Thomas Demand. Refuge/Refugiu,
MARe/Muzeul de Artă Recentă
15 decembrie 2021, ora 19.00.
Discuție cu Thomas Demand, moderată de Erwin Kessler, ora 18.00.
Expoziția Thomas Demand. Refuge/Refugiu este organizată în cadrul parteneriatului cultural de lungă durată dintre MARe/Muzeul de Artă Recentă și Goethe-Institut Bucharest.
Deschisă pe data de 15 decembrie 2021, expoziția va fi prezentată la MARe până pe data de 14 martie 2022.
Această scurtă, dar impresionantă serie de 5 lucrări de mari dimensiuni, realizate în 2021, (și o lucrare video din 2007), este inspirată din și evocă starea de fugar și de refugiat perpetuu a celebrului Edward Snowden, devenit din 2013 prototipul contemporan al individului care a defectat din sistem, ajungând să trăiască în marginea acestuia sau în fisurile lui.
Thomas (Cyrill) Demand (n. 1964, München) este un sculptor și fotograf german, care lucrează și locuiește la Berlin și Los Angeles. A studiat la München, Düsseldorf și Londra, din 2011 fiind professor la Hochschule für bildende Künste Hamburg. Thomas Demand nu se consideră fotograf, nici sculptor, cât un ”reproducător de medii” și un ”iluzionist”.
”Reputatul artist berlinez Thomas Demand este autorul unei opere prelucrată cu minuțiozitate, folosind mijloacele fotografice pentru a produce lumea stearpă, seacă, dar misterioasă și ciudată a unor contexte și situații aparent reale, dar intrinsec imaginate și fabricate. Instantaneele lui aparent precise, modeste și non-retorice sunt rezultatul unui proces sofisticat de mimare a normalității ordinare și a banalității pure. Thomas Demand se adâncește în această sarcină subtilă și laborioasă de a inculca o neliniște reflective în privitor.
Compozițiile lui aparent non-problematice, comode și nedeclarative induc în mod profund dificultăți de percepție și de înțelegere. Astfel, el elaborează decoruri și spații arhetipale ale prezentului, evocă imagini și modele care definesc critic și în mod iconic rutina modului contemporan de a trăi, fie că vorbim despre apartamentele standard din orașe ori birourile din corporații, despre munca în fabrică ori despre viața din hotel, despre călătorii, știință, politică și lifestyle.
În mod consecvent, prezența umană este eludată în mod intenționat din lucrările lui, acestea fiind asemenea unor replici de laborator a vitrinelor unui muzeu dedicat investigațiilor criminalistice, din care lipsesc însă chiar exponatele. În schimb, dioramele lui întru totul regizate emană în mod intrinsec modul nostru de a trăi, de a ne comporta, de a munci, de a gândi și de a simți.
Mediile construite de Thomas Demand impun la nivel visual paradigmele comportamentale ale celui care trăiește acum și aici. Oricât de accesibile ar părea, lucrările lui Thomas Demand sunt totodată înfricoșătoare, rău-prevestitoare, existențialiste și metafizice. Aflat undeva între Pop Art, Kafka, Heidegger și Instagram, Thomas Demand își confruntă privitorii cu o situație limită care este chiar a limitelor noastre existențiale în cadrul realității date.
Refuge / Refugiu (lucrările I – V) constă într-o serie de lucrări recente, din 2021, în care artistul evocă delimitarea unor adăposturi posibile, câteva spații de siguranță și protecție aparentă, dar care totodată prezintă singurătate, înstrăinare, alienare și frică. Expoziția va include, în plus, lucrarea video, din 2007, Camera (140 min).
Precedând vernisajul, o discuție cu Thomas Demand, moderată de Erwin Kessler, de la ora 18:00, la MARe/Muzeul de Artă Recentă, va prezenta publicului mizele artistice, tehnice și conceptuale ale lui Thomas Demand și un rezumat al evoluției artei sale de la sculptură la fotografie picturală.”
(Curator: Erwin Kessler)