Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Piatra Neamț: Expoziție Petru Diaconu (GALVPN, 1 – 15 martie 2023)

1 martie, 2023 - 15 martie, 2023

Programul expozițional 2023 din cadrul Galeriilor de Artă “Lascăr Vorel” Piatra Neamț continuă cu cea de-a treia expoziție pregătită publicului vizitator, de data aceasta semnată de artistul plastic Petru Diaconu. Ca o coincidență, sau poate că nu, odată cu sosirea primăverii, pe simezele galeriei nemțene, în perioada 1 – 14 martie, cunoscutul artist local surprinde iubitorii de artă cu numeroase lucrări pline de culoare și simboluri care parcă marchează prezența acestui anotimp, simboluri și elemente pe care le transpune însă prin viziunea sa creatoare.

Expoziția de față prezintă un număr de 35 de lucrări în tehnica acrilic pe pânză și 77 de reliefuri. Atât conceptul expozițional cât și tehnica în care lucrează acesta ne sunt explicate de însuși artistul: “Anul acesta datorită apariției celei de a doua încăperi, am gândit expoziția în două laturi. În prima sală am panotat reliefuri, plecând de la ideea foarte veche de a reproduce o lucrare în mai multe exemplare, de regulă se realizau 100-200 de exemplare, în diverse tehnici, gravură, xilogravură, linogravură, etc., am încercat multiplicarea unor lucrări în relief. Evident, conceptul lucrării îmi aparține sută la sută, drept pentru care lucrările în final sunt semnate și numerotate în ordinea execuției și însoțite de un certificate de autenticitate. Prototipul, este executat cu diverse materiale, cum ar fi: tablă de cupru, aluminiu, plastic, ipsos și alte materiale care permit realizarea temei propuse. Beneficiind de materiale de ultimă generație, cauciuc siliconic, rășini sintetice absolut netoxice, pigmenți sub formă de pulberi, trecem la treabă. Se realizare matrița prototipului în care se toarnă rășina, după uscare trecem la colorarea cu acrilice, fiecare exemplar diferit, astfel obținem o mare diversitate pe același subiect, iar acestea se pot înrăma în diverse moduri, ele fiind lucrări decorative destinate încăperilor mici ce necesită o pată de culoare oriunde credeți că vă înfrumusețează locuința.

În cea de-a doua sală sunt expuse tablouri realizate în acrilic pe pânză, în culori cu care lumea sper că este familiarizată. Am încercat și de data acesta să prezint UN SPECTACOL MARE CU MAI MULTE SPECTACOLE MICI. Eu am făcut, comentariile aparțin vizitatorilor ”.

Despre arta proprie dar și despre artă în general, artistul însuși mărturisește concepția sa într-o convorbire artistică cu fotograful nemțean Mihai Florin: “Este vorba despre o perseverență diabolică în cazul meu; nu lucrez din complezență sau din obligație, ci numai din plăcere și pentru că trebuie să lucrez. În tinerețe ne visăm mari artiști, dar odată cu trecerea timpului ne mai vine și mintea la cap, ne mai înțelepțim și, ușor ușor, acea ambiție deșartă se transformă într-o consecvență și un mod de viață. Într-un număr mai vechi al revistei “Apostolul”, spuneam că o definiție a artei nu există și nu va exista niciodată, pentru că arta este ca linia orizontului. Cu cât încerci să te apropii de ea, constați că rămâne la fel de departe.”
Câteva date biografice dar și detalii referitoare la viața profesională și la parcursul său artistic, sunt amintite în rândurile ce urmează.

Petru Diaconu este născut pe 24 martie 1949, în localitatea Dobreni din județul Neamț. Și-a desfășurat studiile liceale la Colegiului Național “Petru Rareș” din Piatra Neamț, fiind promoția anului 1970; mai apoi, timp de doi ani, a urmat cursurile Facultății de Matematică din cadrul Universității “Alexandru Ioan Cuza” Iași, dar în paralel, a participat și la cursurile de Istoria Artei din cadrul Institutului Pedagogic din Iași.

Dorința de cunoaștere a acestui domeniu l-a determinat pe artist să continuie prin studiu independent, astfel ucenicind prin atelierele artiștilor ieșeni Ioan Gânju, Ion Buzdugan, Jenö Mihály Bartoș dar și frecventând cenaclurile de artă mai importante, printre care “România Pitorească”, Cenaclul de pictură de la Casa Studenților din Iași unde nume sonore ale artei plastice i-au fost profesori îndrumători.

Debutul pe simeze a fost în august 1976, în cadrul unei expoziții colective, la Casa Universitarilor din Iași, având ca motto un citat din Juan Gris: “Mai bine să greșim decât să ne osificăm”, urmând ca de-a lungul timpului, prin participări la numeroase expoziții și festivaluri, artistul să capete notorietate. Începând cu anul 1978 acesta organizează mai multe expoziţii estivale în diferite locaţii din stațiunea Mamaia, în anul 1986 organizează la Iaşi o expoziţie cu caracter retrospectiv, iar din anul 1989 acesta se ocupă de adversiting şi colaborează la revista “Flacăra” din Bucureşti, artistul fiind unul dintre pionierii producției publicitare din România. Din anul 2004 Petru Diaconu revine la Piatra Neamţ, iar de atunci şi până în prezent acesta organizează și participă la numeroase expoziţii personale și colective, atât în țară cât și în strainătate asftel fiind constant în atenţia criticilor şi iubitorilor de artă.

Critica de specialitate l-a numit “un maestru al metamorfozelor” sau “un artist al grației plastice, care vede frumos, colorat și rotund”, iar artistul mărturisește că “Îmi place să pictez stele, fluturi, pești și mă inspiră nespus femeia”. Stilul artistic al acestuia în ceea ce privește pictura, definită în timp, este apropiată de suprarealism, pentru că în operele lui primează în aceeași masură ideea dar și culoarea. Tehnicile în care lucrează Petru Diaconu sunt multiple, pe lângă pictura în acrilic pe pânză, mai asimilează ca metode de lucru prin care își exprimă ideile creatoare și încearcă să le găsească valențe artistice și decorative: metaloplastia, ceramica, fresca, serigrafia, aerograful.

Criticul de artă Valentin Ciucă, în lucrarea sa, “Un secol de arte frumoase în Moldova” (Ed. Art XXI, Iași, 2009), evocă un mic fragment descriptiv cu privire la artistul Petru Diaconu: “Are, în mod evident, un gust rafinat al decorativului și atrage uneori atenția mai mult decât unii clasici în viață. Lucrările lui, nenumărate, risipite generos prin colecții, arată un evident simț cromatic și arta creării unor contexte plastice, unde ornamentica poate juca un rol major. Ciclul Bufnițelor, de pildă, este eclatant fără ostentație și, cine are răbdare, poate observa că autorul vrea să ne comunice ceva în plan simbolic. Starea de veghe și inteligența, înțelepciunea, contrazic un folclor potrivnic și, de aceea, imaginile consacrate acestor păsări de noapte devin inevitabil simpatice. Tot astfel, reacționăm și în fața compozițiilor cu subtext ecologic, unde imaginile au impact emoțional asupra celor care văd în natura terestră singurul rai posibil. Constelațiile se rotesc, se nasc și mor iar imaginea titrată „La steaua” este o încercare de filosofare riscantă pe cont propriu.” Și tot despre pictura lui, criticul de artă Emil Nicolae afirmă în revista “Conta” (nr. 9, 2012) că “cel puțin trei componente principale caracterizează pictura lui Petru Diaconu: cromatica vie, explozivă, rigoarea desenului (construcției) fantezia combinativă. Din această perspectivă, se poate spune că avem de-a face cu un artist dominat de senzualitate, pe care o ține însă în frâu cu mijloace tehnice sigure și îndelung exersate, rezultatul fiind un discurs vizual care promovează un fantastic temperat și fără complicații inutile.”

EXPOZIȚII PERSONALE ȘI DE GRUP:
• 2004 – reluarea activității artistice cu prima expoziție la Piatra Neamț, la galeria “TOP-ART”, intitulată “Exerciții de culoare”;
• 2005 – expoziție personală “Exerciții de culoare II”, la Galeria “TOP-ART” din Piatra Neamț;
• 2005, iunie – expoziție personală la Beijing, China;
• 2005, decembrie – expoziție retrospectivă cu lucrări recente, dar și cu lucrări din ’85-’89, la Galeria “Vert” din Piatra Neamț;
• 2006, martie – expoziție personală la Galeria “TOP-ART”, ultima expoziție din existența acestei galerii;
• 2006, noiembrie – expoziție personal la Galeriile “Raiffeisen Bank”;
• 2007, octombrie – expoziție personală în cadrul Festivalului de teatru de la Piatra Neamț;
• 2008, august – expoziție personală în Rotonda Bibliotecii “G. T. Kirileanu” Piatra Neamț;
• 2008 – expoziție la Galeriile de Artă “Lascăr Vorel” Piatra Neamț, împreună cu artistul plastic Gabriel Gheorghiu din Iași;
• 2009, 2010 – expoziție aniversară la Galeriile de Artă “Lascăr Vorel” Piatra Neamț;
• 2009, 2011 – participări la toate expozițiile colective din județul Neamț;
• 2009 – înființarea unei galerii particulare, “Sestri Art Gallery” la Piatra Neamț;
• 2010 – expoziție personală la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, în cadrul Festivalului de teatru;
• 2011 – participare la o expoziție internațională la Parlamentul României, în sala “Brâncuși”;
• 2011 – 2019 – expoziții anuale la Galeriile de Artă “Lascăr Vorel”;
• 2011 – 2019 – participare la toate edițiile ale Bienalei Naționale de Artă Plastică “Lascăr Vorel”;
• 2020 – expoziție personală la Galeriile de Artă “Lascăr Vorel” Piatra Neamț;
• 2021 – expoziție personală la Galeriile de Artă “Lascăr Vorel” Piatra Neamț;
• 2022 – expoziție personal la Galeriile de Artă “Lascăr Vorel” Piatra Neamț.
Notorietare artistului este dată și de faptul că acesta este o prezență constantă în expozițiile organizate atât la nivel național cât și internațional, având astfel peste 500 de lucrări, în diverse tehnici, în colecții particulare din Suedia, Olanda, Elveția, Anglia, Turcia, Germania, Italia, Franța, Belgia dar și în Statele Unite ale Americii și China.

Organizer

Complexul Muzeal Național Neamț

Venue

Galeriile de Artă Lascăr Vorel Piatra Neamț
Piața Ștefan cel Mare, 15
Piatra Neamț, Neamț 610101 Romania
+ Google Map