- This event has passed.
București: Mini-conferință și ghidaj: „Pictura Muzeului Minovici”
26 august, 2023
Pictură într-un muzeu de artă populară? Faptul că Muzeul Minovici este unul deosebit o știu foarte bine vizitatorii noștri. Nu e un simplu muzeu memorial, deși creat de un unic colecționar, și nici simplu muzeu de etnografie sau artă populară, așa cum o spune numele său oficial.
Creată ca muzeu de „artă națională” la începutul secolului trecut, „Vila cu clopoței”, așa cum mai este cunoscută bucureștenilor, vila Minovici deține o colecție bogată de artă plastică. Pânzele unor „mici maeștrii” așteaptă să fie reprivite cu ochi curioși.
Îi amintim pe Eustațiu Stonescu și Costin Petrescu – portretiștii lui Nicolae Minovici, pe „favoritul” colecției – Ionescu Doru, pe Nicolae Vermont – pictor de mare sensibilitate, sau pe Constantin Artachino – un stăpân al desenului, pentru a menționa doar câteva nume din generațiile de artiști pe care i-a admirat și colecționat amatorul de artă și medicul legist.
Marcată de gustul epocii pentru peisajul bucolic rural, figura țărăncuței și mai exoticii țigăncușe, pictura de descendență impresionist-grigoresciană, infuzată cu nostalgia picturii academiste, „corecte”, dar desuete și cu note de realism, promite o oră de desfătare a ochiului și a imaginației.
Mini-conferința – o mică lecție de istoria artei românești la început de secol XX – va fi susținută sâmbătă, pe 26 august, de la orele 16,00 și va continua cu un ghidaj special în sălile Muzeului Minovici, de Mădălina Manolache, muzeograf.
Pictura afișului: Nicolae Vermont, „Femeie lecturând romanul de secol XVIII, Paul și Virginia de Bernardin de Saint Pierre” (1915, ulei pe pânză)