„1940. Sub semnul ultimatumului, dictatului şi cedării” – O filă a istoriei în expoziție la Arad
Luni, 17 octombrie 2022, începând cu orele 14:00, Consiliul Județean Arad, Instituția Prefectului – Județul Arad, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad și Complexul Muzeal Arad, în parteneriat cu Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași și Facultatea de Istorie din cadrul Universității „Alexandru Ioan
Cuza” Iași, organizează Conferința Națională și deschiderea oficială a expoziției foto-documentare cu titlul „1940. Sub semnul ultimatumului, dictatului şi cedării”.
Distinși invitați vor susține comunicări și intervenții în plen:
conf. univ. dr. Ionuț Nistor, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași,
dr. Carmen Voroneanu, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iaşi,
dr. Daniel Năzare, director al Bibliotecii Județene „George Barițiu” Brașov,
conf. univ. dr. Diana Vrabie, Universitatea de Stat „Alecu Russo” Bălți,
alături de cercetători și specialiști în istorie arădeni:
dr. Doru Sinaci, Instituția Prefectului – Județul Arad,
prof. univ. dr. habil. Corneliu Pădurean, Asociaţia „Ştefan Cicio Pop” Arad,
dr. Andrei Ando, Consiliul Județean Arad,
Bogdan Blaga, Complexul Muzeal Arad.
„Vara anului 1940 a reprezentat pentru România unul dintre cele mai grele momente ale istoriei sale: prăbușirea alianțelor de securitate în care fusese implicată, dureroasele pierderi teritoriale, sfârșitul modelului de stat liberal. Pe lângă teribila comoție colectivă, amputările teritoriale au însemnat în același timp și suferințe umane enorme, generate de transferurile masive de populații, perspectiva deznaționalizării și politicile de represiune criminală din teritoriile pierdute. Acest context teribil a condus la schimbarea de regim, la renunțarea la modelul de stat liberal și la apariția unei noi maniere de a face politică, în jurul unor ideologii autoritare și criminale, în care represiunea politică, deciziile arbitrare și abuzive, restricționarea drastică a libertății de expresie, represiunea rasială vor deveni monedă curentă.
Expoziţia ilustrează felul în care această tragedie de proporții, eforturile și căutările lumii de atunci s-au reflectat în presa vremii, în lucrări memorialistice şi în lucrări cu caracter publicistic. Sunt expuse fotocopii ale unor articole apărute în ziare din anul 1940 („Universul”, „Curentul”), fotocopii ale unor documente de arhivă din colecţiile B.C.U. şi ale Arhivei Naţionale ale României, Filiala Iaşi, precum și o serie de volume cu caracter istoriografic cu privire la acest tragic episod al istoriei noastre”, afirmă d-na Carmen Voroneanu, coordonator al Catalogului expozițional și curator al expoziției, alături de bibliotecar Simona Sînzianu, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iaşi și prof. Ioana Nistor, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad.
Evenimentul va fi ilustrat muzical de tânăra solistă arădeancă Noemi Szentesi, Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” Arad.
Expoziția, găzduită de Sala „Vasile Goldiș” a Consiliului Județean Arad, va fi deschisă în perioada 17 octombrie – 18 noiembrie 2022, de luni până vineri, între orele 09.00-17.00, accesul publicului fiind gratuit.