Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Aiud: exponatul lunii iunie 2022 la Muzeul de Științele Naturii – Sabella spallanzanii – viermele evantai european / viermele creion

8 iunie, 2022 - 30 iunie, 2022

EXPONATUL LUNII
Sabella spallanzanii – viermele evantai european / viermele creion
Este o specie de viermi inelați policheți 😊 cu numeroși peri chitinoși, precursori ai picioarelor de la artropode).
Specie marină, viermele evantai european este originar de pe coastele mediteraneene și atlantice ale Europei, de unde s-a răspândit în diverse alte părți ale lumii fiind inclus în Baza de date globală a speciilor invazive.
Se găsește la adâncimi de până la 30 m, în ape bogate în nutrienți, fără curenți puternici. Este o specie sedentară, se ancorează pe roci, cochilii de moluște, diguri, pontoane sau alte suprafețe solide.
Lungimea corpului este de 9 până la 40 cm, fiind mai mari în apele mai adânci. Corpul lor secretă tuburi nisipoase în care se retrag, în caz de pericol.
În partea anterioară a corpului prezintă o coroană cu două straturi de tentacule, asemănătoare unei flori deschise, care vor fi retrase în tub, la cea mai mică tulburare, rămânând vizibile doar tuburile. Culoarea tentaculelor este variabilă, de obicei cu benzi colorate în portocaliu, violet și alb sau pot fi de culoare gri pal, uniform.
Când coroana de tentacule se desfășoară la exterior, ea provoacă un flux de apă care aduce la gură cele mai fine particule nutritive suspendate în apă, bacterii, zooplancton, fitoplancton și particule în suspensie de materie organică.
Viermii evantai au o capacitate mare de filtrare a apei, influențând astfel compoziția comunităților planctonice și abundența unor specii. Pot forma colonii dense de până la 1000 de indivizi pe metru pătrat. Prezența viermelui evantai în zonele în care se află midii sau stridii le poate afecta creșterea din cauza competiției pentru hrană.
Viermele evantai european are un efect profund asupra mediului bacterian marin. Microorganismele bacteriene se acumulează în concentrații mult mai mari în țesuturile sale decât în apa din jur, viermele putând fi folosit ca bioindicator. Este eficient la filtrarea Vibrio spp., bacterii care sunt patogene pentru pești și crustacee și pot provoca boli alimentare la om. Poate fi, de asemenea, utilizat pentru îmbunătățirea calității apei poluate din apropierea ieșirilor de canalizare.
În muzeul nostru poate fi observat în sala a II-a, alături de alte specii de viermi inelați, cilindrici și lați.

Details

Start:
8 iunie, 2022
End:
30 iunie, 2022
Event Categories:
,
Website:
https://www.facebook.com/muzeustiinte.aiud/posts/2561365213999477

Organizer

Muzeul de Științele Naturii Aiud
View Organizer Website

Venue

Muzeul de Științele Naturii Aiud
Str. Gabor Bethlen nr. 1, et. 1
Aiud, Alba 515200 Romania
+ Google Map
View Venue Website