- This event has passed.
București: Exponatul Lunii la Muzeul Naţional de Istorie a României, Engolpionul de la Dinogeția
20 aprilie, 2012 - 15 mai, 2012
„ENGOLPIONUL DE LA DINOGETIA”
EXPONATUL LUNII APRILE LA MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI
Muzeul Naţional de Istorie a României anunţă continuarea seriei de evenimente reunite sub genericul „Exponatul Lunii”, dorind astfel să readucă în atenţia publicului o serie de bunuri culturale de patrimoniu de primă importanţă, prin valoare şi semnificaţie, păstrate în colecţiile sale. Exponatul lunii aprilie îl reprezintă ”Engolpionul de la Dinogetia”, o cruce relicvar lucrată din aur, descoperită în 1950 cu ocazia cercetărilor arheologice de pe popina Bisericuța-Garvăn (sat Garvăn, comuna Jijila, jud. Tulcea) din nordul Dobrogei.
Microexpoziţia va fi vernisată vineri, 20 aprilie a.c., începând cu orele 11.30 la sediul muzeului din Calea Victoriei nr.12.
De la jumătatea secolului al X-lea și până în a doua jumătate a secolului al XI-lea se întinde perioada de apogeu a Imperiului Bizantin, o epocă în care autoritatea acestuia a fost în egală măsură recunoscută de aliați și acceptată de dușmani. Atunci a fost reînviată tradiția faptelor de arme încununate de succes și în timpul împăratului Ioan Tzimiskes, Bizanțul și-a extins încă o dată puterea până la Dunăre. Regiunea Dunării de Jos, a fost organizată în mai multe unităţi administrative, între care cea mai durabilă a fost thema Paradounavon și a fost reintegrată în structurile politice, economice şi religioase ale imperiului. Regiunea a avut de-a lungul secolului al XI-lea o evoluție înfloritoare și cercetările arheologice au adus la lumină și un număr important de cruci relicvarii sau amulete, printre acestea un loc aparte fiind ocupat de ”engolpionul de la Dinogetia”.
Pe popina de la Bisericuța-Garvăn, situată în centrul marelui arc pe care Dunărea îl descrie între Măcin, Galați și Gura Prutului-Reni, în interiorul fostei fortificații romano-bizantine, identificată de cercetători ca fiind Dinogetia, s-a dezvoltat începând cu jumătatea secolului al X-lea o așezare prosperă. Cu ocazia cercetărilor arheologice din 1950 s-a descoperit o cruce lucrată din aur, în centru cu silueta lui Iisus răstignit, și restul suprafeței împodobită cu volute filigranate și pietre ornamentale sau sticle. Construită ca o casetă, crucea păstra în interiorul său o relicvă și era suspendată până la nivelul pieptului prin intermediul unui lanț lung, lucrat tot din aur.
Muzeul Național de Istorie a României invită vizitatorii să redescopere împreună frumusețea și lucrătura meșteșugită a acestei piese, să facă împreună o scurtă incursiune în lumea secolului al XI-lea.
Microexpoziţia este deschisă în perioada 20 aprilie – 15 mai 2012 şi poate fi vizitată de miercuri până duminică între orele 10.00 – 18.00.
_______________________________________________________________________
Pentru informaţii suplimentare vă rugăm să contactaţi:
MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI
Secţia Tezaur
Tel./fax. 021 – 311.33.56; Tel. 021 – 315.82.07 / int. 1104, persoană de contact Rodica Margitu-Oanţă
sau
Secţia Educaţie, Relaţii Publice, Marketing şi Organizare Expoziţii
Tel./fax. 021 – 311.33.56; Tel. 021 – 315.82.07 / int. 1008, 1015; E-mail: pr.mnir@gmail.com
http://www.mnir.ro, http://www.facebook.com/pages/MNIR, http://twitter.com/MNIR_