- This event has passed.
București: Conferința de joi la Palatul Suțu | Istorii în ramă: Ionel Jianu și galeria Căminul Artei, Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suțu
23 februarie, 2023
Muzeul Municipiului București vă invită la o nouă Conferință de Joi, 23 februarie 2023, ora 18.30, la Palatul Suțu (Bd Ion C. Brătianu, nr. 2). Conferința „Istorii în ramă: Ionel Jianu și galeria Căminul Artei” va fi susținută de drd. Delia Bran, muzeograf MMB.
„Conferința evocă activitatea lui Ionel Jianu, pe numele său de naștere Ionel Stark, din perioada anilor 1940 când, alături de asociații săi, el înființează Galeria Căminul artei. În scurtă vreme, el reușește să crească această instituție și să creeze în jurul ei o efervescență artistică, care a avut un impact semnificativ în arta românească, în pofida războiului sau a vremurilor politice tulburi. Discuția se va purta în jurul ansamblului de activități de la galerie. Primele și cele mai vizibile au fost proiectele sale expoziționale, care aveau o frecvență mare. Alături de expoziții, Jianu a avut și o susținută activitate editorială. El a publicat o serie de volume de artă, aducând inovații în domeniul formatului unui catalog de artă.
Între 1944 și 1947 Editura Căminul Artei publică albume de artă dedicate pictorilor în viață, Theodor Pallady, Iosif Iser, Francisc Șirato, precum și maeștrilor Ștefan Luchian și Nicolae Tonitza. Alături de albume, Jianu publică și o revistă de artă „Lumină și Culoare”. În fine, activitatea artistică este împlinită și de o serie de conferințe de artă care au loc în primăvara anului 1946.
Uitându-ne cu privirea de astăzi vedem în activitatea artistică creată în jurul galeriei de pe Calea Victoriei, de la parterul blocului Krețulescu, o reală comunitate culturală pentru că aici se întâlneau artiștii expozanți cu colecționarii și criticii de artă, dar și publicul larg. Aici s-au format și „hrănit” artistic colecționari precum Mișu Weinberg, Lazăr Munteanu, Leo Lasserson, Krikor Zambaccian, dar și artiști precum corifeii Theodor Pallady, Gheorghe Petrașcu, Francisc Șirato, Iosif Iser sau tinerii Alexandru Ciucurencu, Ion Țuculescu, Magdalena Rădulescu, Alexandru Țipoia, Ion Vlad, Ion Murnu, Dimitrie Demu, George Voinescu. Merită astfel să privim înapoi și să redescoperim istoriile de atunci prin ramele de astăzi.”
Drd. Delia Bran
Coordonator Conferință: Cătălin D. Constantin
Preț bilet: 10 lei
Preț bilet: 10 lei