt Petersburg, Rusia – d. 23 aprilie 1979 București) a fost un pictor, gravor, artist decorator și eseist român.

 

Gheorghe Ivancenko s-a remarcat ca un deosebit gravor. În lumea artei este cunoscut și sub numele de Gh. Ivancenco. Timp de 30 de ani Gheorghe Ivancenco a fost profesor universitar al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, București, Secția Gravură.”

 

( https://ro.wikipedia.org/wiki/Gheorghe_Ivancenco)

Cătălina Popa – Responsabil Relații Publice

relatiipublice@icemtl.ro

Tulcea: Conferința OCEANUL, BIODIVERSITATE ȘI RESURSE la Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării, Marți, 29 septembrie 2015, ora 18.00

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Gavrilă Simion Tulcea vă invită să participați la

Conferința OCEANUL, BIODIVERSITATE ȘI RESURSE

la Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării

Marți, 29 septembrie 2015, ora 18.00, la Centrul Muzeal Ecoturistic  Delta Dunării din str. 14 Noiembrie nr.1 va avea loc Conferința OCEANUL, BIODIVERSITATE ȘI RESURSE, susținută în limba engleză de către Domnul Profesor Doctor Gilles Boeuf.

 

Domnul Gilles Boeuf este membru al Muzeului Național de Istorie Naturală din Paris, Profesor invitat la Collège de France, Consilier științific pentru biodiversitate, mediu și climat al Ministrului Ecologiei din Franța, Doamna Ségolène Royal.

Este un eveniment special și onorant pentru tulceni, pentru care nici o prezentare nu poate fi mai bună decât rezumatul său:

 

”Oceanul constituie cel mai mare mediu de viaţă de pe planetă şi acoperă în prezent 70,8% din suprafaţa Pământului, deşi este mai important să luăm în considerare volumul acestuia. Mediul oceanic are o adâncime medie de aproximativ 3 800 m, însă principala sa caracteristică este continuitatea. O altă trăsătură particulară a acestui mediu, spre deosebire de restul apelor libere de pe planetă, este salinitatea. Aceasta este extrem de stabilă în larg (35 psu1, 1050 mOm.), deşi compoziţia apei oceanice a rămas aceeaşi pe toată suprafaţa de zeci de milioane de ani.

 

Biodiversitatea nu ar putea fi rezumată la o simplă listă a speciilor care populează acest ecosistem particular, ci depăşeşte cu mult un catalog sau un inventar. De fapt, este vorba despre ansamblul relaţiilor pe care fiinţele vii le stabilesc între ele, dar şi în raport cu mediul lor de viaţă. Putem defini biodiversitatea ca fiind partea vie a naturii. Ea este rezultatul unei chimii prebiotice, construite pe o geodiversitate anterioară, care s-a diversificat în oceanul primordial în urmă cu aproximativ 3,9 miliarde de ani.

 

În prezent, diversitatea speciilor recunoscute din mediul oceanic nu depăşeşte 13% din totalitatea lor, adică mai puţin de 250 000 de specii.

Este un procent mic ce poate fi pus pe seama a două motive. Primul motiv este legat de faptul că, în prezent, cunoștințele pe care le avem despre zonele adânci şi despre microorganisme, bacterii şi protiste diverse sunt incomplete : subestimăm deci într-o măsură foarte mare biodiversitatea oceanică. Expediţia Tara Océans ne-a furnizat date preţioase despre abundenţa şi varietatea virusurilor, bacteriilor şi protistelor. De altfel, acesta ar fi al doilea motiv, este clar că ecosistemele marine şi modul de viaţă într-un mediu continuu (de-a lungul dispersiei gameţilor şi stadiilor larvare) al speciilor care le populează predispun, într-o proporţie mai mică decât în cazul biotopurilor terestre, la un caracter endemic strict. Faţă de mediul acvatic, în mediul terestru există mult mai multe bariere şi specii izolate care favorizează speciaţia. Acest fenomen duce la diferenţe importante în materie de diversitate specifică, nişele ecologice marine din larg neatingând diversitatea celor terestre, mult mai fragmentate şi mult mai favorabile în ceea ce priveşte noi cazuri de speciaţie. Stabilitatea oceanului deschis, de cel puţin 100 de milioane de ani încoace, este de asemenea cu totul extraordinară : pH, presiune osmotică şi salinitate, temperaturi, presiuni hidrostatice legate de adâncime, conţinuturi de gaz dizolvat… activităţile umane sunt pe cale să schimbe acest lucru, iar această biodiversitate îi permite omului contemporan să exploateze prin pescuit şi acvacultură mai mult de 170 de milioane de tone de resurse vii pe an din ansamblul mediilor acvatice.”

 

Cătălina Popa – Responsabil Relații Publice

Tel./ fax: 0240 515866; relatiipublice@icemtl.ro

www.icemtl.ro , www.cjtulcea.ro , www.noviodunum.ro , www.muzee.org , www.regiocult.ro , http://proiecteuropolis.wordpress.com/ , http://archeologie-danube.hypotheses.org/

Tulcea: Simpozionului național Conservarea patrimoniului natural și peisagistic – premisă a dezvoltării durabile, 24-26 septembrie 2015

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Gavrilă Simion Tulcea anunță:

Afis simpozion 2015

 

În perioada 24-26 septembrie 2015 va avea loc  ediția a IV-a a Simpozionului național Conservarea patrimoniului natural și peisagistic – premisă a dezvoltării durabile, organizat de Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Gavrilă Simion din Tulcea în parteneriat cu Administrația Parcului Național Munții Măcinului.

 

”Temele abordate în cadrul simpozionului privesc aspecte legate de cercetarea, conservarea și managementul ariilor naturale protejate, precum și educația pentru cunoașterea și protejarea rezervațiilor naturale. La manifestarea științifică sunt invitați cercetători,  administratori/custozi de rezervații naturale, muzeografi, precum și reprezentanți ai altor instituții sau organizații neguvernamentale ce activează în domeniul protecției naturii.

 

Și-au anunțat participarea specialiști din parcurile naționale Munții Rodnei, Munții Măcinului și Retezat, de la muzeele de științele naturii din Constanța, Craiova și București, Comisia Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române și din Universitățile București și Cluj-Napoca, precum și de la agențiile de protecția mediului Brăila și Tulcea.

 

Lucrările simpozionului vor începe joi, 24 septembrie, ora 9,30 și se vor desfășura în sala de conferințe a Centrului Muzeal Ecoturistic Delta Dunării, str. 14 noiembrie nr. 1. Simpozionul se va încheia sâmbătă, 26 septembrie, cu o deplasare în Parcul Național Munții Măcinului.

 

Organizarea acestei manifestări științifice a fost posibilă cu suportul financiar al S.C. Fil Construct Srl Sarichioi și S.C. Delta Samitur Srl Tulcea Tulcea.”

Cristina DINU –  Șef serviciu Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării

Cătălina Popa – Responsabil Relații Publice

Tel./ fax: 0240 515866; relatiipublice@icemtl.ro

www.icemtl.ro , www.cjtulcea.ro , www.noviodunum.ro , www.muzee.org , www.regiocult.ro , http://proiecteuropolis.wordpress.com/ , http://archeologie-danube.hypotheses.org/

Tulcea: Vernisajul expoziției DRUMUL MĂTĂSII la Muzeul de Artă

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea vă invită la

Vernisajul expoziției DRUMUL MĂTĂSII

la Muzeul de Artă

drumul matasii

Marţi, 22 septembrie 2015, ora 11.30, la Muzeul de Artă din str. Grigore Antipa nr. 2 va avea loc inaugurarea expoziţiei Drumul Mătăsii.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Tulcea, Municipalitatea din Suzhou – China şi Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea – Complexul Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean.

La inaugurarea expoziției va participa şi domnul Su Yanwen, consul general al RP Chineze la Constanţa.

Cătălina Popa – Responsabi l Relații Publice

Tel./ fax: 0240 515866; relatiipublice@icemtl.ro

www.icemtl.ro , www.cjtulcea.ro , www.noviodunum.ro , www.muzee.org , www.regiocult.ro , http://proiecteuropolis.wordpress.com/ , http://archeologie-danube.hypotheses.org/

Tulcea: Lucrarea Lunii SEPTEMBRIE la Muzeul de Artă: Dispersie, realizată în 1989 aparținând colecției de grafică modernă și contemporană

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Gavrilă Simion Tulcea vă invită să vizionați

Lucrarea Lunii SEPTEMBRIE la Muzeul de Artă

LUCRAREA LUNII SEPTEMBRIE 2015

Pe parcursul lunii SEPTEMBRIE, la Muzeul de Artă din str. Grigore Antipa nr.2, publicul poate viziona lucrarea Hortensiei Masichievici-Mişu [n. 16 septembrie 1917, Chitila (Bucureşti) – d. 12 ianuarie 2010, București], Dispersie, realizată în 1989 aparținând colecției de grafică modernă și contemporană.

 

Hortensia s-a născut la 16 septembrie 1917 la Chitila, nu departe de Bucureşti, unde s-a retras în primul său refugiu familia Masichievici, în anii Primului Război Mondial. Tatăl Hortensiei, Partenie Masichievici (n. 1887, Cuciurul Mare – m. 1952, Caransebeş) şi mama Sofia (n. 1887 Ustyanowicz – m. 1950, Caransebeş) erau intelectuali de elită din Cernăuţiul de altădată. Muzica, pictura, teatrul şi literatura erau preocupări obişnuite, de fiecare zi, ale familiei. Partenie Masichievici picta foarte frumos, compunea, cânta la pian, scria versuri, iar Sofia Ustyanowicz, fiică de preot şi ea, ca şi Partenie, absolvise Şcoala Normală de fete din Cernăuţi, unde primise o educaţie aleasă.

Hortensia îşi va petrece anii copilăriei şi adolescenţei însă la Cernăuţi, unde va face studiile primare, liceale şi va urma, tot în capitala Bucovinei interbelice, cursurile Facultăţii de Drept. Aşadar, licenţiată a Facultăţii de Drept din Cernăuţi (1939) şi a Academiei de Arte Frumoase din Bucureşti (1947), Hortensia Masichievici-Mişu s-a afirmat cu precădere pe tărâmul artei, fiind o pasionată şi înzestrată graficiană. A avut expoziţii personale în ţară şi în străinătate şi a participat la importante expoziţii internaţionale de gravură. A primit numeroase premii şi distincţii, printre care: Medalia „Meritul Cultural clasa I” (1968), Medalia de aur pentru gravură a Academiei „Tommaso Campanella” (Roma, 1968), Premiul Uniunii Artiştilor Plastici Bucureşti pentru Grafică (1992), Premiul „Ioan Andreescu” al Academiei Române (1998), Premiul de onoare al Trienalei de gravură de la Chamalière (Franţa, 2000), Ordinul „Meritul Cultural în gradul de Mare Ofiţer, categoria Arte Plastice” (2004). A realizat în ultimii ani lucrări de grafică cu ajutorul calculatorului şi a scris proză scurtă.

Sursa: http://glasulbucovinei.ablog.ro/2011-03-08/in-memoriam-singur-tatea-auster-a-minervei-din-brezoianu.html

Cătălina Popa – Responsabil Relații Publice

relatiipublice@icemtl.ro

Tulcea: lansarea proiectului PARCUL ARHEOLOGIC AEGYSSUS

Luni, 22 iunie 2015, ora 1100, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” și partenerii săi vă invită la sediul Muzeului de Istorie și Arheologie, str. Gloriei, Parcul
Monumentul Independenței, unde va avea loc lansarea proiectului PARCUL ARHEOLOGIC AEGYSSUS, finanțat de CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI TULCEA.

Proiectul a fost propus în cadrul Programului Parteneriate al Primăriei Municipiului Tulcea și se încadrează în „Strategia de Dezvoltare a Municipiului Tulcea”, prin dezvoltarea sectorului educației și activităților culturale în parteneriat cu instituțiile de cercetare-dezvoltare și în acord cu politica UE, în intervalul 2014-2020.

Principalul obiectiv al acestui proiect constă în realizarea unui parc arheologic în situl AEGYSSUS, situat în Parcul Monumentul Independenței. Astfel, vor fi valorificate din punct de vedere științific și turistic edificiile cercetate în perioada 1971-1995 în sectoarele de sud și sud-vest ale orașului antic și vor fi investigate ariile din proximitatea
acestora.

AEGYSSUS este unul dintre cele mai importante orașe romane din zona cursului inferior al Dunării, aici fiind descoperită și cea mai timpurie inscripție romană din Dobrogea, datată în vremea împăratului Titus, în anii 80-81 p.Chr. Începuturile așezării se datează în secolele IV-III a.Chr. și sunt dovedite prin ceramica getică și elenistică descoperită în acest loc. Ulterior, în perioada romană, orașul va beneficia de așezarea geo-strategică
deosebită și va cunoaște o prosperiate remarcabilă până la începutul secolulului VII p.Chr. când incursiunile avaro-slave vor conduce la prăbușirea administrației romane în
provincia Scythia Minor. Reluarea locuirii pe ruinele anticului AEGYSSUS se produce în contextul revenirii Imperiului Bizantin la Gurile Dunării, la sfârșitul secolului X și va dura, cu unele întreruperi, pe parcursul secolelor următoare.

Principala activitate desfășurată în cadrul proiectului o constituie organizarea cercetărilor arheologice la AEGYSSUS, în parteneriat cu unitățile de învăţământ din
judeţul Tulcea şi persoanele implicate în activităţile de voluntariat, în perioada iunie-august 2015.

Pe parcursul cercetărilor arheologice vor avea loc următoarele activități adiacente proiectului:
–   serie de lecții tematice prin care se prezintă elevilor din unitățile de învățământ din municipiul și județul Tulcea metodele şi tehnicile de cercetare arheologice
în situl AEGYSSUS;
–   organizarea unor vizite ghidate pentru turiști, prin care colectivul de cercetare va prezenta turiștilor aflaţi în municipiul Tulcea în sezonul estival principalele
descoperiri din zona arheologică Parcul Monumentul Independenţei;
–   marcarea unui nou traseu de vizitare în situl Aegyssus după finalizarea
cercetărilor arheologice şi a lucrărilor de conservare primară;
–   organizarea expoziției AEGYSSUS care va include inventarul arheologic obținut în
urma cercetărilor anterioare și obiectele arheologice rezultate în campania acestui an.
În acest demers, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale “Gavrilă Simion” colaborează cu o
serie de instituții de cercetare și învățământ superior din România și din Europa:
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza Iași”, Institutul de Arheologie al Academiei Române, filiala Iași, Società Friulana di Archeologia (Udine, Italia), Università Degli Studi di Udine (Italia), Ludwig-Maximilians Universität München (Germania).

Aceste acțiuni vor conduce în final, la interacțiunea dintre locuitori și istoria orașului, promovarea obiectivelor locale de interes turistic și cultural și la creșterea vizibilității orașului Tulcea în plan național și internațional.

Finanțator: Consiliul Local al Municipiului Tulcea
Partener și cofinanțator: Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Relații sau informații suplimentare la tel. 0240-513626 – Muzeul de Istorie și Arheologie
din cadrul ICEM Tulcea

Tulcea: vernisajul expoziției SINCRETISM ȘI ATEMPORALITATE

keita

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea vă invită să vizionați

SINCRETISM ȘI ATEMPORALITATE

la Muzeul de Artă

Vineri, 19 iunie 2015, la ora 15.30, la Muzeul de Artă din str. Grigore Antipa nr.2 va avea loc vernisajul expoziției SINCRETISM ȘI ATEMPORALITATE, o retrospectivă de gravură, desen, pictură și acuarelă IBRAHIMA KEITA.

”Figură activă, pozitivă, insolită în câmpul artei noastre contemporane, dar și în cel al muzeografiei românești, Keita face parte din generația de artiști vizuali formați în anii ’70, în universitatea de arte bucureșteană. A absolvit în 1980 secția de scenografie, arhitectul Dan Jitianu și pictorul Aurel Vlad fiind profesorii care, se pare că mai mult decât ceilalți, i-au modelat decisiv începuturile în Institutul ”Grigorescu”. Ceva mai târziu, cu intuiție de maestru, graficianul Marcel Chirnoagă descoperă în desenele lui Keita vocația pentru gravură, arta de alb-negru de care tânărul artist nu se va mai despărți, după cum îi prezisese Chirnoagă. Se va devota astfel exercițiului gravurii în metal în ale cărei taine se inițiază la București, în deceniul 9, în ambianța grupării de la ”Podul”, din strada Speranței.

Sosit din Africa în 1974 – este născut în 1949 la Conakry, în Republica Guineea – găsește la București la momentul venirii sale pentru studii atât o academie de artă cu tradiție de un secol și ceva, cât și o ambianță intelectuală predominant francofonă, ceea ce probabil că ia favorizat integrarea. După terminarea studiilor petrece o perioadă la Lausanne, spre a reveni în România în 1982 și a se stabili la Tulcea, oraș portuar având farmec de vecinătate cu Orientul și cu valențe picturale pe care prezența Dunării și aburul mătăsos al luminii de deasupra apei le determină.

Artist vizual al momentului contemporan, fin cunoscător al artei noastre interbelice – este un admirator avizat al operei lui Petrașcu – Ibrahima Keita este un caz al mondializării, un exemplu de integrare ”nerestricționată” în fenomenul artei n oastre în curs de a deveni ea însăși internațională, a unei personalități creatoare cu rădăcini în alte orizonturi.”

(Ioana Beldiman)

Cătălina Popa – Responsabil Relații Publice

relatiipublice@icemtl.ro

www.icemtl.ro , www.cjtulcea.ro , www.noviodunum.ro , www.muzee.org , ww w.regiocult.ro , http://proiecteuropolis.wordpress.com/ , http://archeologie-danube.hypotheses.org/